Det er 32 år siden Cappelen utga en kokebok for menn, nemlig Kåre Siems Nam-Nam-Bok som ble utgitt i 1974. Den hadde undertittelen «Primitiv minikokebok for de absolutte nybegynnere, duster og kloner», og var proppfull av oppskrifter å la speilegg og stekt flesk.
Det er derfor på høy tid-at Balder Onarheim øser av sin oppskriftsgodtepose, slik at gutta av 2006 får et innblikk i kunsten å lage mat for seg selv, for en one night stand eller venner.
Onarheims språk er ungt og muntlig. Han omtaler kjøttmengder i håndfuller og forklarer deg hvordan du lager risotto med vanlig ris. Men han penser også borti de mer raffinerte og imponerende kjøkkentriks slik at du lærer å flippe en pannekake og å flambere eventuelle restepannekaker med nøtter og sprit.
Som Onarheim sier:
Flambering er skikkelig glorete. Men det funker.
(Bare husk å ikke beundre flammen ovenfra.)
Kokebok for gutta er full av retter som er kjappe å lage og gode å spise. Dette er mat for unge menn - og lokkemat for bekjentskaper av det motsatte kjønn, som kreppsusset, mosså sjåkola eller saladåransj å sjampanj. Den unge, dannede forfatteren byr på kulinariske erfaringer og av kunnskap om kjøkkenhygiene, shopping, kunsten å matche mat til drikke, borddekking og, ja, alt annet han har lært gjennom eksperimentering med gode råvarer og godt humør.
Det har skjedd mye siden Kåre Siem lærte menn å steke flesk. Kokebok for gutta henvender seg ikke til duster og kløner, men til unge menn som vil nyte livet - og maten - til fulle.
Balder Onarheim
Født 1983, student ved Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo,
industridesign. Onarheim kaller seg selv en matelsker, har ikke kokkeutdanning, men har eksperimentert over grytene i en årrekke. Mange glade gjester har nytt godt av Balders spennende måltider og gode humør.
Kokebok for gutta
Illustratør: Lars Tothammer Bokmål / Spiralrygg
249 kr.
160 sider
Cappelen
Boka kan også kjøpes på
www.bokkilden.no.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:962