Kokte grønnsaker er sunnest


Oppdatertdato: 2010-03-06 Tema: Grønnsaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Kaia Means


Oslo (NW): Det er en myte at råkost er sunnere enn kokte grønnsaker. Tomat, brokkoli og gulrot gir mer næring når de er kokt.
– De fleste grønnsaker taper noe væske under oppvarming, og da blir næringsstoffene mer konsentrert i grønnsaken, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.
I brokkoli øker konsentrasjonen av fiber, betakaroten (A-vitamin) og kalsium når den kokes. Innholdet av sink, magnesium og kalium er imidlertid høyere i rå brokkoli enn kokt. Derfor er det smart å veksle mellom rå og kokte grønnsaker.

– Det hele kommer an på om næringsstoffene er vannløselige og fordamper eller blir med ut i kokevannet, sier Arsky.
I gulrøtter er betakaroten, som kan omdannes til vitamin A i kroppen, veldig hardt bundet i gulroten.

– Ved oppvarming slippes betakarotenet løs slik at det lettere tas opp av kroppen. Det ser du på at en kokt gulrot er mer oransje enn en rå.

Varm tomatene

De fleste tomater vi spiser her i Norge har verken vært innom kokekar eller stekeovn, men det kan faktisk lønne seg, ifølge ernæringsfysiologen i Bama.

– Tomatens fine rødfarge kommer fra en antioksidant som heter lykopen, og den er mer tilgjengelig i oppvarmet tomat enn i rå. Lykopen er spesielt gunstig for prostata.
Gunn Helene Arsky anbefaler å bruke godt modne tomater i matlagingen.

– Vi kan gjerne bli flinkere til å spise mer tomat i supper og sauser.

Kok med skallet

Rotgrønnsaker som poteter og gulrøtter beholder langt mer av næringsstoffene når de kokes med skallet på.

– Ikke la vannet koke opp med grønnsakene, da siver næring ut i vannet. Grønnsaker som skal forvelles, bør rett i isvann etter 30-90 sekunders koking. Da slutter kokeprosessen og næringen bevares.
Grønnsakene bør kokes så hele som mulig. Kutt i grønnsakene kan føre til at viktige næringsstoffer forsvinner ut i kokevannet.

– For at man skal få i seg alle de verdifulle næringsstoffene, kan man bruke kokevannet som kraft til sauser eller supper. Vitaminene B og C er vannløselige, men mange andre næringsstoffer forsvinner ikke ut i kokevannet, sier ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky i Bama.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1830
Grillmat.Rask mat.
Vafler.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.