Kål - en naturlig del av det norske kostholdet


Oppdatertdato: 2009-04-22 Tema: Kål Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: frukt.no


- Kål, sammen med annen frukt og grønnsaker, er en naturlig del av det norske kostholdet. Det å øke inntaket av kål og andre grønnsaker er fornuftig av mange årsaker. Spesielt er kål knyttet opp mot å motvirke kreftsykdommer og hjerte- og karsykdommer, men også tarmsykdommer og andre mindre alvorlige sykdommer.

Dette er budskapet fra professor Rune Blomhoff ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han har bred bakgrunn fra internasjonal ernæringsforskning, og har i mange år vært medlem av Nasjonalt råd for ernæring som har gitt nasjonale anbefalinger og kostholdsråd. Han mener kål hører med i en naturlig og sunn diett, men han oppfordrer også til å variere.

- Spis kål og kålprodukter. Men det er smart å spise andre frukt- og grønnsakssorter også. Forskning viser at vi får den beste helseeffekten når vi varierer med ulike typer - og ulike farger. Mye tyder på at det er hele spekteret av frukt og grønnsaker som er viktig. Hvis man fokuserer for mye på et produkt, så kan kanskje effekten reduseres. Det å spise variert, å spise mange forskjellige farger, gjør at man får en fin blanding av biologisk aktive stoffer, sier Blomhoff.

Forskning på kål

- Internasjonalt finnes det mye interessant forskning rundt kål og kålprodukter. Her i Oslo har vi også hatt prosjekter på kål og stoffer fra kålplanter hvor vi finner gunstige effekter. Til sammen er det veldig mange spennende resultater, og det går i retning av at man kanskje kan trekke en sunnhetskonklusjon rundt kål og kålprodukter. Men per i dag har vi ikke nok vitenskapelig dokumentasjon, så vi kan ikke konkludere ennå, sier Blomhoff.

- Men frukt og grønnsaker som sådan er veldokumentert, og derfor har man offisielle anbefalinger om fem om dagen av produktgruppen frukt og grønnsaker. Vi vet ikke nøyaktig hvilke frukt og grønnsaker som er mest effektive. Derfor er rådet å spise variert for å optimalisere muligheten for å få den gunstige helseeffekten.

- Vi sier spis fem om dagen - to porsjoner frukt og tre porsjoner grønnsaker. Spis kål, varier med brokkoli og rosenkål, men spis også andre sorter. Vårt hovedbudskap er å spise variert, sier Blomhoff til Opplysningskontoret for frukt og grønt.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1557Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.