Oslo (NW): Nordmenn spiser nå kalkun til middag i gjennomsnitt 16 ganger i året. Det er seks flere kalkunmiddager enn for ti år siden.
– Vi har langt flere kalkunprodukter å velge blant i butikkhyllene nå enn for få år siden. Det gjelder både fersk kalkunfilet og bearbeidet vare, som pølser og middagskaker, sier direktør Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Renskåret kalkunfilet oppfattes som noe av det sunneste og magreste kjøttet vi kan spise, like bak renskåret kyllingfilet, viser en undersøkelse Synovate har gjort for Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
– Filet av både kylling og kalkun er svært magert kjøtt. Det finnes faktisk ikke magrere kjøtt enn kalkunkjøtt når skinnet er fjernet, sier Kringlebotn.
Unge vil ha mer
Undersøkelsen viser at det er de unge, og spesielt kvinnene, som gjerne vil ha mer kalkun i butikken. Det er i hovedsak de samme som er interessert i et helseriktig kosthold og som er mer enn gjennomsnittlig interessert i matlaging.
Nesten alle nordmenn, 95 prosent, har spist helstekt kalkun.
– Hver tredje nordmann har spist kalkunfilet, og nær halvparten har spist kalkunpølser. Interessen er stor for fersk kalkunfilet, både naturell og krydret, sier John Spilling i Synovate.
1 av 3 ønsker at butikkene skal ha flere middagsprodukter av kalkun i ferskvaredisken. Kvinnene vil gjerne ha tilgang til fersk naturell kalkunfilet, mens menn helst vil se flere marinerte produkter i butikken.
– Utviklingen av nye kalkunprodukter er formidabel, det samme er salgsutviklingen. I 1999 spiste vi i gjennomsnitt snaut 10 kalkunmiddager i året, mens vi nå er oppe i 16,4. Det er spesielt de to siste årene forbruket har gjort et byks, sier John Spilling.
Frykter tørt kjøtt
Han tror økt vareutvalg og større bevissthet om kosthold har bidratt til økningen i kalkunforbruket.
– Tidligere var kalkun synonymt med helstekt fugl som festmat. Kalkunen har beholdt posisjonen i jule- og nyttårshelgen. Økningen har vært stor både som festmat, i form av filet, og som hverdagsmatprodukter som pølser og middagskaker.
Men selv om folk flest mener at kalkun både er sunt og godt, sier fire av ti at de ikke vet nok om tilberedning av kalkun. Halvparten oppgir at kalkunkjøttet fort kan bli tørt.
– På grunn av det lave fettinnholdet er kalkun ømfintlig, og det beste er å bruke steketermometer når man tilbereder kalkunfilet og helstekt fugl, sier Åse Kringlebotn.
Anbefalt kjernetemperatur i kalkunfilet er 68 grader.
– Ha gjerne en langpanne med litt vann nederst i stekeovnen. Det gir høy luftfuktighet og kjøttet blir saftig og godt. Kalkunfilet egner seg også som biff, med en steketid på 4-5 minutter på hver side på sterk varme. Det er viktig at kjøttet får hvile noen minutter før man skjærer i det, sier Åse Kringlebotn.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1444