Kaffemoter


Oppdatertdato: 2005-02-25 Tema: Kaffe Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Sunt, godt og vakkert
Te er verdens mest utbredte drikk, men nordmenn er verdensmestre i kaffedrikking og etter at de første rene kaffe-barene dukket opp i Oslo for 10 år siden har interessen bare vært økende. Vi har sett nærmere på hva som er hot på kaffe-fronten og finmalt en del kaffebegreper det kan være kjekt å kjenne til.
Det finnes tre hovedsorter kaffe: Arabica, Robusta og Liberica. I Norge er vi bortskjemt med i all hovedsak Arabica kaffe. Uansett om vi velger å koke eller filtrere det mest utbredte kaffemerket Evergood, eller om vi tar veien om en kaffe-bar og bestiller andre kaffemerker;
Kaffe er ferskvare og må behandles deretter. For å få best mulig duft og smak enten du velger å bruke filter, koke eller presse, er det enkle, men nødvendige forholdsregler du må ta.

På bar
Kaffebaren er ingen ny "oppfinnelse". Omkring år 1470 åpnet det første kaffehus i Mekka, og snart ble kaffehus vanlig i hele området. Samtidig oppstod det en helt ny kultur rundt kaffedrikken. Man møttes på kaffehusene for å drikke kaffe, men også for å spille sjakk, diskutere og høre musikk. I Europa var Venezia den første byen ut med eget kaffehus. Det var i 1647. London kom snart etter, og i 1715 hadde London 2000 kaffehus hvor de lærde og intellektuelle kunne møtes. Her kunne man lytte til de vises ord mot å betale en penny - derav navnet "Penny Universities".
Dagens kaffebar-konsept er en trend vi har plukket opp fra USA. Den første åpnet på tampen av 60-tallet, men det var først siste halvdel av 80-tallet at kaffebarene kom for fullt i USA. Norge fikk sine første kaffebarer i november i '94. Med bare et par ukers mellomrom åpnet først Rooster Coffee i Østabanehallen, deretter Kaffebrenneriet i Theresegate på Bislett i Oslo.

Pop på bar


Doppio: Dobbel espresso. To enkle espressoer serveres i en større kopp.
Mega Mocca: 1 kopp traktekaffe tilføres dobbel espresso. Du bør holde deg våken en stund etter å ha drukket opp denne!
Ristretto: Er tilberedt med samme mengde kaffe som espresso, men bare halvparten av væsken. En riktig oppstiver!
Americano: En enkel espresso som fylles på med varmt vann.
Espresso con panna: En espresso shot toppet med vispet krem
Espresso macchiato: En espresso shot i et lite glass, med litt steamet melk.
Cortado: En espresso shot i et lite glass, med litt varm melk. Cortado er spansk, og der varmes melken så lenge at det ikke blir noe melkeskum - de bruker bare varm melk uten skum.
Caffe latte: Steamet melk med en shot espresso, toppet med litt melkeskum.
Race horse: Caffe latte med 4 shot espresso.
Frossen søt kaffe med fløte: 4 cl sterk nytraktet kaffe, isbiter, hvitt sukker, kremfløte. Fyll en cocktail-shaker halvfull med isbiter. Ha i 2-3 ts hvitt sukker. Hell i kaffen og ca. 1/2 dl- kremfløte til slutt, sett på lokket og rist kraftig i 10 sekunder. Som erstatning for sukker, kan man bruke forskjellige smakssiruper, f.eks. vanilje, irish cream, kokos og liknende.

Kaffe tilsatt alkohol – eller omvendt
Karsk: Mynten i bunnen bestemmer styrken. Hell på kaffe til den forsvinner og tilsett så vodka. Tilsett sukker etter smak og behag.
Irish Coffee: Gjerne filterkaffe med mørk brenning som Ali 100 prosent Arabica, helles i forvarmede glass og tilsett ønsket mengde sukker og rør til det oppløses. Fyll på med en fjerdedel irsk whiskey. Fyll på med lettpisket krem. Nytes gjennom skummet. Sugerør forbudt!
Cointreau-kaffe: Bland et par cl Cointreau i en sterk kopp traktekaffe. Avslutt med halvpisket fløte. Enklere kan det ikke gjøres.

Også som tørstedrikk
Mange kaffedrikkere har hatt litt dårlig samvittighet fordi det har vært opplest og vedtatt at kaffe virker vanndrivende og tørker ut kroppen. Heldigvis stemmer ikke dette ifølge ny forskning. Amerikanske forskere har funnet ut at kaffe er med på å opprettholde kroppens væskebalanse. En kopp Evergood virker m.a.o. på samme måte som vann, juice og melk når det gjelder å bidra positivt til kroppens væskeballanse.

Espresso
Espresso: Ca. 35 ml kaffe laget på ca. 25 sek "under trykk" (9 bar) i en spesialmaskin. Vannet bør ha en traktetemperatur på 88-92°C. All espresso skal ha crema – et mørkt og rødbrunt ”skum” som skal dekke hele espressoens overflate.

Utstyr: En skikkelig espressomaskiner koster fra 3000 kroner og oppover avhengig av kvalitet og ikke minst – design. I Oslo finnes det en liten spesialbutikk for espressomaskiner som heter Cortado og ligger i Theresesgate. Her kan man prøve ulike maskiner før kjøp og man kan også få kjøpt pent brukte maskiner til en fornuftig pris.

