Juleribben. julens høydepunkt


Oppdatertdato: 2003-11-06 Tema: Svin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Ragge Strand, Alf Børjesson


Svineribben er en av de mest vanlige julemiddager her i landet. ca 50-60 % av befolkningen spiser ribbe julaften og de fleste kommer fra Østlandet og Midt Norge. Og det store spørsmålet som er oppe i media hvert år er:
Hvordan få svoren spør? Hvis du leser nedover så kommer svaret etterhvert, men først litt annen informasjon.

Kjøttet
Tynnribbe eller flatribbe er uten kotelettkam, og er enkelt å håndtere under steking og oppskjæring. Midtribbe er da med kotelettkam noe som gjør at en må være mer påpasselig under stekingen og den kan være noe vanskelig å skjære opp for den som er utrent. Familieribbe har vært på markedet noen år nå. Her har industrien utviklet et produkt i tiden, uten at det går på bekostning av tradisjon. Ryggbeinet er kort og godt fjernet, noe som gjør det enklere å ha full kontroll under stekingen og oppskjæringen går svært så greit.
Beregn også 250-400 g per person med ribbe.

Forberedelser
Kjøp ribbe med god fettsetting, rutet svor og bein som er saget over. Hvis ikke bena er saget over eller svoren rutet så gjør slik.

1
Sag over bena med fintakket sag. Sag bena helt over, men ikke i kjøttet. Velg selv hvor store porsjonsbiter du vil servere. Hvis du velger midtribbe må også ryggbenet sages over.

2
Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp kniv, gjerne parallelt med ribbebena. Gni overflaten inn med salt og pepper . NB! Dette kan gjøres et par dager før steking. Da skal den ligge i kjøleskapet slik at krydderet trekker inn i kjøttet og gir smak. Noen bruker også litt nellik og ingefær. La svorsiden ligge ned.

Steking
Så var det tid for steking. Legg ribben med bensiden ned i langpannen, legg en asjett under og om nødvendig opp med aluminiumsfolie slik at ribben blir mest mulig flat. Hell på 2 dl vann, dekk med aluminiumsfolie, klem den godt rundt kanten av langpannen og sett det hele i ovn forvarmet til 230 oC og la den stå ca 45 minutter. Fjern folien, skru ned varmen til ca 200 oC og stek videre 1-1,5 timer for tynnribbe og 2-2.5 timer for midtribbe og famileribbe.

Sprø svor
Ofte blir svoren sprø av «seg selv» Hvis ikke kan du mot slutten av steketiden sette langpannen høyere i ovnen og øke temperaturen til 250 gr. Eller du kan bruke grille et øyeblikk.La ribben få hvile 15 - 20 minutter før du skjærer den opp i ønskede skriver eller porsjonsstykker.
PS:
Magre ribber er vanskelige å få sprø.
Ribbesvoren må ha fått nok fuktighet gjennom dampingen i begynnelsen
Det må ikke ha dannet seg dammer med fett på toppen, derfor tallerken under.
Og skjærer det seg så prøv grillen i ovnen. Men pass på!

Tilbehør
Ribbe serveres med surkål/rødkål, poteter, sjysaus, julepølse, medisterkaker, svisker eller annet artig tilbehør.

Jeg har samlet noen oppskrifter under på det mest nødvendige:

Ribbe med sprø svor
Ca 3-500 g ribbe pr. person
2-3 ts salt pr. 2 kg ribbe
1/2 ts pepper pr. 2 kg ribbe

Se etter at bena er saget helt over.

Ruter på svoren lager du ved å skjære gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbebena blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking. Det er lettest å skjære opp svoren når ribba er halvfrossen.

Gni inn ribba med salt og pepper 1-3 dager før steking. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet.

Legg ribba i langpanna med svoren opp. Putt en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten, da renner det smeltede fettet bort fra ribba. Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat.

Hell over ca 2 dl vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie. Nå er alt klart for damping og steking.

Forvarm ovnen til 230 C. Sett den foliekledde langpanna med ribba og vannet midt i ovnen i ca 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren sprekker.

Fjern folien, men la asjetten ligge, og reduser ovnens temperatur til ca 200 C. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre i ca 1 - 1 1/2 time for tynnribbe - ca 2 - 2 1/2 time for midtribbe.

Ofte får ribba sprø svor av seg selv, hvis ikke kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250 C eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.

La ribba hvile i ca 20 minutter slik at kjøttsaften "setter seg" og du får en saftig og god ribbe.

Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.

Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål - og svisker, epler, lefse, rørt tyttebær m.m.

TIPS:

For å unngå stresset like før det store måltidet kan man steke ribba tidligere på dagen. La ribba "sette" seg en stund før du deler den opp i serveringsstykker. Legg ribbebitene i langpanna sammen med medisterkaker og julepølse, og varm opp like før servering, på 200 C i ca. 30 minutter.

Surkål
ca. 750 g hvit eller rød kål
2 epler (kan sløyfes)
1 ts salt
1-2 ts karve
ca. 2 1/2 dl kraft eller vann
ca. 2 ts eddik
ca. 2 ts sukker

Snitt kålen fint opp og legg den lagvis med salt, karve og epler skåret i båter i en kjele. Tilsett kraft eller vann. Kok opp og la alt trekke i ca. 45 min. Rør godt innimellom. Smak til med eddik og sukker. Rør evt. inn litt fett fra ribben i surkålen før servering. Lager du surkål av rødkål, bør eddiken blandes inn før koking. På den måten bevares rødkålens farge best.

Medisterkaker
1 kg medisterdeig
3 ts salt
5 ss potetmel
3/4 ts pepper
1/2 ts muskatnøtt
1/4 ts ingefær
5 dl melk

1. Medisterdeigen og melken bør ha samme tempratur. Elt medisterdeigen seig med salt.
2. Spe med melk, litt forsiktig i begynnelsen og øk etter hvert. Elt 2/3 av væsken inn i deigen. Pass på at deigen blir seig igjen mellom hver gang du sper på mer melk.
3. Tilsett potetmel og krydder.
4. Spe i resten av melken.
5. Form til runde kaker.
6. Brun og stek medisterkakene i panne og trekk dem i vann eller kraft.


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:68
Norsk mat.Bananer.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.