Nordmenn vil ha mer enn salt, pepper og tørket krydder i maten. De siste 10 årene har verdien av veksthusproduksjonen av urter i Norge gått fra nærmest null til rundt 66 millioner kroner per år. I 2003 ble det solgt mer enn 300.000 beger med ferske norskproduserte urter.
Dyrking av urter handler om glemte tradisjoner. Men de siste ti åra er det skaffet mye kunnskap om hvilke plantearter og sorter som passer under ulike dyrkingsforhold i Norge. Mye gjenstår, men det er ingen tvil om at norsk urteproduksjon har store utfordringer - og muligheter.
”Norsk urteproduksjon 10 år – hva har skjedd og hvordan er framtidsmulighetene?” Det er tittelen på en rapport fra forskerne Steinar Dragland og Gunhild Børtnes fra Planteforsk avdeling Kise i Ringsaker.
Fra nærmest et nullpunkt utgjør verdien av veksthusproduksjonen av urter i dag minst 66 millioner kroner per år. Det finnes ingen tilsvarende oversikt for frilandsproduksjonen, men i 2003 ble det solgt mer enn 300.000 beger med ferske norskproduserte urter. Det viser at produksjonen og salg av ferske urter har gått svært bra, mens firma som har satset på destillasjon av urter til eterisk olje, ikke har hatt det så lett.
- Produksjonen av urter omfatter et stort antall produkter, men de fleste har valgt å produsere te og krydder. Likevel synes ikke den norske andelen av markedet å ha økt de siste åra, med unntak av karve. Kvaliteten på norsk te og krydder hevdes å være svært god, men det er vanskelig å konkurrere når innkjøpsprisen på urter kan være under 25 prosent av prisen som blir krevd for norske produkter, skriver Dragland og Børtnes.
Vinteren er et problem
De mener imidlertid at vi her i landet kan produsere mange forskjellige urter og oppnå en god kvalitet. Men de fleste steder i Norge har mange av artene problem med å greie overvintringen. Dermed må feltene etableres på nytt hvert år, og det fører til ekstra kostnader. Et alternativ er å dekke feltene med fiberduk om vinteren. Det har positiv virkning, med det fører også til ekstra kostnader. Et bedre alternativ kan være å dyrke urter som greier overvintringen hos oss. Alle viltvoksende planter hos oss klarer det, men spørsmålet er om noen av dem er aktuelle på urtemarkedet, skriver forskerne Steinar Dragland og Gunhild Børtnes.
Arbeidet for å finne svaret er i gang. Fjellkvann, bergmynte, reinfann og rosenrot er med på forsøksfeltene. Fjellkvann og bergmynte er allerede vanlig i mange urtehager. Andre klimatilpassede arter er nesle, gullris, mjødurt, åkersnelle, borre, smalkjempe, groblad, karve, bjørk, kongslys, løvetann, ryllik, soldogg og prikkperikum (Johannesurt). Dette er arter som i dag importeres fra verdensmarkedet, men som kanskje kan markedsføres som ”merkevarer”, fra norske dyrkere med dokumentasjon av produksjonssted, ferskhet og innhold.
Forskning og opplæring
I løpet av disse ti åra har mange potensielle dyrkere fått opplæring, og mange har skaffet seg praktisk erfaring i den nye næringen. Forskerne Steinar Dragland og Gunhild Børtnes ved Planteforsk Kise har vært sentral i den kunnskapen som er bygd opp. I august arrangerer de en nordisk urtekonferanse i Hamar, med forelesere fra Sverige, Danmark og Norge. Men selv om forskning og praktisk utprøving har gitt et bedre grunnlag for veiledning, mener Steinar Dragland det gjenstår mye arbeid.
- Det finnes nesten ingen forsøksresultat som viser virkningen av gjødslings- og vatningsalterativ, jordart og høstepraksis for ulike arter. Dragland er derfor helt klar på at det faglige grunnlaget må styrkes gjennom økt forskningsinnsats og bedre veiledning. Det må ligge i bunn for å videreutvikle norsk urteproduksjon.
Nordisk urtekonferanse i Hamar i august 2004
Dersom du vil lære mer om alternative produksjonsopplegg i urter, sortsvalg, ugrasregulering, virkning av dekkematerialer, høsting og høsteutstyr, markedsføring og salg av urteprodukt, - ja, da bør du melde deg på den nordiske konferansen "Produksjon, foredling og salg av urter".
Det er Planteforsk Kise som skal arrangere konferansen den 23. og 24. august. Forelesningene blir på Scandic Hotel i Hamar, men det blir også utferder for å se på forsøksfelt med urter på Kise, og til urtehagen på Domkirkeodden i Hamar. Foreleserne kommer fra Sverige, Danmark og Norge. Deltakerne ventes også fra disse landene. Alle blir oppfordret til å stille ut egne urteprodukt. I tillegg blir det utstilling av 38 foto av urter. Fotograf er Bertalan Galambosi. Det blir også en salgsutstilling av hefter og bøker om produksjon og foredling av urter. Flere opplysninger og påmeldingsskjema får du ved å sende en forespørsel som E-post til kise@planteforsk.no
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:226