Juletapas med rester i romjula


Oppdatertdato: 2018-12-26 Tema: Småretter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Anne Manglerud, Mari Svenningsen


Juleskinke med chiliappelsin, vossakorv med marinert artiskokk, lefseruller, julequesedilla eller glasert tapasribbe… Sulten? Juletapas gir rom for både deilig mat, hyggelig fest og ro på kjøkkenet.

Tapa, dette flotte spanske ordet – som i bunn og grunn betyr å dekke over – er grunnlaget for en ny trend i Norge; Tapas. Tapas er for mange synonymt med fingermat, og høres samtidig veldig flott og kontinentalt ut. Dermed er det mye som kommer inn under tapasbegrepet, men det skal være småretter som kan serveres i hyggelig lag. Derfor har også juletapas blitt mer og mer populært. Tapas er uhøytidelig mat, som gjerne kan serveres på en stående buffet eller sittende rundt bordet. Uansett er det mat for sosiale lag, og hvor man kan lage noe som vil passe de fleste ganer og ønsker.

Tapasboller med fiken og koriander

6 porsjoner

Ingen tapas uten kjøttboller. Her er en julevariant med fiken og koriander.

500 g medisterdeig
5 stk. Tørkede fiken , finhakket
1 ss five spice powder (kinesisk krydderblanding)
1 ss rød chili , finhakket
4 ss frisk koriander , finhakket
1 ss olje til steking
1 stk. Løk , finhakket
1 boks hermetiske tomater , hakkede

1. Bland deigen sammen med krydder og fiken og forme små boller som du legger på bakepapir i en langpanne. Stek på 225 grader i ca 10 minutter.
2. Fres løk i olje og tilsett tomater og de nystekte tapasbollene. La alt småkoke i 10 minutters tid.

Juleskinke med chiliappelsin

4 porsjoner

8 skive juleskinke
2 stk. Appelsin
½ stk. Rød chili
¼ pk. Ruccula

1. Skrell og skjær appelsinene i tynne fileter. Rens chilien for frø og finhakk den. Bland sammen appelsinfileter, chili og ruccula.
2. Legg skinkeskivene utover et fat og ha over salatblandingen eller legg litt appelsinsalat på en og en skinkeskive , brett rundt og fest med en tannpirker. Server

Vossakorv med marinert artiskokk

4 porsjoner

Her er en tapasvariant med kulturkræsj, vossakorv med artiskokk. Vossakorv er en grov norsk julepølse med masse smak, mens artiskokk er en grønnsak mye brukt i Italia. Til sammen blir dette en artig og spennende juletapas.

½ stk. Vossakorv
1 ss margarin til steking
4 stk. Hermetiske artiskokker
4 stk. Tannpirkere eller cocktailpinner

1. Ta av skinnet på vossakorven og del den i 4 munnfuller på skrå.
2. Stek dem raskt i en stekepanne.
3. Stikk en artiskokk på en tannpirker/cocktailpinne og tre på en vossakorv.

Lefseruller

6 porsjoner

Dette er kjempegodt, enten som en forrett til julematen eller som en del av et juletapasbord. Når du skal servere juletapas må du sørge for å justere mengden etter hvor mange retter du ønsker å lage.

6 skive lammerull
ca. 4 ss rødbetsalat
2 ss hakket frisk timian
2 stk. Potetlefse

1. Smør lefsene med rødbetsalat, legg på skiver av rull og strø over timian.
2. Rull sammen og del lefserullen i skrå "kubber".

Julequesadilla

4 porsjoner

Quesedilla er en meksikansk rett og betyr fylt hvetetortilla som er brettet, fylt og stekt. Tortillaen kan fylles med f.eks. Kjøtt, ost eller bønner. Her har vi valgt ridderost og okserull. En skikkelig julequesedilla.

8 skive okserull
2 stk. Hvetetortilla
¼ pk. Ruccula
8 skive ridderost

1. Legg tortilla i en varm stekepanne. Fordel halvparten av osten utover. Legg på okserull og strø over ruccola, før du legger på resten av ost. Legg over den andre tortillaen. Klem litt sammen.
2. Snu quesedillaen og stek til brødet har gyllen farge på begge sider og osten er smeltet. Klipp i snipper og server straks.

Glasert tapasribbe

8 porsjoner

Dette er en stor favoritt på tapasbordet. Pass på å ha nok. Her har vi brukt 5-krydder, som er den mest kjente krydderblandingen i det kinesiske kjøkken. Inneholder som navnet sier fem ulike krydderslag; Stjerneanis, fennikel, kanel, nellik og sort pepper.

1 kg ribbe
1 ss five spice powder (kinesisk krydderblanding)
4 ss søt soyasaus (kecap manis)
4 ss soyasaus
1 ss frisk ingefær , finhakket
1 ss hvitløkspulver
1 ss chilipulver
1 ts salt

1. Skjær av svoren på ribba og prøv å beholde mest mulig av fettet. Fjern deretter beina på innsiden av ribba.
2. Lag ca 5 mm dype snitt tett i tett langs etter hele ribba.
3. Bland sammen alle ingrediensene til glasuren og smør inn hele ribba.
4. Stek ribba på 125 grader i ca 2 timer, skru deretter opp temperaturen til 225 grader og stek til ribba er gyllen. Kutt ribba i små porsjonsbiter og server med søt chilisaus.

Pinnekjøtt i tomatsaus

6 porsjoner

Når du skal servere juletapas må du sørge for å justere mengden etter hvor mange retter du ønsker å lage. Retten kan brukes som forrett, når du har lyst på noe godt eller som en del av et tapasbord.

1 kg kokt pinnekjøtt

Tomatsaus:
1 stk. Sjalottløk
1 båt hvitløk
1 ss olivenolje
3 boks hakkede hermetiske tomater
2 ss sukker
2 ss hakket, frisk basilikum

1. Finhakk løk og hvitløk og fres det i olivenolje et par minutter.
2. Tilsett tomater og olje og la det småkoke i 3-4 minutter. Smak til med sukker.
3. Legg pinnekjøttet i sausen, og la det småkoke i 15-20 minutter.

Serveres som en av flere tapasretter.

Fristende julerester

De fleste har opplevd at kjøleskapet nærmest sprenges av diverse restemat når julemiddagen er fortært. Fortvil ikke – det er mye godt å lage av julerestene!
I stedet for å spise oppvarmet ribbe på tredje døgnet, kan du lage restefest for venner og familie. Julematen er nemlig utmerket utgangspunkt for lekre småretter og bugnende koldtbord.

Kutt den i biter, træ den på spyd, pynt med grønnsaker og tilsett urter, ostebiter eller smakstilsatt majones. Og vips har du lekker mat til hyggelig lag.

Medisterkaker og pølsebiter gjør seg godt på spyd, med for eksempel freste cherrytomater som garnityr. Fenalår egner seg også godt på et koldtbord, kanskje surret rundt stekte asparges eller med biter av fersk parmesanost. Stekte sjampinjonghatter er en ypperlig ramme til ulikt fyll, for eksempel hakket pølse eller ribberester. Paprika egner seg også bra til fyll med julesmak, mens bruschetta gjør seg godt med julepålegg som ruller og sylte. Gjerne toppet med stekte grønnsaker.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1475Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.