Kneippbrødet


Oppdatertdato: 2010-05-18 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Freeimages.com, melk.no


Ifølge Wikipedia er Kneippbrødet oppkalt etter den tyske presten og legen Sebastian Kneipp (1821–1897), som ellers var kjent for sin «vannkur» (kneippkuren). Kneippkuren har da med andre ord ingenting med at du skal måtte være knipen i matveien.

Store Norske skriver at Sebastian Kneipp (med to p’er!) var opptatt av å lage et brød som kunne spises av mennesker med fordøyelsesproblemer og det ble derfor et mørkt brød av sammalt hvete.

Kneippbrødet kom til Norge etter at forlagsbokholder Søren Mittet fikk med seg brødoppskriften etter et kuropphold i Bayern. Baker Hansen i Oslo fikk i 1895 dr. Kneipps lisens til å bake og selge brødet. Navnet ble forøvrig raskt kopiert av andre bakerier. Kneippbrød var også ett av de sentrale elementene i Oslofrokosten, opphavet til den norske matpakkekulturen, som ble servert alle skolebarn i Osloområdet fra 1935. Kneipps originale oppskrift inneholdt mer grovt mel enn det som anvendes i dagens kneippbrød.

I dag spiser nordmenn mest brød i Europa og kneippbrødet er det desidert mest bakte brødet. Det selges over 60 millioner ferske kneippbrød i Norge, noe som tilsvarer at hver nordmann spiser mer enn ett kneippbrød i måneden.

Kneippbrødet er ofte utskjelt – men også elsket. Det siste ikke minst på grunn av lav pris. For noen år siden dro folk fra hele Østlandet til Hønefoss da en baker der solgte kneipp for en krone. Folk hamstret og kjøpte opptil 50 brød før de dro fornøyde hjem igjen. 100 g kneippbrød inneholder ca 10 g protein og 53 g karbohydrater og gir 1100 kJ (260 kcal) energi.

Enkel kneippbrød oppskrift

Blir 2 brød
Om en regner 16 skiver pr brød har da hver skive 150 kcal

750 gr sammalt hvete grov
750 gr sammalt hvete fin
1 ss hvetemel
1 ts sukker
1 ts salt
1 liter lunken vann
50 gr gjær ( 1 pk gjær)

Bland alt sammen og la deigen heve til dobbel størrelse. Ha deigen i 2 avlang former, og etterheves en stund. Stekes ved 200° i ca. 1 time.

Kneipp-loff

Blir 2 brød
Om en regner 16 skiver pr brød har da hver skive 109 kcal

40 gr gjær
6,5 dl melk
450 gr sammalt hvetemel
400 gr hvetemel
2 ts salt
2 ss hvetekim
3 ss olje

Rør gjæren ut i litt av melken og varm resten av melken.
Bland alle ingrediensene og arbeid deigen til den er seig. Dekk over den og sett den til heving til den er blitt dobbelt så stor.
Ha deigen ut på bordet og arbeid den godt. Del deigen i to og form dem til avlange brød. Legg brødene i smurte former og sett den til heving ca 20 minutter.
Pensle brødene med vann og prikk dem med gaffel før de settes nederst i ovnen ved 225 C i 1 time.
Avkjøl brødene på rist.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1885
Grillmat.Hverdagsmat.
Kjøttdeig.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.