Kaviar - Førsteklasses tradisjon


Oppdatertdato: 2014-12-01 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Olga Nordhus Kilder: Olga Nordhus


Kaviar – et symbol på luksus og rikdom, en sjelden delikatesse og en av de mest populære Russiske merkevarene. Svart kaviar er tradisjonelt produsert fra de tre viktigste arter av stør: beluga, osetra og sevruga.
Kaviar kan være forskjellig i kjemisk sammensetning og en rekke andre egenskaper, blant annet størrelsen og fargen på eggene, styrke og elastisitet av skallet, og selvfølgelig smaken.
Hver kaviar har sin plass i "kaviar-hierarkiet", og er prissatt deretter. Prisen avhenger av hvor sjelden fisken er.

Førsteplassen tilhører Beluga. Denne fisken er den største av størfamilien,og den mest verdifulle. Før var denne fisken berømt for sin størrelse - kan bli opp til seks meter lang og veie mer enn 600 kg. Hele 25 % av fiskevekten kan være kaviar. Beluga er kjønnsmodne i en alder av ca. 25 år, og kan ikke gyte hvert år. Levetid for arten beluga kan bli over 100 år.
Kaviarens farge kan variere fra lys grå til nesten svart. Den lyseste kaviar er den dyreste. Ekspertene beskriver den lyse kaviar som "en subtil duft av havet". Prisen kan variere, men kaviar er uansett svært kostbar. Den dyreste belugakaviar, som man får fra over 100 år gammel hunnstør, kan kosteover kroner 200.000,- for et kilo. Denne kaviaren er helt hvit og kalles «Pearlywhite».

Andreplassen går til Osetra. Støren kan vokse seg opptil 2 meterlang og veie opptil 200 kg, men normal vekt er fra 20 kg til 80 kg. Forventet levealder er 60-80 år. Stør som er alet opp i det varme vannet i settefiskanlegg kan være kjønnsmoden i en alder av 8-10 år.
Fargen på kaviar fra stør kan variere fra mørk grå til mørk brun og gull. Osetrakaviar kan også være svært sjelden, spesielt om den er gyllen i fargen. Denne kalles «Goldenosetra» og har en svært delikat duft beskrevet som "valnøtt medkrem."

Tredje plass ble gitt til Sevruga. Det er den minste av disse tre stør-fiskene.Den er sjeldent lengre enn 1,5 meter og veier vanligvis ikke mer enn 25 kg. Hunnfisker begynner å legge egg tidligere enn andre i størfamilien, den er kjønnsmoden i en alder av 7 til 10 år. Den mest delikate kaviaren får man fra fisker som ermellom 18 og 22 år. Sevrugakaviar er grå-svart, eggene er små og delikate. Kjennere setter pris på denne kaviarens unike smak.

Kaviar er tradisjon

Kaviar er en av de dyreste rettene i verden og derfor serveres den i eksklusive gourmetrestauranter som en egen selvstendig rett. Og prosessen med serveringen er gjort til et svært interessant og elegant ritual.
Ritualet starter med at en spesiell vogn med et fat fylt med knust is blir trillet til bordet. På toppen ligger glass- eller porselensskåler med ulike varianter av denne delikatessen. Servitøren har en sølvkule som henger i et tynt kjede, denne kulen senkes så ned i kaviaren. Hvis kulen straks synker ned i kaviaren på grunn av sin egen vekt betyr det at kaviaren er perfekt saltet.
Prosedyren med å smake kaviar ligner på vinsmaking. Få å prøvesmake på ulike sorter av kaviaren tilbys en egen liten skje laget av perlemor eller elfenben. Og akkurat som i en vinsmaking, for å gjenkjenne og nyte den unike smaken fra hver av de små porsjonene, vil du bli servert litt kald te for å vaske bort inntrykkene før du smaker på neste.

