
Koking av poteter er vel noe alle kan, tenker mange kokebok forfattere, men er det slik?
Alle må vel ha en første gang de gjør noe, og koking av poteter er ikke noe unntak. Nå er det mange fakta om poteter, mange typer og tilberedninger, men koking er vel det mest vanlige. Selv om jeg selv ofte steker rå poteter.
Hvordan?
Poteter kan kokes med eller uten skall. Med skall så beholdes mer vitaminer og man slipper arbeidet med å skrelle, men skal man ha gjester eller gjøre seg litt flid så skreller man de rå potetene. Men husk at poteter er mye lettere å skrelle når de er kokt. Men i alle tilfeller så vask potetene godt slik at alle groer og jord fjernes, ta og vekk hvis det er noe råttent.
Man bruker alltid kaldt vann fra kranen. Ha akkurat nok vann i gryten til at potetene dekkes. Helt nye poteter skal legges i vannet når det koker, men ellers legges potetene i det kalde vannet som så kokes opp. Man kan evt salte poteter som er ferdig skrellet. Når vannet er kokt opp, skrus varmen ned og man lar potetene småkoke i ca 20 minutter pluss/minus. Tiden er avhengig av størrelse, og om det er ny poteter eller gamle.
Du sjekker forsiktig om de er kokt med å stikke en tynn pinne eller en gaffel i en potet. Kjenner du lite motstand er de ferdige. Hell så av kokevannet og server så fort som mulig. Må du vente så legg ett kjøkkenhåndkle over potetene.
Mikrobølgeovn
Poteter kan og kokes i mikroen. Dette er greit når du er alene og ikke gidder å koke på vanlig måte. Du legger potetene i en form med lokk over. Ha gjerne i litt vann. Prikk hull på skallet med en gaffel før du skrur på mikroen. Du må beregne ca 3 minutter pr middels stor potet med full styrke, avhengig av type ovn. Ikke bruk gjenstander av metall i mikroen.
Potetomelett (Tortilla de patata)
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
04.09.2013Denne retten tar ca
20 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Matoppskrift.noIngredienser
3 store rå poteter
1 stor løk
2 ss olje
1 ts salt
1/2 ts pepper
4 egg
Denne er enkel og rask på en hverdag. Vegetar. Her kan en og bruke kokte poteter, gjerne rester.Fremgangsmåte
Skrell potetene og skjær dem i små terninger. Spyl terningene i kaldt vann og tørk dem. Hakk løken.
Varm olje og fres poteter og løk til det er gyllent. Dryss på salt og pepper.
Visp eggene sammen. Hell eggemassen over løk og poteter. Stek omeletten ved middels varme og rør forsiktig opp fra bunnen av og til. Snu omeletten på et lokk når den er brun over og stivnet oppå. Stek den et par minutter på den andre siden.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
96,51 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
9,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
4,21 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,36.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Potetkake Revrisk
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
03.01.2011Denne retten tar ca
45 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Frukt.noBildet er tatt av
Frukt.noIngredienser
1 kg potet
1 dl byggmel
1 dl hvetemel
2 ts salt
2 ss smør til smøring av langpannen
Tilbehør:
2 pk bacon
Revrisk er en stekt potetkake som serveres som en selvstendig rett med tyttebærsyltetøy til. Server potetkaken nylaget og varm.Fremgangsmåte
Råriv potetene og press ut litt av potetvannet. Bland til en deig med mel og salt og press deigen ut i 1 cm tykkelse i en langpanne som er godt smurt.
Strø over bacon skåret i terninger. Terninger av lettsaltet flesk kan også brukes.
Stek potetkaken midt i ovn ved 180°C i ca. 30 minutter. Pass på at det til enhver tid er fett i langpannen. Lag små hull i potetkaken for å få sprø skorpe.
Server retten nylaget og varm - gjerne med rørte tyttebær eller tyttebærsyltetøy til.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
169,9 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
16,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
9 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 4,19.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Hjemmelaget potetmos 2
Antall porsjoner =
2Dato lagt inn eller oppdatert
21.05.2002Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Kylling.noBildet er tatt av
Matprat.noIngredienser
6 poteter
1 3/4 dl melk
1 ss smør
3/4 ts salt
1/2 ts pepper
Fremgangsmåte
Skrell potetene og skjær dem i mindre biter. Kok dem i ca. 10 minutter, eller til de er møre. Hell av vannet og knus potetene med en gaffel eller potetmos-stapper. Tilsett smør og litt av melken og rør godt. Spe med resten av melken. Smak til med salt og pepper. Klippet gressløk, tynne purreringer eller litt revet muskat kan også være godt i hjemmelaget potetmos.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
77,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
13,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,54.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder
Poteter i tomatsaus
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
26.04.2003Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matoppskrift.noBildet er tatt av
Mat.noIngredienser
8 kokte poteter
1 boks hermetiske tomater
1 ss tabasco
1/2 ts eddik
3 fedd presset hvitløk
2 ss olivenolje
1 ts salt
Fremgangsmåte
Skjær potetene i store biter og brun dem raskt i en panne med olje.
Bland resten av ingrediensene i en bolle og hell blandingen over potetene.
La det småkoke i ca 5 minutter.
Serveres nylaget og varm.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
73,2 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
12,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
1,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,2.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Smørstekte mandelpoteter med urter
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
07.07.2003Denne retten tar ca
20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Matprat.noBildet er tatt av
Synøve DreyerIngredienser
1 kg mandelpotet (ca 10 stk)
2 ss smør eller margarin
1,5 dl vann
2 ss hakkede friske urter (f.eks persille, dill, timian, rosmarin)
En delikat og smakfull måte å servere poteter på. Nydelig til alle slags kjøtt- og fiskeretter.Fremgangsmåte
Skrell potetene. Ha smør/margarin og vann i en panne Ha i potetene og la det hele surre i 15-20 minutter, til potetene er møre og begynner å få farge, og vannet har fordampet. Dryss over de hakkede urtene mot slutten av koketiden.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
68,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
8,73 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 2,01.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++Saltbakte poteter
Antall porsjoner =
4Dato lagt inn eller oppdatert
12.11.2017Denne retten tar ca
40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av
Knut PettersenOpprinnelig kilde til oppskriften er
Rosemarie PettersenBildet er tatt av
Rosemarie PettersenIngredienser
1 kg. potet
250 gr grovt salt
3 ss rapsolje
2 ss friske urter
Saltbakte poteter er en enkel oppskrift på tilbehør til kjøtt og fisk.Fremgangsmåte
Potetene skrubbes godt og settes i en langpanne der bunnen er dekket med rikelig grovt salt samt litt over og mellom. Sprinkle med litt olje og urter Bakes i stekeovn på ca 180 grader en drøy halvtime før de snus litt og står 15 minutter til. Er de store trenger de mer steketid.
Tips:
Snitt potetene og stikk et laurbærblad ned i snittet før de bakes. For mer smak, skjær et snitt i den ferdig bakte poteten og fyll med god olivenolje og raust med presset hvitløk eller urter.
Raskt næringsinnhold
Denne retten har
101,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har
14,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har
3,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster
Kr: 1,69.- pr 100 gram.
Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++
Her er noen andre aktuelle artikler
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:200