Juleverksted med sild


Oppdatertdato: 2011-12-01 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: EFF/ Studio Dreyer-Hensley


Inviter til juleverksted med ny vri. Samle jentegjengen og vis hvor lett det er å lage og gi bort julesild med personlig preg.
Julesild på forseggjorte glass er den personlige gaven som smaker godt og viser at du bryr deg. Norsk sjømat kan tilberedes på mange måter, og er en julegave familien blir glad for å få.

I år er det de originale gavene som gjelder. Og hva er vel mer originalt, smakfullt og tradisjonsrikt enn sildeglass? Du lager dine egne sildeglass lettere enn du skulle tro. Alt du trenger er sild i lake, de godsakene du vil bruke for å gi silden smak, og glass med koselig pynt. Sild er en kjærkommen gjest på frokostbordet i juleferien og på romjulens bugnende buffeer, enten du tar med hjemmelaget eller gir bort i gave.

Vakker og smart

Dette er julegaven som gjør deg både vakker og smart. Sild er en meget god kilde til vitamin A, D og B12. Fiskefettet er rikt på omega-3-fettsyrer som både gir vakker hud og hjelper på konsentrasjonen. Synne Guldbrandsen, prosjektleder for sild i Eksportutvalget for fisk, mener sild på glass er en julegave som folk setter pris på.

– Sildeglass er en flott personlig gave – både sunn og koselig, sier Guldbrandsen.

Sild i mange former

Ta utgangspunkt i de gode gamle silderettene og prøv deg frem med nye smaker. Du kan lage rettene fra bunnen av, eller kjøpe ferdige glass med påleggssild. Julegløgg og akevitt er velkjente juledrikker, og julegløggsild eller akevittsild krydrer garantert julestemningen. En annen frisk variant er chilisild, som får smaksløkene til å smile. Sild er kommet for å bli, og det er bare kreativiteten som setter grenser for hvordan den skal smake.
Utgangspunktet for julegaven får du kjøpt i mange varianter. Bearbeidet sild finnes som for eksempel varm- og kaldrøkt, saltet og kryddersaltet filet. Dessuten finnes ulike typer marinert påleggssild, deriblant sursild, tomatsild og rømmesild.

Lag selv

Du trenger:
sild med tilbehør
glass med gode lokk
klistremerker
pyntebånd, garn, hyssing el.
kort
grankvist el. Som pynt

Oppskrifter:

Julegløggsild (4 porsjoner)

Ingredienser:
2 glass kryddersild
0,5 dl julegløgg
2 ss gløggkrydder
0,5 dl rosiner
0,5 dl hasselnøtter

Fremgangsmåte:
Hell laken fra silden i en bolle og bland den med julegløgg og krydder, rosiner og hasselnøtter.
Hell blandingen tilbake i et nytt glass eller krukke.
Silden bør trekke ett døgn i kjøleskap før den spises.
Sett på lokk, og dekorer den gjerne med sløyfe og merkelapp.

Chilisild (4 porsjoner)

Ingredienser:
2 glass kryddersild
1 stk rødløk
1 stk chili, rød
3 dl sildelake
2 ss tomatpuré
3 ss chilisaus
2 ss vann
1 ts pepper, grovmalt

Fremgangsmåte:
Skjær rødløk i tynne ringer, og chili i tynne skiver.
Hell sildelaken fra silden og bland den med tomatpuré, chilisaus, vann og pepper.
Legg sild, rødløk og chili lagvis tilbake i et nytt glass eller krukke.
Hell over laken og legg på lokk.
Silden bør trekke ett døgn i kjøleskap før den spises.
Sett på lokk, og dekorer den gjerne med sløyfe og merkelapp.

Tre ønsker på en gang

Sild gir deg mot i brystet, vett i pannen, og stål i ben og armer.
Sild er en av de beste kildene til vitamin A og D. Fiskefettet er også meget rikt på omega-3-fettsyrer. Dette er bra for hjerne, hjerte og skjelett.
Hjerne og hjerte
Hjernen din liker sild og annen fet fisk fordi de marine omega 3-fettsyrene gjør koblingene mellom hjerneceller bedre. Slik kan du unngå depresjon og lettere lære nye ting. Koblingene gjør deg klokere og gladere.

Sild og annen fet fisk er viktig for hjertet fordi de marine omega 3-fettsyrene får blodet til å flyte lettere i årene. Derfor forebygger du hjerteinfarkt ved å spise mer fisk. Fisk er med på å senke både blodtrykket og kolesterolet i blodet. Begge deler er svært godt for hjertet ditt.
Skjelett og hud
Skjelettet ditt liker fisk fordi vitamin D bidrar til å vedlikeholde og styrke skjelettet. Kroppen din bygger sterke bein av kalsium, men ikke uten hjelp fra vitamin D. Du kan få det viktige vitaminet gjennom kosten, og da spesielt fete fiskearter som sild, laks, ørret og makrell.
Riktig kosthold gir deg vakker hud og sunt hår. Det er gjennomført flere studier som tyder på sjømat får hudcellenes vegger til å holde bedre på fuktigheten. Sjømat på menyen bevarer hudens fuktighet og beskytter mot eksem og aldring. Du beskytter deg også mot aldring fordi marine omega 3-fettsyrer beskytter huden mot UV-stråler fra sola, mens antioksidanter bekjemper frie radikaler som angriper hudceller og framprovoserer aldring.

Og ikke nok med det: Med mer sjømat på menyen får du bedre immunforsvar og stoffskifte. Samtidig reduserer du risikoen for kreft og diabetes.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2275
Norsk mat.Rask mat.
Produkttester.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.