Kalsiums slankende effekt


Oppdatertdato: 2009-09-22 Tema: Slanking Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Mange slankekurer legger begrensninger på melkeinntaket, og mange av de som har vektproblemer, er pliktoppfyllende nok til å redusere melkeinntaket sitt. Forskning viser imidlertid at det er en sammenheng mellom for lavt kalsiuminntak og overvekt. I følge arkeologiske og historiske funn er kalsiuminntaket er i dag omtrent det halve av hva det var i den sene steinalderen. Et lavt kalsiuminntak kan være en av årsakene til en økt forekomst av fedme i vår tid.

Kalsium har mange oppgaver i kroppen

Det meste av det kalsiumet vi har i kroppen, er bundet i skjelettet og i tannvevet. Men kalsium har flere svært viktige oppgaver både inne i celler og i væsken mellom celler, den såkalte intercellulære væsken.
Man antar at for lite kalsium i kosten kan påvirke utviklingen av flere sykdommer via en slags kjedereaksjon i kroppen:
For lite kalsium i kosten
  • Økning i kalsitrofe hormoner
  • Økning i fritt kalsium i cytosol
  • Kardiovaskulære og metabolske responser
  • Høyt blodtrykk, aterosklerose, diabetes type 2 og overvekt

Eksempler på menneskestudier

Mye av forskningen er gjort på mus, men det kommer stadig flere studier som har sett på effekten av kalsium på menneskers kroppsvekt. Flere forskningsgrupper har kommet med resultater som antyder en sammenheng mellom kalsium i kosten og vektkontroll. En gruppe forskere studerte resultatet av å øke kalsiuminntaket fra 400 mg per dag til 1000 mg per dag ved å legge til to beger yoghurt til den normale kosten til en gruppe overvektige amerikanere. Resultatet var at de gikk ned i gjennomsnitt 4,9 kilo i rent fett.
De samme forskerne har også regnet på tallene fra den svært omfattende studien NHANES III (den tredje nasjonale helse- og ernæringsundersøkelsen) i USA. Det viste seg at folk som hadde et stort inntak av meieriprodukter, hadde mindre fett på kroppen enn de som brukte lite meieriprodukter, selv etter at tallene var kontrollert for energiinntak og fysisk aktivitet.

Også en gruppe normalvektige hadde en positiv effekt av kalsium i kosten. De som spiste mindre enn 780 mg kalsium per dag, samtidig som de sto på en lavkaloridiett, fikk mer fett på kroppen i løpet av en toårsperiode. De som spiste en kost med mer enn 1000 mg kalsium per dag, gikk ned så mye som 3 kilo på den samme tiden.

Hva kan vi trekke ut av dette?

De som ønsker å holde vekten stabil bør velge en diett som er rik på magre meieriprodukter. For de som ønsker å redusere vekten, blir løsningen å kombinere færre kalorier med et økt meieriinntak – av den magre sorten.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1706
Slanking.Supper.
Turmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.