
Ifølge Wikipedia er Kneippbrødet oppkalt etter den tyske presten og legen Sebastian
Kneipp (1821–1897), som ellers var kjent for sin «vannkur» (kneippkuren). Kneippkuren
har da med andre ord ingenting med at du skal måtte være knipen i matveien.
Store Norske skriver at Sebastian Kneipp (med to p’er!) var opptatt av å lage et brød
som kunne spises av mennesker med fordøyelsesproblemer og det ble derfor et
mørkt brød av sammalt hvete.
Kneippbrødet kom til Norge etter at forlagsbokholder Søren Mittet fikk med seg
brødoppskriften etter et kuropphold i Bayern. Baker Hansen i Oslo fikk i 1895 dr.
Kneipps lisens til å bake og selge brødet. Navnet ble forøvrig raskt kopiert av andre
bakerier. Kneippbrød var også ett av de sentrale elementene i Oslofrokosten, opphavet
til den norske matpakkekulturen, som ble servert alle skolebarn i Osloområdet
fra 1935. Kneipps originale oppskrift inneholdt mer grovt mel enn det
som anvendes i dagens kneippbrød.
I dag spiser nordmenn mest brød i Europa og kneippbrødet er det
desidert mest bakte brødet. Det selges over 60 millioner ferske
kneippbrød i Norge, noe som tilsvarer at hver nordmann spiser
mer enn ett kneippbrød i måneden.
Kneippbrødet er ofte utskjelt – men også elsket. Det siste ikke
minst på grunn av lav pris. For noen år siden dro folk fra hele Østlandet
til Hønefoss da en baker der solgte kneipp for en krone. Folk
hamstret og kjøpte opptil 50 brød før de dro fornøyde hjem igjen.
100 g kneippbrød inneholder ca 10 g protein og 53 g karbohydrater
og gir 1100 kJ (260 kcal) energi.
Enkel kneippbrød oppskrift
Blir 2 brød
Om en regner 16 skiver pr brød har da hver skive 150 kcal
750 gr sammalt hvete grov
750 gr sammalt hvete fin
1 ss hvetemel
1 ts sukker
1 ts salt
1 liter lunken vann
50 gr gjær ( 1 pk gjær)
Bland alt sammen og la deigen heve til dobbel størrelse. Ha deigen i 2 avlang former, og etterheves en stund. Stekes ved 200° i ca.
1 time.
Kneipp-loff
Blir 2 brød
Om en regner 16 skiver pr brød har da hver skive 109 kcal
40 gr gjær
6,5 dl melk
450 gr sammalt hvetemel
400 gr hvetemel
2 ts salt
2 ss hvetekim
3 ss olje
Rør gjæren ut i litt av melken og varm resten av melken.
Bland alle ingrediensene og arbeid deigen til den er seig. Dekk over den og sett den til heving til den er blitt dobbelt så stor.
Ha deigen ut på bordet og arbeid den godt. Del deigen i to og form dem til avlange brød. Legg brødene i smurte former og sett den
til heving ca 20 minutter.
Pensle brødene med vann og prikk dem med gaffel før de settes nederst i ovnen ved 225 C i 1 time.
Avkjøl brødene på rist.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1885