Kålrot - Nordens appelsin!


Oppdatertdato: 2007-03-19 Tema: Rotgrønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson, Astrid Hals, Stein Henningsen


Kålrot har i lange tider blitt kalt "Nordens appelsin". Grunnen er at den er rik på C-vitamin, og dessuten inneholder en rekke næringsstoffer som jern, kalsium og fosfor. Ved siden av å sette pris på den gode smaken, har vi nordmenn visst å benytte oss av denne helsebringende effekten ved kålrot – helt siden vi begynte å dyrke den på midten av 1600-tallet.

Også i dag fremstår kålrot som en sunn og spennende grønnsak. Den egner seg godt for vårt klima og dyrkes mye over hele landet. Kålrot - mange kaller den også kålrabi - hører botanisk sett til kålvekstene. Men siden det kun er roten vi benytter til mat så regnes den til rotfruktene.

Vi kjenner godt til den fantastisk velsmakende kålrotstappen vi lager til pinnekjøttet hver jul. Men hvilke andre spennende retter kan man benytte kålroten til?

Kålrot egner seg bl.a. til stuinger, supper, snacks, gryteretter og ovnsretter. Den kan også sauteres.
Slik sauterer du kålrot:

Kålroten skrelles og skjæres i terninger på ca 1x1 cm. Kokes nesten møre i lettsaltet vann. Avdryppes og freses i en panne med litt olje med salt, nymalt pepper og noen hele korianderfrø. Smaker veldig godt til stekt kjøtt m.m.

Prøv gjerne disse oppskriftene.

Ovnsbakte rotgrønnsaker

Porsjoner: 10

500 g kålrot
250 g sjalottløk
500 g søtpotet
500 g gulrot
500 g knollselleri (sellerirot)
500 g persillerot
1 dl olivenolje
1 dl utblandet hønsebuljong eller hønsekraft
1 ss sitronsaft
1 stk. rød chili
1 ss revet frisk ingefær
1 ss sukker

Rotgrønnsaker egner seg godt til å bake i ovnen. Det en enkel måte å tilberede varene på. Grønnsakene renses og skjæres i tykke staver eller skiver, de kan blandes sammen eller bakes hver for seg.

Del sjalottløken i to. Søtpotet vaskes, deles først i to og deretter i skiver. De øvrige rotgrønnsakene skrelles og deles i grove staver, skiver eller trekanter. Bland alle grønnsakene sammen og ha de i en ildfast form. Bland olivenolje, hønsekraft og sitronsaft. Ha i hakket ingefær og chilipepper. Hell væsken over grønnsakene. Dryss sukker over og bak de i ovn på 180 grader til de er møre.

Ovnsbakte grønnsaker kan godt serveres til karbonade, kylling og røkt skinke. En variant med sellerirot og fennikel er godt til fiskeretter. Ovnsbakte rotgrønnsaker kan også serveres kalde.

Kålrotsalat med ost

400 gr. kålrot
2 stilker stangselleri
1-2 røde paprika
150 gr. jarlsbergost
fransk dressing

Riv kålroten. Kutt opp stangselleri, paprika og ost. Bland ingrediensene sammen. Hell over dressing. Kålrotsalaten passer godt til gjærbakst.

Kålrotsuppe

4 porsjoner

1 kg kålrot
3 ss smør
1 ss sukker
7 dl kraft eller buljong
1 laurbærblad
6 pepperkorn
1 dl crème fraiche eller rømme
evt. litt sprøstekt bacon

Skrell kålrot og skjær den i terninger. Varm smør i en dyp panne eller gryte. Ha i kålrot og sukker og stek på høy varme til kålrota er brun på alle kanter.

Hell over kraft, ha i pepper og laurbærblad. Kok i 15-20 minutter, til kålrota er myk og deilig.
Ta ut laurbærbladet og eventuelt noen av pepperkorna. Kjør i kjøkkenmaskin eller med stavmikser til de er en jevn masse.

Krydre med pepper og server. Legg eventuelt over litt sprøstekt bacon.

Marinert kålrot

Server som tilbehør.
4 porsjoner

300 g kålrot

Marinade:
1 ss hakket purre
1 kryddermål salt
1 ts kajennepepper
1 ts sukker
1 ts sterk eddik, 12%
1 knust fedd hvitløk

Riv kålroten grovt eller skjær den i tynne strimler. Bland ingrediensene til marinaden godt og hell over kålroten. Skal trekke i minst 1 time i kjøleskap.

Sitronglaserte grønnsaker

4 porsjoner

1/2 kålrot
1/2 sellerirot
2 gulrøtter
2 poteter
2 sitroner
2-3 ss sukker
25 g smør
salt
pepper

Rens og skrell grønnsakene og skjær dem i terninger eller skiver. Forvelles noen minutter i lettsaltet vann. Hell av vannet og la grønnsakene renne godt av.
Press sitronene og kok saften med sukker til en tyktflytende lake. Tilsett litt smør.

Fres grønnsakene i resten av smøret til de er knapt møre. Hell over sitronlaken og glaser grønnsakene. Krydre med litt salt og pepper.

Serveres til røkt reinkjøtt, hjortestek eller villsvinstek.

Kålrot er og ypperlig som snacks til dipp.

Kaninsnacks

1 stk. slangeagurk
2 stk. gulrot
1 stk. kålrot
1 stk. rød paprika
1 stk. gul paprika

Dressing
125 g kremost med krydder
1 ½ dl yoghurt naturell
2 ss dill finklippet

Vask, skrell og del alle grønnsakene. Anrettes på fat. Bland alt til dippen og server som dipp til grønnsakene.

Soyabakte rotfrukter

4 porsjoner

1 kålrot
1 sellerirot
4-5 gulrøtter
1 blomkål
2-3 løk
1 fennikel
4 dl oksekraft eller buljong
50 g smør
1 ss soyasaus

Skrell kålrot og sellerirot og skjær i ca 3-4 cm store biter. Kutt gulrøttene i liknende biter. Skjær blomkålen i små buketter, kast den tjukke stammen. Del løken i 4 og fennikelen i 6 på langs.

Varm smør i en panne og stek kålrot, sellerirot og gulrøtter på middels høy varme til de begynner å bli brune og karamelliserte på alle sider, ca 6-7 minutter, litt avhengig av pannens størrelse.

Legg de stekte grønnsakene og løken i en langpanne og stek i stekeovnen ved 200 C i 25-30 minutter. Legg i fennikel og blomkål, hell over kraft og stek i 30 minutter til, til all kraften er fordampet eller absorbert av grønnsakene. Sjekk fra tid til annen at grønnsakene ikke blir brent, og skru eventuelt ned varmen.
Kålrota skal være helt myk og søt, akkurat hvor lang tid det tar er avhengig av hvor intens varmen i ovnen din er.

Hell over soyasaus, snu rundt på grønnsakene og stek i 10 minutter til før du serverer.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1052Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.