Juletradisjoner står fjellstøtt


Oppdatertdato: 2011-12-19 Tema: Svin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no, Mari Svenningsen


Oslo (NW): Ni av ti nordmenn spiser ribbe eller pinnekjøtt på julaften.
– Julens tradisjoner med bestemte matretter står ekstremt sterkt i befolkningen, sier direktør Anne Mari Halsan i MatPrat, Opplysningskontoret for egg og kjøtt.
Rett etter jul i fjor gjennomførte Synovate en stor undersøkelse for MatPrat om hva vi spiste og gjorde julen 2010.
58 prosent svarte at tid sammen med familie og venner er det aller beste med julen. Avkobling fra hverdagen kommer på andreplass, fulgt av god mat og drikke. Kun to prosent mener julepresanger eller feiringen av Jesu fødsel er det beste med julen.

Foretrekker kjøtt

De aller fleste, 96 prosent av befolkningen, feirer jul. Men her er det forskjeller, i Oslo sier ni prosent at de ikke feirer jul.
På julaften er svineribbe den store vinneren på middagsbordet. 55 prosent spiser ribbe, mens 35 prosent sverger til pinnekjøtt.

– Pinnekjøtt har økt utbredelsen noe det siste tiåret, men vi kan vel si at begge rettene er julaftenfavoritter, siden ni av ti spiser det ene eller det andre, sier markedsanalytiker Gunnar Thoen i MatPrat.
Mens en del supplerer med medisterkaker og julepølser til ribba, er det fire prosent som sverger til kalkun og tre prosent som foretrekker svinestek. Lutefisk og torsk er det svært få som spiser, henholdsvis to prosent og en prosent.

–Syv av ti østlendinger spiser ribbe, mens syv av ti vestlendinger spiser pinnekjøtt. Det er stabile og sterke tall for disse rettene, sier Gunnar Thoen.
I Nord-Norge er også ribbespiserne i flertall med 62 prosent.

Mange spørsmål

MatPrat merker juletrykket allerede fra slutten av november.

– Trafikken på nettstedet vårt øker, mediene er veldig opptatt av julematen, og vi får hvert år hundrevis av henvendelser til vår servicetelefon SOS Julemat, sier direktør Anne Mari Halsan.
Mens få er redd for å svi julegrøten lille julaften, er det mange spørsmål om sprø svor og mat som ikke er tint.

– Mange drøyer litt for lenge med å ta både juleribba og nyttårskalkunen ut av fryseboksen. Nyttårskalkunen, som hver tredje nordmann spiser, er det lurt å tine i kjøleskapet i tre døgn før den skal stekes, sier hun.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2342
Slanking.Torsk.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.