Kokkekamp på timeplanen


Oppdatertdato: 2005-08-24 Tema: Nybegynner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Denne uka får 50 000 sjetteklassinger en kokebok som skal hjelpe dem i gang med matlagingen.
Den fargerike boka har fått navnet ''Kokeboka mi'' og elevene får den til odel og eie. De kan ta den med hjem etter skolekjøkkentimen for å overraske familien med sine nye ferdigheter. De kan løse morsomme oppgaver og kryssord, tegne og fargelegge. Slik kombineres praktisk matlaging med teoristoff om kosthold og ernæring. I tillegg finnes det til hver leksjon relevante matteoppgaver og engelske gloser.

Det er Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt som står bak utgivelsen og som bekoster undervisningstilbudet til skolene. Foruten elevenes kokebok, består tilbudet også av en fyldig lærerveiledning og plastlaminerte oppskriftskort til å sette på hvert bord i heimkunnskapsrommet.

- Vi har i en årrekke utviklet oppskriftshefter for voksne. Nå synes vi det er barnas tur. Vi ønsker å bidra til at heimkunnskapsfaget i den norske skolen får et løft. Mer enn noensinne trenger barn å lære å lage mat. Det har vært utviklet svært lite inspirerende læremidler til heimkunnskapsfaget. Vi vet at elevene har store forventninger når de i sjette klasse "endelig" skal få heimkunnskap. Da er det viktig at de ikke blir skuffet, sier Åse Kringlebotn, ernæringsfysiolog og daglig leder i Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
Hun mener at dagens undervisningsform med tilfeldige stensiler og løsblad-system på oppskriftene lett kan gjøre undervisningen kjedelig og lite motiverende.
- Istedenfor tavlebasert kostholdslære og gamle kopier, satser vi på moderne, sunne, rimelige og morsomme leksjoner på skolekjøkkenet. Kokkekamp som på TV, juleverksted, bursdagsfest og utflukt er blant leksjonene elevene kan glede seg ekstra til.

Tiden står stille

Ernæringsekspertene på Opplysningskontoret mener at myndighetene og den enkelte skole bør øke ressursene til skolekjøkkenet.
- Mens det i andre fag har vært en voldsom utvikling i ulike undervisningsmetoder og -materiell, virker det som tiden har stått stille i heimkunnskapstimen. Riktignok er det en myte at elevene tegner pannekaker på tavla. Men det er en stor utfordring å undervise i heimkunnskap med de midlene mange skoler stiller til rådighet for innkjøp av matvarer og kjøkkenutstyr. Vi er imponert over hvordan dagens heimkunnskapslærere likevel klarer å gjøre det beste ut av "fattigdommen på skolekjøkkenet".
Et paradoks i vårt rike land når vi har alarmerende økning i overvekt og andre velstandssykdommer også blant barn. Aldri har det vel vært mer relevant å hevde at heimkunnskap kanskje er det viktigste skolefaget? spør Kringlebotn.

Alle vil ha

Det er første gang på 50 år at norske sjetteklassinger får sin egen kokebok, og oppslutningen blant lærere og elever har vært overveldende.
- Vi er nå helt tomme for "Kokeboka mi". Vi har trykket et ekstra opplag på grunn av den enorme responsen, men
selv ikke det er nok. 75 prosent av alle sjetteklassinger får nå hver sin bok, resten kan laste den ned fra nettet, sier Åse Kringlebotn.

Slipp ungene til

Anne Berggrav ved Tårnåsen skole i Oppgård kommune er blant lærerne som har bidratt til ''Kokeboka mi''. Hun mener bokas pedagogiske oppbygning er svært god.
- Oppgavene i boka er inspirerende og på riktig nivå. De er også helt i tråd med den nye læreplanen. Fra 2006 av skal faget "Heimkunnskap" skifte navn til "Kost og helse". Og i barneskolen skal det være et praksisfag, sier hun. "Kokeboka mi", med matlaging, morsomme oppgaver og aktiviteter er nettopp en fin måte å konkretisere lærestoffet på, sier hun.
Berggrav mener at foreldre kan bidra mye til å øke barnas interesse for matlaging.
- Svært mange barn er helt ukjente med kjøkkenet. De fleste kan smøre skiver, men det er få 12-åringer som kan koke poteter. Slipp barna til på kjøkkenet hjemme og la dem utforske nye retter. Og la dem rydde og ta oppvasken etterpå, er hennes oppfordring.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:659


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.