Kongelig loff til folket


Oppdatertdato: 2012-09-10 Tema: Brød Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Baker Hansen Kilder: Baker Hansen


Endelig kan vi presentere Kong Olavs favoritt til det norske folk, sier Baker Hansen-eier og styreformann Morten Hals.
Baker Hansen har levert baker- og konditorvarer til kunder på Østlandet i over 150 år. Nå relanseres kongefamiliens gamle favoritt Kongeloff.
Loffen Baker Hansen i dag presenterer har en unik historie. Da Dronning Maud kom til Norge fra England etter unionsoppløsningen, hadde hun med seg sin egen spesielle loffoppskrift. Denne ble overlevert Baker Hansen, som leverte brød- og konditorvarer til Slottet. Fra den dagen og frem til Kong Olav V døde i 1991, leverte Baker Hansen daglig loff laget på denne oppskriften til Det Kongelige Slott.
I år relanserer Baker Hansen den kongelige loffen og gjør dermed et stykke av den norske matkulturhistorien tilgjengelig for alle.

Sterke tradisjoner

– I Baker Hansen har vi gjennom 150 år vært en svært viktig tradisjonsbærer i det norske baker- og konditorfaget. Både kongehuset og innbyggerne på Østlandet har kunnet regne med oss i mange generasjoner, sier Hals. På kundelisten finner man blant andre Kong Olav, Dronning Maud og Fridtjof Nansen. Nå relanserer bakeriet et produkt etter oppskriften som ble brakt personlig fra Dronning Maud til Slottet i Oslo.

Morten Hals i Baker Hansen hevder dette er tradisjonelt bakverk på sitt beste i en tid der kosthold og matkultur er i endring.

– Verden er blitt vårt matbord. Heldigvis er nordmenns tilnærming til mat og kosthold er svært annerledes nå enn da Dronning Maud kom til landet. Et globalisert matfat er likevel ikke det samme som å si at man ikke skal ta vare på vår egen matkultur. Derfor er det morsomt for oss å kunne tilby et tradisjonelt produkt med sterk historie til våre kunder.

Den nye loffen vil være i salg fra 06.09.2012 i alle Baker Hansens utsalgssteder.

Oppskrift på Kongeloff

2 dl. vann
1 dl. melk
60 g smør
600 g hvetemel
35 g sukker
10 g salt
1 pakke gjær

Varm opp vann, melk og smør til fingervarmt, 37 grader. Bland mel, sukker og salt (alt det tørre), smuldre i gjæren, hell det i væsken og elt sammen. Elt til deigen blir smidig (ca. 10 min.). Dekk til bollen. La deigen heve 40 min. på et lunt sted. Strø mel på bordet, og lag et eller to brød av deigen. Legg disse i smurte bakeformer.
La heve ca. 30 min. eller til deigen er ca. dobbelt størrelse. Stek brødene ca. 40 min. på temperatur 200 grader til de får en gylden brun skorpe.

Og vips ... Så har du bakt Kongeloff, slik som slottet har gjort i generasjoner.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2520
Norsk mat.Produkttester.
Selskapsmat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.