Kanel. sunt som bare det!


Oppdatertdato: 2009-03-04 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Baker og Konditor nr 1.2009 Kilder: FORSKNING.NO, WIKIPEDIA, PULS/NRK, DIN SIDE HELSE, Baker og Konditor nr 1.2009


Kanel er ikke bare et krydder vi bruker i beskjeden grad her i Norge: - Kanel ser ut til å ha fantastiske egenskaper, sier spesialist i indremedisin, Fedon Lindberg, til NRKs Puls.

– Tidligere forskning har blant annet vist at halv teskje daglig i 40 dager senker blodsukkeret og triglyserider hos dem med type 2 diabetes med opptil 27 prosent. Denne reduksjonen kan sammenlignes med bruk av medikamenter, sier Lindberg. Og han er ikke alene om å være en entusiatisk kanel-tilhenger.
Hovedgrunnen til effekten overfor diabetes-pasienter, er at krydderet inneholder polyfenolet MHCP, som etterligner insulin.

Ny forskning

Kanel og de eteriske oljene som finnes i kanelbarken dreper en rekke vanlige bakterier som er problematiske for mennesker, ifølge ny forskning fra Universitetet i Hong Kong og Universitetet i Zaragoza.

Spesielt virksom er kanel mot e.coli-bakterier, listeria-bakterien, gule stafylokokker og salmonella. Forskningsresultatene viser også at krydderet virker effektivt der antibiotika ikke virket. Men forsøkene er så langt bare gjort på bakterier i mat.
– Det hadde vært spennende å prøve å behandle syke mennesker med kanel. Ikke minst fordi flere og flere typer antibiotika ikke virker lenger, siden bakteriene blir mer resistente, sier Lindberg.

Medisinsk effekt

Kanel tar knekken på sykdomsmikrober, og den ødelegger ikke våre egne tarmceller, bare cellene som kommer utenfra. Den medisinske effekten av kanel skal i mange land ha vært kjent i tusenvis av år.

På Zanzibar knuses røttene fra kaneltreet til et fint pulver som den syke kan inhalere når bihulene tetter seg. I Pakistan brukes en kraftig kanel-te på vinteren. Dessuten har krydderet lenge blitt brukt i behandlingen av diaré og infeksjoner. Og det blir også sagt at kanel har en gunstig effekt på fett og farlig kolesterol i årene. Den første som snublet over kanelens hemmelighet var i følge New Scientist forskeren Richard Anderson. Han undersøkte hvordan vanlig mat påvirker blodsukkeret.

En av matvarene han testet ut var amerikanernes yndlingsdessert eplepai. Da fant Anderson en besynderlig sammenheng. I stedet for å sende blodsukkeret til himmels som andre søtsaker, senket paien glukosenivået betydelig. Det viste seg at det var kanelen i kaka som var ansvarlig for effekten.

Slankekur

Nå bekrefter pakistanske forskere at kanel i kosten virkelig virker. De har testet ut krydderet på 60 diabetikere, og funnet ut at bare en halv teskje om dagen er nok til å senke blodsukkernivået. Og en tredjedels teskje kanel daglig kan gjøre det lettere for overvektige å gå ned i vekt.

– Svært mange overvektige lider av insulinresistens. Det vil si at de går med et konstant forhøyet nivå av insulin i blodet, fordi cellene ikke reagerer på insulin som de skal. Insulin er kroppens viktigste fettlagringshormon, og insulinresistens medfører ofte overvekt, sier urtemedisiner og lege Bernt Rognlien til forskning.no.
Han understreker at det ikke bare er å spise kanel og tro at man blir tynn:
– Både mosjon og et sunt og riktig kosthold er viktige faktorer for at man skal gå ned i vekt. Men hvis de forutsetningene er til stede, og man lider av insulinresistens, har vi grunn til å tro at kanel kan være med og bidra til en vektreduksjon, sier Rognlien.

Daglig inntak

For at kanel skal ha den gunstige effekten på insulinnivået, må du innta det daglig. Av og til er ikke nok. Og selv om kanel smaker deilig, kan du selvfølgelig bli lei av å spise det hver dag. Derfor anbefales det at du tar kanelkapsler de dagene du ikke får i deg kanel gjennom kosten. Kanelkapsler selges i helsekostforretninger. Kanel inneholder stoffer som er sopp-, virus- og bakteriehemmende og har gjennom historien blitt brukt som middel mot diaré og infeksjoner.
Kanel er et krydder som skrapes av barken på enkelte arter av typen Cinnamomum. Dette er trær opprinnelig hjemmehørende i tropiske eller subtropiske deler av Asia og Australia. Det er cinnamomum zeylanicum (fra Sri Lanka – tidligere Ceylon) som regnes som virkelig ekte kanel. Den har en finere og søtere aroma. Kanelstengene er bark som er rullet sammen og har veldig tynne og fine vegger. Ordet kanel kommer fra italienske canella som nettopp betyr «lite rør».

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1505
Norsk mat.Kjøttkaker.
Kaffekos.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.