Kaffe mot depresjon og røykebein?


Oppdatertdato: 2012-01-08 Tema: Kaffe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com/Flavio Takemoto


En god kaffekopp kan gjøre at enhver kommer i godt humør, men kan kaffe motvirke depresjon?

En amerikansk studie antyder nettopp dette. Forskere ved Harvard University gjennomførte en studie som involverte 51 000 kvinner, og studien gikk over ti år. Ingen av kvinnene var deprimerte før studien, og 2 600 tilfeller av depresjon ble registrert i løpet av tiårsperioden. Kvinner som drakk to til tre kopper kaffe om dagen hadde 15 % mindre sjanse for å bli deprimert enn de som drakk færre enn én kopp om dagen.
Hvis man sammenligner de kaffeavholdne med de kaffeelskende kvinnene som konsumerte fire kopper eller flere om dagen hadde de kaffeelskende hele 20 % mindre risiko for å utvikle depresjon. Blant kvinnene som drakk koffeinfri kaffe så de ingen minsket risiko. Forskerne unngår å være bastante i sin konklusjon, men sier at selv om ikke studien beviser at koffein minsker risikoen for depresjon, så antyder den i alle fall at koffeinet har en beskyttende effekt. Så! Smil og vær glad, og drikk kaffe hver dag.

Kaffe mot røykebein

Dansk forskning viser at to til tre kopper sterk kaffe demper smertene hos pasienter med røykebein.

Røykebein (Claudiocatio intermipptens) er en sykdom knyttet til blodårene i beina. Symptomene for denne sykdommen er at man kan bli trøtt, får vondt i beina av å gå eller får krampe av å bruke musklene i beina. Røykebein forekommer hos cirka fem prosent av alle 50-åriger, men blant røykende menn mellom 74 og 85 år er den tre ganger vanligere. Det er altså særlig røykere som på grunn av innsnevring i årene får de såkalte røykebeina, men mange diabetikere plages også av røykebein.

Dansk forsking på kaffe

Danske forskere har kommet fram til at noe så enkelt som kaffe kan bidra til å hjelpe disse pasientene. En undersøkelse av 90 pasienter med røykebein, foretatt i samarbeid mellom tre danske sykehus viser at en dose koffein tilsvarende innholdet i to-tre kopper sterk kaffe gjorde pasientene i stand til å gå lenger og ga dem sterkere beinmuskler. Følgelig kunne de trene mer, og når aktiviteten økes, stimuleres kretsløpet til å danne nye blodkar. Dette gir økt tilførsel av oksygen til beina, noe som demper smertene når man går. Så stump røyken, men behold kaffen!

Om MOCCAMASTER

Moccamasters oppfinner Gerard C. Smit startet virksomheten hjemme i garasjen med en tydelig visjon om å skape en kaffetrakter som lager verdens beste kaffe. Han hadde som filosofi at produktene skulle være solide og varige, og 45 år etter at Moccamaster så dagens lys står denne filosofien fortsatt sentralt i produksjoneni: " Vi vil produsere et sikkert produkt som forbrukeren kan stole 100 % på til en hver tid. Vi vil arbeide for et bedre miljø gjennom produkter som er energieffektive og som har uvanlig lang levetid. Vi benytter gjenvinnings- og nedbrytbare materialer, og vi gir 5 års garanti ved eventuelle tekniske feil.”

Selv i dag håndlages hver eneste Moccamaster av 100 hundre medarbeidere hos Technivorm i Nederland, og det anvendes bare de beste tilgjengelige råmaterialer.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2327
Info.Sommermat.
Bringebær.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.