Kokt skinke på påleggstoppen


Oppdatertdato: 2007-05-22 Tema: Kjøtt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Gilde


Oslo (NW): Kokt skinke er blitt favoritten når nordmenn vil ha kjøttpålegg på brødskiva. Til sammen spiser vi 2000 tonn i året, eller 160 millioner påleggskiver.
– For noen år siden var kokt skinke forbeholdt søndagsfrokosten. Nå er det blitt hverdagspålegg. Folk har fått bedre råd og er mer opptatt av å spise sunt. Derfor velger flere pålegg av renere kjøtt, sier marketingdirektør Ingeborg Flønes i Gilde til Newswire.

Servelat er det nest mest populære kjøttpålegget. Deretter følger familieskinke, hamburgerrygg og krydderskinke.
– Familieskinke inneholder litt mer fett enn kokt skinke og består av mindre kjøttbiter som er presset sammen. Kokt skinke kommer fra store lårstykker av svin, sier Flønes.

Vil spise magert

Hvert år spiser nordmenn rundt 1800 tonn servelat. Familieskinke og hamburgerrygg bruker vi om lag 1100 tonn hver av.

Drøyt halvparten av kjøttpålegget som spises i Norge, produseres av Gilde.
– Jakten på sunnere mat har også nådd påleggshyllene. Forbruket av de magre variantene øker, sier kommunikasjonsdirektør Nina Sundqvist i Nortura, som er morselskapet til Gilde.

Økningen er størst for pålegg av hvitt kjøtt, det vil si kylling og kalkun, men her er volumene fortsatt forholdsvis små.

Selvsmurt niste

Også befolkningsundersøkelsene viser at stadig flere av oss velger lette varianter av kjøttpålegg og pølser.
– For fem år siden var andelen 39 prosent, mens den i fjor ble målt til 46 prosent, sier John Spilling, som er ansvarlig for den store Spisefakta-undersøkelsen til Synovate MMI.

Og utviklingen ser ut til å fortsette.
Undersøkelser viser også at det er en myte at nordmenn dropper både frokosten og matpakka.
– Vi spiser ikke frokost sjeldnere enn før, og gjennomsnittsnordmannen spiser fortsatt selvsmurt niste til lunsj mer enn halvparten av årets arbeids- eller skoledager, sier John Spilling.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1085
Grillmat.Bringebær.
Lavkarbo.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.