Kjøkkenets grunnutstyr


Oppdatertdato: 2020-08-15 Tema: Nybegynner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:



Mange skal begynne å studere på denne tiden og derfor flytte fra mammas gryter hjemme, eller om en flytter for seg selv av andre grunner. I alle fall så trenger man en del utstyr på kjøkkenet om en ikke bare skal spise ferdigmat eller takeaway. Om det er stort eller lite, eller tilbringer mye eller lite tid der, så er det noen ting man nesten ikke kan være foruten. Jeg vet at en kan få kjøpt slike startpakker på Ikea, som inneholdt en grunnutrustning for en begynner på kjøkkenet, som også er ypperlige for studenter. Men skal du flytte for deg selv og ikke har noe kjøkkenutstyr, så kan du følge denne lista under. Mange av tingene finner du i billige versjoner, og for den som ikke lager så mye mat, så holder de bra for det. Og ett tips: Spør hjemme om du kan få med noe av kjøkkenutstyret fra hjemme. Mange familier har ofte liggende masse ekstra utstyr i skuffer og skap.

Dette er ting man ofte bruker daglig

  • Kniver Det er mange slags kniver, men man kommer langt med en stor, kraftig kniv (ca 20 cm blad), en liten skarp kniv og en god brødkniv. Mange billig butikker har greie sett til dette, og de holder i flere år. Man trenger flere kniver om man lager mer avansert mat, for eksempel om du lager fisk så kjøp en filetkniv.
  • Sleiver For å røre i boller og gryter, må man ha ett utvalg sleiver. Bruk gjerne tre eller plast. 3-4 stk av forskjellig størrelse er nok. Jeg har og en røregaffel av tre, ypperlig til å smuldre kjøttdeig med i stekepanna.
  • Visper Brukes til å piske med. Ypperlig til å røre ut suppe/sausepulver i vann med. Også til å røre i alt som er tyntflytende. Pisker i stykker klumper. Det holder med 1 av disse. Bruk de som har en sirkel med spiral nederst. Her kan du og bruke en elektrisk stavmikser.
  • Åpnere Det trengs en flaskeåpner, boksåpner og korketrekker. De beste boksåpnerne er de som du snurrer på ett håndtak. Korketrekkeren selvfølgelig til vinen!
  • Potetskreller Bruk den med løs kniv. Brukes til poteter, gulrot, pastinakk + flere andre grønnsaker.
  • Saks Til å klippe opp emballasje, gressløk, persille og urter med. Kjøp en kraftig type.
  • Fjøler Gjerne 2 fjøler i tre eller plast til å skjære på. La den ene være av den store typen. Mange kjøkken har slike innebygde i innredningen, men har folk bodd der før så vask den skikkelig.
  • Boller og skåler 2-3 boller av forskjellig størrelse til å røre/blande ingredienser i + noen skåler til å legge mat i eller til rester som skal stå i kjøleskap.
  • Måleutstyr Ett liter mål, ett desilitermål, måleskjeer(det fins slike fine sett i plast til dette), en kjøkkenvekt(nøyaktig).
  • Rivjern Ett rivjern til rivning av grønnsaker, ost og f.eks. krydder.
  • Appelsin presse Denne kan og brukes til sitron og lime.
  • Øser Det er greit å ha 2 øser av forskjellig størrelse. Den lille til saus ol og en stor til alt annet
  • Stekespader I metall hvis du har støpejerns panne, plast/tre hvis du har panne med slippbelegg. Brukes bla til å snu pannekaker og speilegg. Husk aldri bruke metall i stekepanner med slippbelegg.
  • Andre håndredskaper Slikkepott(kjøp en som er myk og tøyelig), hullsleiv(til å ta opp kokt fisk fra vann), dørslag(til å helle pasta i når det er kokt).
  • Steketermometer Skal du steke store kjøttstykker, er dette en god investering.
  • Eggedeler Skal en lage fine eggesmørbrød er dette nødvendig selv om det nok er få studenter som serverer høye eggesmørbrød til venner..
  • Hvitløkpresse Kjekt å ha til å knuse hvitløkfedd med, men bruk ellers bare en stor kniv og siden av bladet. Jeg selv bruker ofte bare å finhakke hvitløken med en kniv.

Gryter og komfyrredskaper

Dette er litt avhengig om du bor alene eller sammen med andre.

  • Gryter Det trengs minst 3-4 gryter. Fra ca. 1 liter til 3 liter. Aluminium eller stål. helst tykkbunnede. ha gjerne og en større jerngryte, ypperlig til gryteretter.
  • Stekepanner 2 stk, en stor og en mindre. Kjøp helst en stor med høy kant, lokk og slippbelegg. Kan brukes som wok i alle wokretter. De små er ypperlig til en person for speilegg, omelett, lapper ol.
  • Ildfaste former/fat Til bruk i stekeovnen, 2 stk holder lenge, med lokk. Det er flere enkle retter hvor du bare fyller opp en form, setter i ovnen og venter til den er ferdig.
  • Stekeovnsformer/rister1 rist til grandiosaen, 1 skypanne til sjokoladekaka og 2 plater til for eksempel pommes, disse følger ofte med ved kjøp av stekeovn/komfyr. I tillegg til baking, 2 brødformer, 1 springform(til kaker), og en vanlig kakeform(rund). Silikonmatte til å steke kaker på. Kokker bruke ofte det. Bakeformer er ikke nødvendig om du aldri bruker stekeovnen til noe annet enn pizza.
  • Kjevle Brukes til å kjevle ut deig med til kakebaking, kan og brukes når partneren kommer for sent hjem. Det fins nå slike i plastmateriale som deigen ikke henger fast i.
Denne listen er bare ment som en veiledning til nybegynneren. Listen kan sikkert tidobles med masse nødvendig og unødvendig utstyr. Det finnes enormt utvalg av utstyr for ett kjøkken. Men som nevnt tidligere, det er slike startpakker i flere butikker og Ikea.









Her er noen andre aktuelle artikler



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:221






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.