Klar for bikinisesongen? Her er noen knep for å lykkes


Oppdatertdato: 2010-06-19 Tema: Slanking Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Sommeren står for døren og med noen tips på tampen vil du kanskje være mer bevisst på hvordan du selv kan gjøre noen enkle fornuftige valg slik at du føler deg vel, uansett om årstiden krever klær som ikke skjuler kroppen så godt. - Og har du ikke kommet til velværeformen i år er det ikke dumt å tenke på at det kommer en sommer til neste år også. Langsiktig tankegang når det gjelder kosthold og trening er alltid den beste løsningen, forteller klinisk ernæringsfysiolog i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Ellen-Margrethe Hovland.

Små endringer gir store utslag

De færreste av oss klarer å opprettholde de nye vanene resten av livet dersom man endrer hele kostholdet på en gang. Velg deg ut noen små endringer som du kan starte med en etter en. Vent til du kjenner at den første endringen har blitt en naturlig del av livsstilen din før du starter med neste.

- Selv små endringer vil synes på vekten over tid. Spiser du en brødskive med to skiver vanlig gulost hver dag, vil du gå ned nesten en kilo i løpet av et år dersom du bytter ut osten med en halvfet gulost. Spiser du en vanlig fruktyoghurt hver dag og erstatter den med en yoghurt med 0,1 % fett eller tilsvarende mengde skyr, vil du gå ned rundt 3 kg i vekt i løpet av et år, forteller Ellen i Melk.no.

Mange grunner til å velge 3 om dagen

Det finnes ingen mirakelkur når man skal slanke seg. For å gå ned i vekt er nøkkelen å forbruke flere kalorier enn man inntar.

- Selv om du skal ned i vekt, trenger du alle næringsstoffene i melken. Studier fra blant annet USA viser at magre meieriprodukter sammen med frukt og grønnsaker øker effekten av en slankekur. Magre produkter har like mye, eller mer, kalsium og proteiner enn de originale meieriproduktene, men færre kalorier. Derfor er de et godt valg dersom man ønsker å gå ned i vekt. Spesielt med tanke på at de inneholder både jod, kalsium og andre virkestoffer som er gunstig for kroppens forbrenning. Tre porsjoner meieriprodukter om dagen er en enkel tommelfingerregel og det er lurt å velge de magre og halvfete til hverdags, fortsetter hun.

En porsjon tilsvarer: et glass melk (1,5 dl), et beger yoghurt, to skiver gulost, et halvt beger kesam eller et beger cottage cheese.

Er du virkelig motivert?

Det aller viktigste er å kjenne etter om du virkelig er motivert til å gjøre en livsstilsendring. Motivasjonen holder kun i noen få måneder dersom du gjør dette fordi legen eller kjæresten din synes at du skal. Du må virkelig ville det selv.

- Det er ingen vits å starte på en slankekur dersom du ikke er innstilt på å gjøre noen endringer som skal vare hele livet. En lettere kropp krever nemlig mindre energi. Det betyr to ting; enten må du spise litt mindre for ikke å gå opp igjen, eller så må du være mer i aktivitet for å forbrenne overskuddet. Resten av livet! Om du sklir tilbake til de gamle kost- eller treningsvanene, vil du nemlig gå opp igjen. Og da vil jo innsatsen din være helt bortkastet. Så varige, men sunne endringer i dine kostholdsrutiner, kombinert med fysisk aktivitet er den beste løsningen, understreker Ellen i Melk.no.

Sett deg realistiske mål

Det er smart å sette seg realistiske mål, så dersom du har et ambisiøst mål er det lurt å dele det opp i flere delmål. Det er godt å kjenne på gleden av å ha nådd et mål, og det er lettere å beholde motivasjonen dersom du kan feire flere delmål underveis. Det gjelder enten du planlegger å spise sunnere, trene mer, slutte å røyke eller andre ting.

- En realistisk vektnedgang er ½ kg i uka. Går man ned raskere enn det, vil kroppen vår forsøke å motvirke vekttapet. Da er det ganske vanlig at man når et vektplatå, hvor vekten blir stående stabil i en eller flere uker. Går du ned en halv kilo i uka, spiller du hele tiden på lag med kroppen din, og unngår slike demotiverende perioder, forteller Ellen videre.

Tenk positivt!

Alle har vel kjent følelsen av at det man skal unngå å spise, er det eneste tankene kretser rundt? Derfor er det smart å fokusere på noe du kan spise mer av.

- Fråts i frukt, bær og grønnsaker! De inneholder mye vitaminer, antioksidanter og fiber, men få kalorier. Magert rødt og hvitt kjøtt, mager fisk og magre meieriprodukter inneholder også få kalorier, men masse proteiner. Proteiner metter mye bedre enn fett. Metthetsfølelse er viktig, for dersom du blir gående halvsulten er det vanskelig å gjennomføre det du har satt deg som mål, avslutter klinisk ernæringsfysiolog Ellen-Margrethe Hovland i Melk.no.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1911
Slanking.Wok.
singelmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.