Kjøpte hus i Danmark – fant en bitter molbo på loftet.


Oppdatertdato: 2004-10-08 Tema: Brennevin Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Desken.no


Per-Morten Hanssen (62) kjøpte seg et hus i Ebeltoft i Danmark for å nyte pensjonisttilværelsen, men så fant han en gammel brennevinsoppskrift gjemt i en kasse på loftet.

Pensjonisttilværelsen ble ikke like forlokkende etter at Hanssen fant bitter-oppskriften som stammer fra 1700-tallet. Da han tappet 1000 flasker for prøvesalg i Danmark var han redd for at han måtte drikke alle selv, nå passerer han 10000 solgte flasker, og etterspørselen øker.

- Det blei mange kuppelturer før det endelige produkte sto færdi, jeg spytter nemli ikke, jeg svæljer.
Han lagde en ”demo” av produktet som han tok med seg til en lokal produsent og spurte rett og slett om: Er dette noe for deg? Og det var det.
Brygget smaker som en snill mellomting av Gammel Dansk og Jägermeister, men heller kanskje mest mot sistnevnte. Litt mindre bitter og litt mindre søt. Ifølge Hanssen selv har dette ført til at også jenter liker smaken og kjøper produktet.

Fyll for molbo
Navnet Molbo Bitter er sterkt knyttet til historien til huset der oppskriften ble funnet. Eiendommen tilhørte engang den norske skomakeren Johs. Caspar Fokke, og dansk tradisjon forteller at det var skomakerens oppgave å skjenke reisende.
I tillegg til å være skomakerbolig, er huset det nordligste i byen Ebeltoft og Hanssen fant blant annet rester av den gamle bymuren i hagen. Han kunne dermed slå fast at huset var det første reisende fra Mols (molboene) ville ha kommet til når de var på reise sørover.

Hva er bitter?
Bitter, eller urtebrennevin, er den eldste kjente brennevinstypen, og dukket først opp på markedet som medisin. Det antas at det hele startet i Arabia og kom til Europa på 1100-tallet. I 1504 ga den dansk Kong Hans tillatelse til Dr. Christine i København til å destillere brennevin til medisinsk bruk.
Selv om det er tyskerne som har flest varianter bitter, er det også mange i Norge som har tradisjon for å ta med en bitter på jakt eller fisketur. På bar er bitter en trend-drink først og fremst i afterski-miljøet, men også blant de metroseksuelle er bitter etter hvert blitt et førstevalg.

Smak og behag:
Navn: Molbo Bitter
Land: Danmark
Produsent: Setura.DK ApS
Importør: Stenberg&Blom
Volum: 50 cl.
Alkoholstyrke: 35 % vol
Sukker: 90 g/l
Pris: 234,90
Pol nr. 42227
Karakteristikk: Bitterbrennevin som kan sammenliknes både med Jägermeister og Gammel Dansk. Mindre søt enn Jägermeister og mindre bitter enn Gammel Dansk.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:384
Info.Salater.
Grønnsaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.