Kjært bakverk har mange navn


Oppdatertdato: 2011-04-04 Tema: Gjærbakst Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Skolebrød, 12 øres, purker eller pai. Nå i disse tider er dette en populær salgsartikkel i butikker som er i nærheten av skoler, og da særlig videregående. Men om det er sunt er en annen ting, selv om en i ny og ne neppe skader.
Nå er det mange variasjoner og former av disse smakfulle bakverkene. Men hvorfor ikke prøve seg på disse hjemme. Jeg har noen oppskrifter på disse og det er bare å ta seg tid en dag. Hvis en skal gjøre det raskt så er det bare å bruke slik ferdig melmiks og ferdig vaniljekrem.

Her er 3 oppskrifter som kan være verd å prøve. Bildet er av de som min sønn lagde.

Oppskrift 1

Gir 40 skolebrød

Hvetedeig:
200 g smør/margarin
1/2 l melk
100 g gjær
150 g sukker
1/2-1 ts kardemomme
1/2 ts salt
1 kg hvetemel

Fyll:
1 pk. vaniljekrem
melis
kokos

Smelt smøret og lunk melken i det. Rør ut gjæren i litt av væsken og bland sammen. Ha i sukker, kardemomme og salt og rør inn melet til en ikke for fast, men god deig. La den få en god etterhev.

Ta deigen ut på bakebordet og trill litt store boller. Trykk bollene flate. La dem heve til dobbel størrelse. Trykk et hull på midten av bollene og legg i vaniljekrem. Stek bollene midt i ovnen ved 250 C i 10-12 minutter.

Avkjøl på rist, smør glasur over og strø på kokos.

Oppskrift 2

1/2 kg hvetemel
100 g margarin
100 g farin
1/2 ts kardemomme
3 dl melk
50 g gjær
1 egg

Eggekrem
2 1/2 dl melk
1 egg
2 ss sukker
1 ss vaniljesukker
1 1/2 ss potetmel

Smøres smuldres i melet. Ha i det tørre + lunket melk med gjær og egg
Heves og trilles ut til 16 skolebrød. Etterheves of fylles med eggekrem
Stekes ved 225 grader i ca 15 min.
Glaseres med melis og strøes med kokos

Eggekrem
Røres sammen og tyknes over varme

Oppskrift 3

3 1/2 dl melk
50 g gjær
100 g smør
1 dl sukker
1/2 ts kardemomme
ca. 1 liter hvetemel

Eggekrem:
4 dl melk
4 eggeplommer
1/2 dl sukker
1 ss maisenna
1 vaniljestang
melis, romessens, kokos

Varm melken til ca. 37 °C. Løs gjæren opp i melken og tilsett smeltet og avkjølt smør. Tilsett sukker og kardemomme og sikt og arbeid inn mel til passe deig. La deigen heve til nesten dobbel størrelse. Elt den om én gang under heving. Trill glatte boller og trykk dem litt ned på midten. La bollene heve til de er lette og fine.

Ha melk, eggeplommer, sukker og maisenna i en kjele. Splitt vaniljestengene og skrap ut frøene. Rør inn vaniljefrøene i melkeblandingen. Varm opp under konstant omrøring til det begynner å ryke av melken. Skru ned temperaturen på kokeplaten, for nå begynner blandingen å tykne til krem. Pass på at det ikke koker, og at det ikke begynner å klumpe seg. Ta kjelen av platen når kremen er passe tykk. Sett eggekremen kaldt til den begynner å stivne.

Legg på rikelig med eggekrem på hver bolle. Stek ved 250 °C i 10-12 minutter. Pynt avkjølte boller med melisglasur (melis utrørt i vann) tilsatt et par dråper romessens og dypp hver bolle i en skål med kokos.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:349


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.