Koking av poteter


Oppdatertdato: 2020-09-05 Tema: Poteter Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt:


Koking av poteter er vel noe alle kan, tenker mange kokebok forfattere, men er det slik?
Alle må vel ha en første gang de gjør noe, og koking av poteter er ikke noe unntak. Nå er det mange fakta om poteter, mange typer og tilberedninger, men koking er vel det mest vanlige. Selv om jeg selv ofte steker rå poteter.

Hvordan?

Poteter kan kokes med eller uten skall. Med skall så beholdes mer vitaminer og man slipper arbeidet med å skrelle, men skal man ha gjester eller gjøre seg litt flid så skreller man de rå potetene. Men husk at poteter er mye lettere å skrelle når de er kokt. Men i alle tilfeller så vask potetene godt slik at alle groer og jord fjernes, ta og vekk hvis det er noe råttent.

Man bruker alltid kaldt vann fra kranen. Ha akkurat nok vann i gryten til at potetene dekkes. Helt nye poteter skal legges i vannet når det koker, men ellers legges potetene i det kalde vannet som så kokes opp. Man kan evt salte poteter som er ferdig skrellet. Når vannet er kokt opp, skrus varmen ned og man lar potetene småkoke i ca 20 minutter pluss/minus. Tiden er avhengig av størrelse, og om det er ny poteter eller gamle.
Du sjekker forsiktig om de er kokt med å stikke en tynn pinne eller en gaffel i en potet. Kjenner du lite motstand er de ferdige. Hell så av kokevannet og server så fort som mulig. Må du vente så legg ett kjøkkenhåndkle over potetene.

Mikrobølgeovn

Poteter kan og kokes i mikroen. Dette er greit når du er alene og ikke gidder å koke på vanlig måte. Du legger potetene i en form med lokk over. Ha gjerne i litt vann. Prikk hull på skallet med en gaffel før du skrur på mikroen. Du må beregne ca 3 minutter pr middels stor potet med full styrke, avhengig av type ovn. Ikke bruk gjenstander av metall i mikroen.


Potetomelett (Tortilla de patata)


Prøv også Potetomelett (Tortilla de patata).

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 04.09.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

3 store rå poteter
1 stor løk
2 ss olje
1 ts salt
1/2 ts pepper
4 egg


Denne er enkel og rask på en hverdag. Vegetar. Her kan en og bruke kokte poteter, gjerne rester.


Fremgangsmåte

Skrell potetene og skjær dem i små terninger. Spyl terningene i kaldt vann og tørk dem. Hakk løken.

Varm olje og fres poteter og løk til det er gyllent. Dryss på salt og pepper.

Visp eggene sammen. Hell eggemassen over løk og poteter. Stek omeletten ved middels varme og rør forsiktig opp fra bunnen av og til. Snu omeletten på et lokk når den er brun over og stivnet oppå. Stek den et par minutter på den andre siden.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 95,89 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,94 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,19 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,36.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Potetkake Revrisk


Prøv også Potetkake Revrisk.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 03.01.2011
Denne retten tar ca 45 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

1 kg potet
1 dl byggmel
1 dl hvetemel
2 ts salt
2 ss smør til smøring av langpannen

Tilbehør:
2 pk bacon


Revrisk er en stekt potetkake som serveres som en selvstendig rett med tyttebærsyltetøy til. Server potetkaken nylaget og varm.


Fremgangsmåte

Råriv potetene og press ut litt av potetvannet. Bland til en deig med mel og salt og press deigen ut i 1 cm tykkelse i en langpanne som er godt smurt.
Strø over bacon skåret i terninger. Terninger av lettsaltet flesk kan også brukes.
Stek potetkaken midt i ovn ved 180°C i ca. 30 minutter. Pass på at det til enhver tid er fett i langpannen. Lag små hull i potetkaken for å få sprø skorpe.
Server retten nylaget og varm - gjerne med rørte tyttebær eller tyttebærsyltetøy til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 168,46 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,12 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,96 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,19.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Hjemmelaget potetmos 2


Prøv også Hjemmelaget potetmos 2.

Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 21.05.2002
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Kylling.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

6 poteter
1 3/4 dl melk
1 ss smør
3/4 ts salt
1/2 ts pepper



Fremgangsmåte

Skrell potetene og skjær dem i mindre biter. Kok dem i ca. 10 minutter, eller til de er møre. Hell av vannet og knus potetene med en gaffel eller potetmos-stapper. Tilsett smør og litt av melken og rør godt. Spe med resten av melken. Smak til med salt og pepper. Klippet gressløk, tynne purreringer eller litt revet muskat kan også være godt i hjemmelaget potetmos.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 76,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,1 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,52 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Poteter i tomatsaus.

Poteter i tomatsaus


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.04.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Mat.no

Ingredienser

8 kokte poteter
1 boks hermetiske tomater
1 ss tabasco
1/2 ts eddik
3 fedd presset hvitløk
2 ss olivenolje
1 ts salt



Fremgangsmåte

Skjær potetene i store biter og brun dem raskt i en panne med olje.

Bland resten av ingrediensene i en bolle og hell blandingen over potetene.

La det småkoke i ca 5 minutter.

Serveres nylaget og varm.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 72,82 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 12,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,72 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 2,2.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Smørstekte mandelpoteter med urter.

Smørstekte mandelpoteter med urter


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 07.07.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

8-10 poteter
smør til steking
1-3 ss finklippede urter,
evt. 1-2 ts tørkede
(timian, basilikum, persille og lignende)



Fremgangsmåte

Skrell potetene. Ha smør i panna og tilsett urtene. Legg i potene og la det hele surre 15-20 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 77,49 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 15,09 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 0,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,62.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Saltbakte poteter.

Saltbakte poteter


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 12.11.2017
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

1 kg. potet
250 gr grovt salt
3 ss rapsolje
2 ss friske urter


Saltbakte poteter er en enkel oppskrift på tilbehør til kjøtt og fisk.


Fremgangsmåte

Potetene skrubbes godt og settes i en langpanne der bunnen er dekket med rikelig grovt salt samt litt over og mellom. Sprinkle med litt olje og urter Bakes i stekeovn på ca 180 grader en drøy halvtime før de snus litt og står 15 minutter til. Er de store trenger de mer steketid.

Tips:
Snitt potetene og stikk et laurbærblad ned i snittet før de bakes. For mer smak, skjær et snitt i den ferdig bakte poteten og fyll med god olivenolje og raust med presset hvitløk eller urter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 101,12 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 14,72 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,58 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 1,69.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Her er noen andre aktuelle artikler



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:200






Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.