Espresso og det vi kaller "vanlig kaffe" har én ting felles: Kaffebønnen. Men der slutter også likheten. Espressokaffen lages vanligvis av andre typer bønner enn de som brukes til vanlig kaffe. Bønnene er hardere brent og de blir malt finere hvilket gir en skarp og bittersøt smak. Til hver kopp, som maksimalt inneholder 0,4 dl ferdig drikk, måles 7g espressopulver. Det vil si at en kopp espresso er dobbelt så konsentrert som vanlig kaffe. Norsk Kaffeinformasjon har utført en test av 37 espressomaskiner fordelt på 6 grupper. Testvinner i gruppen ”Espressomaskiner for løs kaffe” ble Isomac Zaffiro (bildet). Les mer på: www.cortado.no

Filter
Utstyr: Har du det ikke allerede bør du vurdere å bytte ut din gamle kaffetrakter med en som har merkelappen ”Godkjent av Norsk Kaffeinformasjon”- fellesorganisasjonen for alle som arbeider med kaffe og kafferelaterte virksomheter. Kontoret fremmer kaffe som kvalitetsprodukt og er næringens nøytrale faginstans.
Norsk Kaffeinformasjon har utført en test av 43 kaffetraktere på markedet. Testvinnere er alle Moccamaster-maskinene fra Wilfa samt OBH Nordica's King of Coffee kaffetrakter.
Trakting: Filtermalt kaffe har en traktetid på 4-6 minutter.
Den grovere malte kaffen kokemalt har en traktetid på 6-8 minutter.
For lang traktetid gir en bitter kaffe som "snerper", mens for kort traktetid selvfølgelig ikke rekker å trekke ut den fyldige smaken og den fine aromaen.
Temperaturen på ferdig kaffe bør ikke være lavere enn 80° C
De første 40 % med vann som er i kontakt med kaffen tar med seg 80 % av smaksstoffene, så det er viktig å røre rundt i kannen før man skjenker i koppen.
Rengjøring: Det er viktig å rengjøre kaffetrakteren jevnlig for å hindre at det dannes belegg som gjør kaffen sur. Det beste og enkleste midlet er å helle et kafferengjøringsmiddel (for eksempel Clean drop) i trakteren og kjøre et par runder med rent vann.
Kaffe: Det er mange merker å velge blant og pris har gjerne sammenheng med kvalitet. Evergood – litt dyrere for smakens skyld. Kaffen har et høyt innhold av finere kaffesorter, blandet og brent for å gi den karakteristiske smaken. Ali 100 prosent arabica for den som liker litt kraftigere kaffesmak.
Mengde: Riktig mengde kaffe er viktig. 60-70 g kaffe til 1 liter vann gir en god, fyldig kaffesmak. Bruk alltid kaffemål. Ett strøkent mål er ca. 10 g.

Kokmalt
Benytt kokmalt kaffe hvis du bruker kjele. Kaffen skal aldri koke, men kun stå og trekke i 6-8 minutter.

Presskanne
Til presskanne benyttes filtermalt eller kokmalt kaffe, alt etter hvor finmasket filteret er. Bruker du filtermalt, presses stempelet ned etter ca. 5 minutter. Ved kokmalt etter ca. 7 minutter.

Godt og blandet

Kaffe
Tre hovedsorter: Arabica, Robusta og Liberica. Arabica er dyrere enn de to andre sortene og utgjør ca. 75 % av verdens kaffeproduksjon. Robusta utgjør 25 % og har en kraftigere smak enn Arabica. Kraftig smak har også Liberica, som i dag er uten betydning for verdenshandelen.
Noen gode kaffe-undersorter
Blå Java. Fersk vasket Arabica kaffe fra Java i Indonesia. Rund fyldig smak med syrlighet.
Colombia. Kaffe fra Colombia, verdens nest største kaffeprodusent og den største i verden på vasket Arabica kaffe. Kjent for kraftig og syrlig smak. Passer godt etter en god middag.
Jamaican Blue Mountain. Høytvoksende Arabica kaffe fra Jamaica. Kanskje den fineste og dyreste kaffe i verden?
Mocca. Småbønnet Arabica kaffe fra kaffens opprinnelsesland Etiopia. Den dyrkes bl.a. i Yemen, og har fått navnet sitt etter utskipningshavnen Mocca. Smaken av Mocca er krydret og syrlig. Når vi snakker om Mocca-kaffe i dag, mener man ikke nødvendigvis den kaffen som kommer fra Yemen, men simpelthen en kopp virkelig sterk og god kaffe

Kaffelenker


www.evergood.no
Mye nyttig informasjon om Joh Johannsons egne produkter, men også nyttig uhildet informasjon med blant annet en nyttig kaffeguide.

www.kaffe.no
Norsk Kaffeinformasjon er den norske fellesorganisasjonen for alle som arbeider med kaffe og kafferelaterte virksomheter. Kontoret fremmer kaffe som kvalitetsprodukt og er næringens nøytrale faginstans.

www.cortado.no
Cortado Espressomaskiner dives av barrista og kaffebokforfatteren Torkjell Winje. Han har butikklokaler og demonstrasjonskjøkken i Theresesgate like ved Adamstuen. Her selges espressomaskiner og alt du trenger for å lage espresso og espressobaserte kaffedrikker.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:279Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.