Kadmium i rypelever


Oppdatertdato: 2003-10-16 Tema: Vilt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: SNT


Jaktsesongen er i gang, og du som spiser innmaten fra byttet bør være oppmerksom på miljøgifter. Statens næringsmiddeltilsyn fraråder å spise for mye lever fra rype og orrfugl – spesielt om fuglene er skutt i sentrale fjellstrøk i Sør-Norge eller i indre deler av Troms. Selve kjøttet innholder lite tungmetaller.

Konsentrasjonen av kadmium, og tildels også bly, i lever fra lirype og orrfugl ligger høyt enkelte steder i Norge. Det kommer frem i en undersøkelse gjort av NINA (Norsk institutt for naturforskning).

– Vi vet at planter inneholder bly og kadmium på grunn av miljøforurensninger. Det er derfor ikke overraskende at leveren og nyrene hos planteetende dyr også inneholder tungmetaller. Leveren og nyrene er jo tross alt avgiftningsorganer, sier Are Sletta i seksjon for fremmedstoffer i Statens næringsmiddeltilsyn (SNT).

Kadmium
Norge innførte EUs grenseverdier for kadmium i forskjellige matvarer for ett år siden. Det finnes ingen grenseverdi for lever fra rype og orrfugl, men det finnes grenseverdi for lever fra husdyr. Denne grenseverdien er 0,5 milligram kadmium per kilo lever. Lirype skutt i sørlige fjellstrøk og indre Troms viser seg å inneholde opp mot 13,6 milligram kadmium per kilo lever. Landsgjennomsnittet for kadmium i lever fra rype er regnet ut til 2,9 milligram per kilo.

Kan skade nyrene
En voksen person bør ikke få i seg mer enn 0,42 milligram kadmium per uke i gjennomsnitt (tolerabelt ukentlig inntak). For mye kadmium kan skade nyrefunksjonen. Svært høye nivåer kan også gi nedsatt reproduksjonsevne og fosterskader. Kadmium mistenkes også for å være kreftfremkallende. Det er det totale inntaket av kadmium gjennom alt du spiser over tid som har betydning for helsen.

Innmat verst
Inntaket av kadmium og bly regnes ikke som problematisk for en norsk gjennomsnittsforbruker. SNTs fisk- og viltundersøkelser viste imidlertid at enkelte personer spiser svært mye innmat fra fugl, det vil si rundt 70 gram lever per uke i gjennomsnitt. Hvis man spiser lever fra rype med det høyeste nivået av kadmium som er funnet, vil 30 gram rypelever per uke i gjennomsnitt fylle opp hele kvoten for kadmium (tolerabelt ukentlig inntak). I tillegg kommer det man får i seg gjennom annen mat. Enkelte prøver av lever og nyre fra sau, hest og rein har også vist svært høye nivåer av kadmium.

Andre kilder til kadmium
Tidligere analyser har vist at mel, rotfrukter og skalldyr er matvarer som kan inneholde betydelige mengder kadmium. Solsikkekjerner, som ofte brukes i frokostblandinger og brød, inneholder også mye kadmium (se saken Begrens bruken av Solsikkekjerner)

Hva er kadmium?
Kadmium (Cd) er et meget giftig tungmetall, som finnes naturlig i miljøet. Utvinning og anvendelse av kadmium, både som metall og ulike kjemiske forbindelser, har ført til økende forekomster i miljøet. Kadmium kan suges opp gjennom rotsystemet hos planter, og vil derfor kunne påvises i planter og dyr. Dyr skiller ut ca.70 prosent av den kadmiummengden som finnes i fôret med avføringen. De resterende 30 prosentene lagres i lever og nyrer. Mengden kadmium øker derfor med dyrets alder.

Hva gjør SNT?
SNT vil undersøke forbrukernes inntak av kadmium nærmere, for å vurdere eventuelle kostholdsråd til folk flest, eller for å gi ytterligere råd til eventuelle risikogrupper.

(Kilde: Nærkontakt nr 3, 2003)


Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:51
Info.Studentmat.
Grønnsaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.