Kaffe tørker ikke ut kroppen


Oppdatertdato: 2003-07-21 Tema: Kaffe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Tradisjonelt har man trodd at koffeinholdige drikker som kaffe, te og cola tørker ut kroppen, fordi disse drikkene er vanndrivende.
En ny rapport fra University of Connecticut i USA hvitvasker langt på vei koffeinens dårlige rykte.

Rapportforfatter og professor Larry Armstrong mener at koffein ikke har større vanndrivende effekt enn vann. Han tar utgangspunkt i et moderat kaffekonsum, fra én til fire kopper om dagen.

- Det lar seg ikke bevise at kombinasjonen trening og koffein fører til kronisk dehydrering, slik mange ernæringseksperter og idrettstrenere hevder, sier Armstrong, som er gammel idrettsmann. Han har forsket på kroppens væskebalanse siden 1980.

Kaffetoleranse
Ifølge rapporten, som er finansiert av den amerikanske kaffeorganisasjonen NCA, er det forskjellig fra person til person hvordan koffeinet virker på væskebalansen.
En person som er vant til å drikke kaffe, te eller cola, holder på mer av væsken og har høyere toleranse for uttørking.

- Kroppen bygger opp toleranse ovenfor koffein.
Det vil si at den vante kaffedrikker ikke vil få særlig virkning av koffeinen, og at den vanndrivende effekten vil også avta. En vant kaffedrikker vil fint kunne innta sitt væskebehov med kaffe, sier toppidrettstrener John Gunnar Oppheim, som er ansvarlig redaktør for nettstedet Trim.no.

Han understreker at saken stiller seg annerledes for en som ikke drikker kaffe regelmessig. Da er den vanndrivende effekten langt større, og koffeinen vil medføre utskillelse av kroppens adrenalin.

Ingen dopingfare
- Jeg ser ingen grunn til at mosjonister skal holde seg unna kaffe og te. Det amerikanske sportsbladet Muscle & Fitness skriver at kaffe faktisk er bra for utøvere, så sant det inntas jevnt, som en vane på den gylne middelvei, forteller Oppheim, som også har sett undersøkelser som viser at kaffe kan være med på å forebygge hjertelidelser.

Fordi det virker oppkvikkende og øker kroppens utskillelse av adrenalin, er koffein klassifisert som dopingmiddel.
Ifølge Oppheim er det påvist at både kroppens utholdenhet og maksimale styrke øker. Likevel beroliger han kaffeglade idrettsutøvere som er redde for å sette karrieren på spill.

- For å avlegge positiv dopingprøve på koffein gjennom å drikke kaffe, må du innta minst femten kopper med kruttsterk kaffe.
Utøvere som bevisst benytter koffein, bruker stort sett koffeintabletter, sier Oppheim.

Daglig leder Egil Pettersen hos Norsk Kaffeinformasjon er glad for funnene i undersøkelsen.

- Stadig vekk får vi kan vi lese i media om at kaffe tørker ut kroppen. Jeg håper at denne undersøkelsen kan bidra til mer nyansert omtale.
For noen mennesker er det mer naturlig å ta med termoskaffe enn mineralvann på stranda, og det bør de få lov til å gjøre med god samvittighet. Kaffe er en grei tørstedrikk, sier han.

(Newswire, Henning Poulsen)

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:25Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.