Klementin steinet av bier


Oppdatertdato: 2005-12-14 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


Fant du stein i årets første klementiner, skyldes det spanske bier med fremmed pollen i lasten. Bama melder imidlertid om en steinfri jul.
Klementiner skal i utgangspunktet ikke ha steiner i seg, men i begynnelsen av årets sesong hadde noen av dem nettopp det. Årsaken er at noen klementinplantasjer i Spania har hatt senere blomstring på grunn av frost sist vinter.
– Enkelte steder har klementintrærne blomstret samtidig med andre sitrustrær. Spanske bier og mye vind sørget i år for krysspollinering, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.
Fordi Bama har egne kontrollører i Spania, var de raskt ute med å finne andre og steinfrie klementinplantasjer.

Bedre smak

– Én eller to steiner i en klementin kan godtas, men ikke 10-15, slik det var en stund. Prognosene fremover lover bra. Vi fikk nettopp inn en skipslast fra Marokko, der klementinene var som vi forventer, steinfrie og gode på smak, sier Linnert.
Den litt uvanlige vekstsesongen i Spania har hatt positiv effekt på smaken.
– Dyrkingsforholdene rundt Middelhavet har vært perfekte i år, med tørt klima og riktig temperatur. Klementinene fra Spania og Marokko er derfor blitt ekstra søte og saftige, sier Linnert.
Bama har også en egen sortering for de kresne. Cevita er klementinens svar på Rolls Royce. Bare én av ti får Cevita-merket på seg.

Krysser sine spor

Innblanding fra andre sitrusfrukter er ingen ny erfaring for klementinen. De første klementinene kom til verden da den algeriske munken Clement Rodier i 1890 krysset en mandarin med den bitre appelsintypen pomerans.
Den nye sitrusfrukten fikk navn etter sin fromme opphavsmann.
Klementinen kom ikke til Norge før i 1963, men slo veldig godt an. Nå i desember setter nordmenn til livs 10 000 tonn klementiner, som er omtrent halvparten av det årlige konsumet.

Ikke mandarin

Nordmenn har en tendens til å ta feil av navnet på den lille oransje.
– Mange bruker fremdeles betegnelsen mandarin og klementin om hverandre. Men mandariner har ikke vært solgt i Norge på tjue år, annet enn i hermetisk utgave, sier Linnert.
Mandarinen var vanskelig å skrelle og litt bitrere i smaken enn klementinen. Steiner var også en fast ingrediens.

Noen klementin oppskrifter.

Fruktsalat

3 epler
1 ananas
2 bananer
Noen druer
3 kiwi
5 klementiner
ca. 75 g mandler
tørket frukt
ca. 3 dl sukkerlake

Frukten renses, deles i biter og blandes med sukkerlake.
Server gjerne med litt vaniljeis til, eller med krem!

Klementingodt

8 klementiner

Saus:
2 dl sukker
1 dl vann
15 kryddernellik

De skrelte klementinene skjæres i skiver og legges over i en egnet bolle. Kok opp sukker og vann. Tilsett nellik. Kokes 2 timer ved svak varme. Avkjøles og helles over klementinskivene. Settes kaldt natten over og serveres til både kjøtt, hvitt kjøtt og fisk.

Klementinlikør

Denne tar tid men kan nytes etter 3 mnd. Fra Bente Ingdal

3 klementiner
35 cl konjakk/eau-de-vie
3 dl sukkerlake
1 ts koriander
1 liten kanelstang

Skrubb frukten og tørk skallet av en klementin på 75 grader i en time. Legg det på glass med sprit. Press saften ut av fruktene, bland med spriten og tilsett sukkerlake og krydder. La trekke i tre mnd. og sil. Denne er kjempegod!

Klementinsalat

7 klementiner
1 eple
1 dl kremfløte
150 g lettmajones
grønne salatblader

Pisk krem og rør inn saften av 4 klementiner og majones. Bland videre inn eplebiter og klementinbåter. Salatblader legges på et egnet fat og salaten fordeles over.

Sitrussild

Denne silden fra Egil Bratne

6 kryddersildfileter,
3 klementiner,
3 ss skaåldete mandler

Saus:
1 dl majones,
1 dl lettrømme,
1/4 ts karri,
2 - 3 ss appelsinjuice

Vann ut sildefiletene ekstra godt og plukk ut alle småben. Skjær filetene i pene gaffelbiter. Skrell klementinene og del dem i båter. Rist mandlene lett på tørr panne. Legg sild, klementinbåter og mandler lagvis i en krukke. Bland ingrediensene til sausen og smak den godt til med karri. Hell sausen over silden, som bør stå kjølig og trekke i minst ett døgn før servering.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:731
Info.Hverdagsmat.
Pølser.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.