Konfirmasjonskaker


Oppdatertdato: 2021-05-07 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson, Lisa Westgaard


Mai er uten tvil den store konfirmasjonsmåneden i Norge, og til konfirmasjonen hører de virkelig store festkakene.
De beste kakene får man ved å følge en oppskrift og være nøye med eksakte mål på ingrediensene. Bruk romtempererte egg og stivpisk eggene med sukker før du vender inn melet - da blir resultatet det beste.
Kransekaken kan gjerne bakes i god tid. Den blir bare bedre av et opphold i fryseren.
Her er et knippe oppskrifter på virkelige festkaker som vil være med å gjøre den store dagen til et stort minne.

Trines sjokoladebombe

Kakebunn:
10 egg
200 g sukker
100 g potetmel
100 g valnøttkjerner

Krem 1:
8 dl crème fraîche
25 g melis
½ kg bringebær
200 g grovhakket nougat
ca 100 g grovhakket marengs (helst mandelmarengs)
½ dl Amaretto likør
5 pl gelatin

Krem 2:
1 l kremfløte
25 g melis
100 g valnøtter
2 plater kokesjokolade
1 plate bitter sjokolade
litt sterk kaffe
½ dl konjakk
5 plater gelatin

Amaretto likør til dynking av kakebunnen

Sjokoladeglasur:
4 plater mørk kokesjokolade
ca 30 g smør
ca ¾ dl fløte

Marsipanliljer til pynt

Stek kakebunnen i langpanne (som rullekake) i to etapper. Legg bunnene i plast til dagen etter.
Krem 1: Stivpisk crème fraîche og melis. Rør inn bringebær og likør. Tilsett grovhakket nougat og marengs. Rør inn oppløst gelatin. La kremen stå kaldt ca. ½ time.

Krem 2: Stivpisk fløte og melis. Smelt en plate kokesjokolade i litt kaffe, avkjøl den noe og rør den inn i kremen. Grovhakk valnøttene og resten av sjokoladen. Rør det inn i kremen sammen med konjakken. Tilsett oppløst gelatin. Sett kremen kaldt ca. ½ time.

Kaken formes som en kuppel. Dekk en stor, vid og rund bolle med plastfolie og dekk bollen innvendig med kakebunnene. Fyll først med krem 1 og deretter med krem 2. Legg det som er igjen av kakebunnen på toppen av bollen. Kaken bør stå i minst fire timer før den hvelves. Lag sjokoladeglasur av smeltet sjokolade, smør og fløte. Dekk kaken med sjokoladeglasuren og pynt med marsipanliljer.

Kransekake

(18 ringer)

500 g mandler
4 eggehviter
500 g melis

Eggehviteglasur:
½ eggehvite
75 g (1 ¼ dl) melis
ca. ½ ts sitronsaft eller romessens

Skåld halvparten av mandlene og la dem tørke en dag. Mal mandlene. Gni inn 1 eggehvite for å få seig deig. Sikt inn melis og bland det inn sammen med 3 eggehviter. Varm deigen i en kasserolle (ikke jern). Elt godt hele tiden. Avkjøl deigen til den er nesten kald. Tilsett litt og litt av en stivpisket eggehvite til deigen blir passe fast. Avkjøl deigen, gjerne til neste dag.

Trill deigen ut til fingertykke pølser, eller mal den i en kjøttkvern med egnet hullskive. Smør kransekakeformene med olje, strø med semulegryn eller mel og fyll dem med pølsene. Sett kransekakeformene på stekeplater og stek dem ved 200 °C i 10 minutter. Ta ringene ut av formene og over på rist når de er helt kalde.
Fyll et papirkremmerhus med eggehviteglasur og sprøyt siksak-mønster på hver ring etter hvert som kaken settes sammen. Kransekake kan med fordel fryses.Konfirmantens marsipankake

Sukkerbrød:
6 egg
180 g (2 dl) sukker
180 g (3 ½ ) hvetemel
1 ts bakepulver
Mandelbunn:
75 g mandler (evt. nøtter)
75 g melis
2 eggehviter

«Pinnsvin»-krem:
4 eggeplommer
1 dl sukker
2 ts vaniljesukker
1 ss maisenna
4 dl melk
150 g smør

1 boks hermetiske ferskner
5 dl kremfløte

marsipan til lokk og roser (ca. 500 g)

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt form, 22-24 cm. i diameter, ved 160 °C i 45 minutter.
Mal mandlene. Bland med melis. Stivpisk eggehvitene og skjær dem forsiktig inn. Stek i smurt form, med bakepapir i bunnen, ved 160 °C i 25-30 minutter.

Rør sammen eggeplommer, sukker, vaniljesukker og maisenna røres sammen i en tykkbunnet kjele. Spe med melk over middels varme. Rør hele tiden til kremen tykner. Ta kjelen av varmen og rør inn romtemperert smør. Sett kremen kaldt til den stivner, gjerne en stund i fryseren.

Del sukkerbrødet i to og dynk lett med saft fra ferskenboksen. Dynk også mandelbunnen. Legg mandelbunnen nederst, ha på halvparten av ferskenene (delt i biter) og «pinnsvin»-kremen. Fortsett med sukkerbrød, resten av ferskenene, pisket krem og sukkerbrød. Dekk topp og sider med krem og ha på marsipanlokk. Pynt med marsipanroser (av halv-blandet hvit og rosa ) og sløyfebånd.

Fyrstekake i hjerteform

175 g smør
1 ½ dl sukker
3 eggeplommer
3 ss melk eller vann
6 dl hvetemel
1 ½ ts bakepulver

Mandelmasse:
150 g (2 ½ dl) mandler
150 g (2 ½ dl) melis
3 eggehviter
ca. 2 ss vin eller vann med litt romessens

Rør smør og sukker hvitt. Rør inn eggeplommer og melk og sikt inn hvetemel og bakepulver. Elt deigen sammen. La den stå litt kaldt, så blir den lettere å arbeide med. Trykk 2/3 av mørdeigen i bunnen av formen og oppover langs kanten.

Mal mandlene og bland med melis, stivpisket eggehvite og vin. Fyll massen i formen. Kjevle resten av deigen til en 2-3 mm tykk leiv. Skjær 1-1 ½ cm brede striper og legg i rutemønster over kaken. Legg en strimmel rundt kanten, slik at alle endene blir dekket. Pensle deigen med sammenvispet egg, og stek i ovn ved 180-190 °C i ca. 40 minutter. La kaken stå litt i formen før den avkjøles på rist.

Karamellrulade

Rullekake:
4 egg
120 g (1 ¼ dl) sukker
120 g (2 ½ dl) hvetemel
¼ ts bakepulver

3 - 4 dl pisket kremfløte til fyll

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt mel og bakepulver sammen og rør det inn i eggedosisen. Bre røren utover i en smurt langpanne. Stek kaken midt i ovnen ved 200 °C i 8-10 min. Legg matpapir på bakebordet og strø litt sukker på. Hvelv rullekaken på papiret og la formen ligge over kaken til den er avkjølt. Fordel kremen og rull kaken forsiktig sammen, gjerne ved hjelp av matpapiret. Pakk kaken inn i matpapiret og legg den kjølig med skjøten ned.

Karamellsaus:
2 kopper sukker
2 ss vann
1 kopp smeltet smør
1 kopp fløte
1 ts hvetemel
½ kopp melk

Brun sukker og vann. Ha i smeltet smør og fløte. Rør ut melet i melken og ha i dette. La alt få et oppkok. Avkjøl og hell det så over kaken.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:825Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.