Kaviar og alkoholholdige drikkevarer

Da europeerne anerkjente svart kaviar som en delikatesse, ble selvfølgelig Champagne den eneste rette følgesvenn til kaviar. Siden den gang har champagne og kaviar blitt oppfattet som en klassisk gastronomisk union og et symbol på luksus. Kaviarens fete og salte smak nøytraliseres av champagnens syrlige friskhet. En liten skje med kaviar avløses med en sup champagne, så litt mer kaviar og igjen en litenslurk champagne. Ideelle partnere til kaviar er kun de beste vinene som foreksempel Cuvée Dom Perignon (Moet & Chandon), La Grande Dame (VeuveClicquot Ponsardin), Krug Grande Cuvée, som Cristal (Louis Roederer), Sir Winston Churchill (Pol Roger), Grand Siecle (Laurent- Perrier) eller Clos deGoisses (Philopponnat).
Til rødkaviar, servert, for eksempel på små pannekaker eller kanapeer, vil det være perfekt med en klassisk brut Veuve Clicquot Brut, Yellow Label, Laurent-Perrier Brut LPeller Moet & Chandon Brut Imperial Vintage.
Det er ikke bare champagne som hører sammen med kaviar, god vodka er et dyrt produkt og krever en anstendig støtte: kaviar. Vodka kommer fra Russland, og vodka sammen med kaviar har lange tradisjoner. Hvis du er usikker på hvordan du skal velge den beste vodka til kaviar anbefaler vi at du finner en vodka uten smakstilsetninger.

Har du lyst til å servere kaviar hjemme?

Design firmaet Ikra spesialiserer seg på design og produksjon av glassvarer til bruk både i hjemmet og i selskap. Ikra oversettes til Kaviar på russisk og skal assosieres med gode smaksopplevelser og utmerket kvalitet over hele verden. I Ikra’s showroom i Drammensveien 126B ble gjennomført flere kurs i kaviarhistorie og serverings regler for dette luksuriøse produktet.

Her er nyttige tips fra gründeren av Ikra, designer Natalia Leikis om hvordan du kan skille ekte kaviar fra en forfalsking:
  • God kaviar er aldri billig. Kjøper du billig kaviar kan du være sikker på at du betaler for mye.
  • Kvalitetskaviar er alltid pakket i glasskrukker. En slik beholder er kjemisk nøytral, i motsetning til hermetikkbokser, hvor oksydasjon av metaller kan påvirke kvaliteten. I tillegg gir klart glass mulighet til å se fargen, størrelsen og kvaliteten på eggene.
  • Ekte svart kaviar lukter nesten ikke fisk. Derfor, hvis du kjenner en sterk lukt av fisk - ikke kjøp! Mest sannsynlig er det kunstig kaviar.
  • Kvalitetskaviar fra stør har en gråaktig farge, i motsetning til falsk kaviar som har konsentrert kraftig svart farge.
  • Eksperter vet et ukomplisert triks for hvordan du sjekker kvaliteten på kaviar. Hvis du er usikker på opprinnelsen av eller ikke kan fastslå om den er ekte eller kunstig legger du 2-3 egg i et glass med veldig varmt vann. Kunstig kaviar går i oppløsning i kokende vann, og ekte kaviar beholder formen.

Noen fakta:

  • Støren har levd på jorda siden forhistorisk tid, over 180 millioner år siden, og den har knapt forandret utseende.
  • «Ekte svart kaviar» er ikke heltsvart i fargen, snarere det motsatte: jo lysere fargen er, jo mer verdifull er kaviaren.
  • Den mest eksklusive kaviar er"Gold Caviar", den har rav-gylden farge. Denne kaviaren får man fra Beluga albino, som sjelden finnes viltlevende i naturen.

Det tradisjonelle russiske kaviarsmørbrød:

Fersk loff, tykt lag med ekte smør og kaviar på toppen. Det smørbrødet serveres på alle fester i Russland, og denne retten følger russere fra navnefest til bryllupet og til slutt i begravelsen.

Om Ikra AS

Natalia Leikis har drevet med design i Norge siden 1992. Hennes klær, til representasjon og fest, er populære blant de som ønsker noe helt spesielt og personlig til viktige anledninger. Hun er medlem av Norske Industri Designere (NID), og har en Mastergrad fra University of Technology and Design i St Petersburg, Russland.
Natalia's nye konsept er Ikra, hvor moderne og eksklusiv design er kombinert med tradisjoner og avansert teknologi.
Varemerket «Ikra by Natalia Leikis» tilbyr glassprodukter med tilpasning til egen stil, temperament, formspråk og fargekart, selv i små serier, noe som gir et unikt og eksklusivt preg.

Nettsiden til Ikra er:

Ikraglass.no

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2978
Info.Pasta.
Pølser.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.