Kalsium ser ut til å forebygge høyt blodtrykk og utvikling av svangerskapsforgiftning hos gravide kvinner


Oppdatertdato: 2006-08-26 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


En systematisk gjennomgang av studier med høy kvalitet viste en sammenheng mellom økt inntak av mineralet kalsium og en reduksjon i forekomst av høyt blodtrykk hos gravide. Man fant også en halvering i antall tilfeller av forstadiet til svangerskapsforgiftning, såkalt pre-eclampsia. Svangerskapsforgiftning en svært alvorlig tilstand som i tillegg til faren for komplikasjoner og i verst fall død for kvinnen, også har en rekke uheldige konsekvenser for det ufødte barnet. På verdensbasis dør 40.000 kvinner hvert år av svangeskapsforgiftning.

Store forskjeller

12 studier er inkludert i analysen. Når man sammenlignet kvinner som fikk kalsiumtilskudd med kvinner som fikk placebo fant man en reduksjon på hele 52 % i antall tilfeller med forstadier til svangerskapsforgiftning og en reduksjon på 30 % i antall kvinner som utvikler høyt blodtrykk i svangerskapet. Samtlige 12 studier var dobbeltblinde og placebokontrollerte. Det betyr at verken kvinnen selv eller behandleren kjente til hvorvidt hun fikk kalsiumtilskudd eller narretablett (placebo).

Man fant aller størst effekt av kalsium hos kvinner som i utgangspunktet hadde økt risiko for å utvikle svangerskapsforgiftning og hos kvinner som i utgangspunktet hadde et lavt kalsiuminntak. I denne analysen var et lavt kalsiuminntak definert som et daglig inntak på under 900 mg.

Får norske kvinner i seg nok kalsium?

Kostundersøkelser har avdekket at enkelte grupper får i seg altfor lite kalsium. Ungkost 2000 viste at én av to tenåringer fikk i seg mindre kalsium enn anbefalt. Kostholdsvaner lagt tidlig i livet vil ofte følge med over i voksenlivet. Kartlegninger gjort av Synovate MMI har avdekket at mange unge kvinner også ser ut til å få i seg altfor lite kalsium. Meieriprodukter bidrar med over 70 % av kalsiuminntaket i et vanlig norsk kosthold.

For å dekke kalsiumbehovet anbefaler vi tre porsjoner med meieriprodukter daglig, sier klinisk ernæringsfysiolog Marianne E. Mathiassen i Melk.no – Opplysningskontoret for Meieriprodukter. Én porsjon tilsvarer et glass melk, et beger yoghurt eller ost til en brødskive. I tillegg bør man spise så variert som mulig, sier ernæringsfysiologen. Mørkegrønne bladgrønnsaker og brokkoli er også gode kalsiumkilder.

Vi vet at mange kvinner får i seg mindre enn tre porsjoner med meieriprodukter daglig og derfor er i risikosonen for å få i seg mindre kalsium enn anbefalt.

I Norge har vi i tillegg relativt lave anbefalinger for kalsium, 800 mg for voksne og 900 mg for gravide og ammende, sier Marianne E. Mathiassen. USA, Canada og flere land i Europa har høyere anbefalinger.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:884
Norsk mat.Bananer.
Vafler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.