Kaffedrinker mer enn Irish Coffee


Oppdatertdato: 2003-10-01 Tema: Kaffe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen Kilder: Bakgården Bar


Når høsten setter inn er det mange som trekker inn i varmen, og kanskje med en kopp kaffe eller flere og gjerne med noe attåt. Og derfor avla jeg Bakgården Bar i Kristiansand ett besøk for å se hva de hadde å by på.

Barkartet på Bakgården Bar ble som mange vet tidligere i år kåret til Norges beste,og det er lett å forstå når man ser utvalget. Men det er mer enn det man ser. Bak ligger mange års erfaring fra de 2 innehaverene Rune Kaarbø og Gudmund Pedersen. Og erfaringen speiler seg i både utvalget, kvalitet og atmosfæren. Utvalget er formidabelt og man har et meget stort utvalg av råvarer av første kvalitet. Og dette behandles av erfarne bartendere med bred erfaring.

Når jeg besøkte baren siste dagen i september var det i ett forrykende regnvær og temaet ble varme kaffedrinker. Den utmerkede bartender Thomas tok vel imot og forklarte om utvalget.

Når man sier kaffedrink er det vel Irish Coffe de fleste tenker på og det er og det som står for det meste av salget i denne kategorien, sier Thomas. Men det er mye mer!
Hvorfor ikke prøve en Cafe Calypso eller "styrmannskaffe" på norsk, eller andre versjoner som French Coffe (med konjakk), Scandinavian Coffe (med Akevitt) eller Mexikansk Kaffe (med Tequila). Det er og utallige variasjoner med likør tilsetninger.

Felles for alle er at de varmer godt og har ett kremlag på toppen, og ikke uten grunn.
Det er her mange gjør feil, sier Thomas. Kremlaget skal ligge på så lenge som mulig og ikke røres ned i kaffen som mange gjør. Funksjonen er å holde på varmen og alkoholen. Derfor er det også viktig med varme glass. Har man ikke en grei varmeplate kan man bruke varmt vann i glasset litt før og helle det ut før blanding.
Og husk å røre evt sukker ut i varm kaffe, ikke i spriten som mange gjør. Sukkeret skal være oppløst og det blir det ikke så lett i kald sprit/likør.
Og sist men ikke minst: Bruk skikkelig kaffe. Dårlig kaffe kan ødelegge hele drinken. Selv maler Bakgården sin egen kaffe fra kaffebønner, sier Thomas. Og kaffen var god denne mørke høstkvelden.

Prøv selv hjemme

Cafe Calypso

4 cl Tia Maria
Varm kaffe
Lettvispet fløte

I denne skal det ikke sukker, siden den er søt nok fra før.
Og fløten skal ikke være stiv som krem, bruk skikkelig fløte!

Jeg vil utover høsten og vinteren komme tilbake til flere besøk på Bakgården Bar og det er mange temaer som ligger å venter.

Jeg har og mange oppskrifter på kaffedrinker i basen som jeg har samlet, så det er bare å forsyne seg.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.