Knuser kolesterol-myte


Oppdatertdato: 2007-11-15 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson


Oslo (NW): Egg har ingen negativ innvirkning på kolesterolnivået til folk flest, mener halvparten av landets leger. Spis egg med god samvittighet, råder ernæringsfysiologer.
Ni av ti pasienter med moderat høyt kolesterolnivå har ikke fått råd av sine leger om å spise færre egg, og folk flest er ikke redd for å spise egg.
Det viser to undersøkelser som Synovate og DinKost.no har gjort for Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.

– Resultatene er gledelige. Myten om at eggspising fører til høyt kolesterol er blitt innprentet så sterkt at den fortsatt sitter igjen hos noen, sier ernæringsfysiolog Åse Kringlebotn ved Opplysningskontoret.
Før i tiden var det vanlig å anbefale folk med litt høyt kolesterol å være varsomme med egg og rogn. For få år siden advarte også et flertall av legene mot å spise mye egg.

– Eggeplommen inneholder riktignok kolesterol, men det påvirker ikke kolesterolnivået til folk flest. Unntaket er dem som allerede har et svært høyt kolesterolnivå i blodet, sier Kringlebotn.

Mettet fett versting

– Rådene norske leger gir nå, er at folk bør begrense inntaket av animalsk fett, fete meieriprodukter og fett snacks som potetgull. Og så bør man spise langt mer grønnsaker. Slike råd er fornuftige, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i DinKost.no.

Rømme og fløte er de produktene legene har øverst på verstinglisten.
– Det er mengden fett og typen fett vi får i oss som er avgjørende for innholdet av kolesterol i blodet, sier Arsky.

Høyt kolesterolnivå i blodet er en av de viktigste risikofaktorene for alvorlig hjertesykdom.

Større interesse

Mens 49 prosent av legene svarer at de mener egg er nøytralt eller gunstig for mennesker i en slik situasjon, mener 48 prosent at egg er uheldig.

– Over tid ser vi at stadig flere leger mener egg er helt greit i et ellers hjertevennlig og kolesterolbevisst kosthold. Og det er helt i tråd med norske ernæringsråd. Jeg tror legene er blitt mer interessert i ernæring de siste årene, sier Gunn Helene Arsky.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1216Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.