Kardemomme


Oppdatertdato: 2011-05-06 Tema: Nybegynner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Baker og konditor nr 2-2011, matprat.no, Knut Pettersen


Kardemomme er et urgammelt krydder. Ingen av de andre internasjonalt brukte krydderne har et så ujevnt geografisk forbruksmønster. Nesten halve verdensproduksjonen brukes i den nære orient, først og fremst i Saudi-arabia, og i Skandinavia.

Kardemomme, elettaria cardamomum, er en flerårig urt i ingefærfamilien. Fra en jordstengel vokser det opp 4–5 meter høye, bladbærende skudd og 0,5 meter høye, blomstrende skudd. Bladene er lansettformede og mørkegrønne på oversiden og lyst grønne på undersiden. Blomstene er grønnhvite, rørformede, usymmetrisk bygde og sitter i klaser.
Kardemomme er en kapselfrukt med brune til svarte, aromatiske frø. Det er frøene som brukes til krydder. Frøene er lett pepperaktige. Skolmene kan også brukes, men har mindre smak. Frøene selges hel eller støtt.
Frøkapslene kan være grønne, brune eller hvite, avhengig av om de har vært soltørket, tørket i ovn eller bleket. Arten hører hjemme på Malabarkysten i sør-india. Den dyrkes der, i Sri Lanka, Sørøst-asia, Jamaica og Australia.

Mens araberne bruker kardemomme i kaffen, bruker skandinavene den i bakverk og enkelte kjøttretter. I india er kardemomme en del av karriblandinger og tygges sammen med betelblad. Kardemommeolje brukes i enkelte likører.

Kardemommen brukes til krydring av søt mat, kaker, desserter, pølser, gløgg, likører og konfekt. I asia brukes kardemomme i kjøtt- og fiskeretter, ris, omeletter og desserter. Kardemomme er nøkkelingrediensen i indisk karri og er en av hovedkrydderne i krydderblandingen garam masala. Frøkapslene tørkes og frøene benyttes i det indiske kjøkken, enten hel eller malt. I andre land, som i iran, brukes den til som smakstilsetning til te. Kardemomme er også en ingrediens i urtete fra india.
Man vet at kardemomme var i bruk omkring 700 år før vår tidsregning. Den ble importert til europa første gang omkring 1200-tallet. Kardemomme har en sterk smak, med en flagrans som kan minne om eukalyptusolje, men som er mer kompleks.

(Kilder: store Norske leksikon, Wikipedia og matvareguiden.no)
Prøv gjerne ett par av våre populære oppskrifter med kardemomme.

Arabisk lammegryte

6 porsjoner
619 kcal pr porsjon

1,5 kg grytekjøtt med bein
3 ss olje
1 ts sort pepper
1 ts spisskummen
1 ts kardemomme
1 ts gurkemeie
1 ts kanel
1 ts salt
6 fedd hvitløk finhakket
2 ss maizena
1 ts sukker
0,5 liter yoghurt naturell
2 ts tomatpuré

1. Brun kjøttet i olje og legg det i en ildfast form.
2. Bland de andre ingrediensene og hell alt over kjøttet. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek i ovn på 200°C i 1 1/2 time.

Servér med ris og f.eks. oppskjærte rå grønnsaker i biter eller staver. Gulrot, paprika, agurk eller selleri passer bra.

Kardemommekylling

2 porsjoner
519 kcal pr porsjon

4 stk kyllinglår (eller en hel kylling i biter)
2 ts kardemomme
1 ss frisk, revet ingefær eller 1 ts malt, tørket
2 fedd finhakket hvitløk
0,2 ts kajennepepper
3 dl naturell yoghurt
0,5 dl vann
2 ts maizena
smak til med salt

Bland kardemomme, ingefær, hvitløk og kajennepepper med yoghurt. Hell blandingen over kyllingstykkene og mariner en times tid.
Stek kyllinglårene i stekepanne i ca. 20 minutter eller i et ildfast fat i stekeovnen ved 160 °C i 30-40 minutter. Spe marinaden med vann og gi det et oppkok. Jevn med maisenna rørt ut i litt kaldt vann. Smak til sausen med salt. Server kardemommekyllingen med salat og ris som er kokt i vann tilsatt gurkemeie. Stekte bananer og ananas er godt til!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2145
Norsk mat.Vafler.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.