Koking av poteterOppdatertdato: 2008-09-28 Tema: Poteter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no


Koking av poteter er vel noe alle kan, tenker mange kokebok forfattere, men er det slik?
Alle må vel ha en første gang de gjør noe, og koking av poteter er ikke noe unntak. Nå er det mange fakta om poteter, mange typer og tilberedninger, men koking er vel det mest vanlige. Selv om jeg selv ofte steker rå poteter.

Hvordan
Poteter kan kokes med eller uten skall. Med skall så beholdes mer vitaminer og man slipper arbeidet med å skrelle, men skal man ha gjester eller gjøre seg litt flid så skreller man de rå potetene. Men husk at poteter er mye lettere å skrelle når de er kokt. Men i alle tilfeller så vask potetene godt slik at alle groer og jord fjernes, ta og vekk hvis det er noe råttent.
Man bruker alltid kaldt vann fra kranen. Ha akkurat nok vann i gryten til at potetene dekkes. Helt nye poteter skal legges i vannet når det koker, men ellers legges potetene i det kalde vannet som så kokes opp. Man kan evt salte poteter som er ferdig skrellet. Når vannet er kokt opp, skrus varmen ned og man lar potetene småkoke i ca 20 minutter pluss/minus. Tiden er avhengig av størrelse, og om det er ny poteter eller gamle.
Du sjekker forsiktig om de er kokt med å stikke en tynn pinne eller en gaffel i en potet. Kjenner du lite motstand er de ferdige. Hell så av kokevannet og server så fort som mulig. Må du vente så legg ett kjøkkenhåndkle over potetene.

Mikrobølgeovn
Poteter kan og kokes i mikroen. Dette er greit når du er alene og ikke gidder å koke på vanlig måte. Du legger potetene i en form med lokk over. Ha gjerne i litt vann. Prikk hull på skallet med en gaffel før du skrur på mikroen. Du må beregne ca 3 minutter pr middels stor potet med full styrke, avhengig av type ovn. Ikke bruk gjenstander av metall i mikroen.


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:200Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.