Klementiner - ikke mandariner!


Oppdatertdato: 2004-02-02 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: mat.no


Mange omtaler klementiner som mandariner. Det er ikke riktig. For å avlive myten en gang for alle: De små søte sitrusfruktene vi kjøper vinterstid er klementiner - ikke mandariner.

I 1902 klarte presten Pierre Clément fra Algeri å krysse mandarinen med en annen sitrusfrukt, nemlig Pomerans. Dermed så Klementinen dagens lys. Om grunnen var at Clément var lei steinene i mandarinene, vites ikke, men denne herlige sitrusfrukten - som ankom Norge først i 1963 - har iallefall slått rot her til lands.

Klementinen har orange skall og fruktkjøtt. Smaken er intensiv, søt og oppfriskende. Fruktkjøttet er veldig saftig og frukten er lett å skrelle. De er nesten steinfrie. Finner du steiner i en klementin, så tyder det på at treet har vokst nær et sitrontre, og blitt bestøvet av det.

Vi importerer klementiner fra Spania og Marokko fra november til mars. Rundt 20.000 tonn finner veien til Norge, og det aller meste av dette rundt juletider.

Mandarinen var den aller første av de små sitrusfruktene som vi ble kjent med og de små sitrusfruktenes "mor". Den importeres så å si ikke lenger til Norge fordi den inneholder for mange steiner for den norske gane. Vi velger heller de nye steinfattige sortene - som klementin.

Vi spiser ca. 5 kg pr. person i året av denne søte lille sitrusfrukten - mesteparten i desember.

Prøv gjerne disse oppskriftene:

Klementinsalat
7 klementiner
1 eple
1 dl kremfløte
150 g lettmajones
grønne salatblader

Pisk krem og rør inn saften av 4 klementiner og majones. Bland videre inn eplebiter og klementinbåter. Salatblader legges på et egnet fat og salaten fordeles over.

Fruktsalat
3 epler
1 ananas
2 bananer
3 kiwi
5 klementiner
ca. 75 g mandler
tørket frukt
ca. 3 dl sukkerlake

Frukten renses, deles i biter og blandes med sukkerlake, mandler og tørket frukt i strimler. Server gjerne med litt vaniljeis til!

Eller hva med klementinlikør! Jeg takker Bente Ingdal for denne oppskriften.
Klementinlikør
3 klementiner
35 cl konjakk/eau-de-vie
3 dl sukkerlake
1 ts koriander
1 liten kanelstang

Skrubb frukten og tørk skallet av en klementin på 75 grader i en time. Legg det på glass med sprit. Press saften ut av fruktene, bland med spriten og tilsett sukkerlake og krydder. La trekke i tre mnd. og sil. Denne er kjempegod!

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:136Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.