Kompetansesenter for matallergi


Oppdatertdato: 2004-03-26 Tema: Matallergi Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: mattilsynet


Veterinærinstituttet har etablert et kompetansesenter for analyser av allergener i mat. Analyser som identifiserer og kvantifiserer mat-allergener er viktig både for allergikere og for myndighetenes eventuelle reaksjon overfor matprodusenter.

Matallergi og -intoleranse er et stadig voksende problem. De vanligste mistenkte matvarene er melk, egg, fisk, skalldyr, peanøtter, trenøtter og ulike frukt. To til fire prosent av alle voksne og rundt syv prosent av alle barn har en bekreftet matallergi. Hele 12-20 prosent av alle voksne tror selv at de reagerer med allergi eller intoleranse på matvarer, i følge Veterinærinstituttet.

En blodprøven kan ikke alltid gi svar på hvilket matallergen som har utløst en reaksjonen, eller i hvilken matvare allergenet var til stede. Til det trengs et positivt funn i matvaren.

Ved Veterinærinstituttet i Oslo er det i løpet av de seneste par årene etablert et kompetansesenter for analyse av allergener i mat. I tillegg til de mest kjente allergenene i melk og hvete, kan en nå for første gang i Norge analysere de viktige allergenene i egg, peanøtter, soya, lupin, ert, hasselnøtt, mandel, sesam, skalldyr og fisk, melder instituttet.

Pasienter har ofte en bestemt oppfatning av hva slags mat som har forårsaket den allergiske reaksjonen, men samarbeidet mellom klinikere ved akuttmottak, leger og serologer på Folkehelseinstituttet og matvareanalytikerne på Veterinærinstituttet, har vist at dette ofte ikke stemmer med virkeligheten.

Veterinærinstituttet utfører også kvalitetssikrede analyser for Mattilsynet som ledd i deres kontroll- og overvåkingsprogrammer.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:190Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.