Kongelig meny


Oppdatertdato: 2007-02-20 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Jarle Nyttingnes


Gratulerer med dagen kong Harald og alle andre som fyller år i dag! Enten du er royalist eller ikke; benytt anledningen til å gjøre denne onsdagen litt spesiell. Lag en kongelig 3-retters middag. Det tar litt lenger tid men vel verdt når man har noe å feire.

Kamskjell med syltede rødbeter og snøfrisksaus

4 porsjoner

8 stk. kamskjell
½ ts salt
¼ ts pepper
2 ss meierismør til steking
1 ts sitronsaft

Syltede rødbeter:
1 stk. rødbete , i tynne skiver og terninger av endestykkene
1 dl balsamicoeddik
1 ss sukker
2 båt hvitløk
2 dl olivenolje

Snøfrisksaus:
1 stk. sjalottløk , hakket
1 dl hvitvin
2 dl kremfløte
100 g snøfrisk naturell

Stek kamskjellene i smør ved medium varme 1 1/2 minutt på hver side. Strø på salt og pepper og kryst over sitronsaft.
Skjær rødbeter i tynne skiver og del endestykkene i terninger Kok sammen eddik, sukker, hele hvitløkbåter og olivenolje. Kok rødbetskivene i vinagretten til de er møre.

Surr løk til snøfrisksausen og hell på hvitvin. La det koke ned. Ha i fløte og pisk inn osten i skjeer til sausen tykner. Smak til med salt og pepper
Legg rødbeteskivene og –terningene på tallerken med vinagretten. Legg på kamskjellene. Fordel snøfrisksausen rundt og pynt med strimlet sitronskall og kjørvel.

Andebryst med søtpotemos og rødløkskompott

4 porsjoner

150 g andebryst pr.person

Søtpotetmos
2 stk. søtpotet
15 stk. mandelpotet
1 stk. vaniljestang
4 ss smør
1 ts salt
½ ts pepper

Rødløkskompott
2 stk. nepe
1 stk. rødløk
2 ss smør
½ dl balsamicoeddik
½ ts salt

Garnityr
1 stk. blomkål
200 g skogsopp

Brun andebrystet på begge sider, la det hvile i 10-15 minutter før du steker det ferdig ca 6 minutter til på hver side.

Søtpotetmos
Skrell søtpoteter og mandelpoteter og kok de møre, sammen med vaniljestang som du skjærer på langs og lar koke sammen med potetene. Når de har blitt møre, moser du de sammen med et mosejern eller en stavmikser. Tilsett smør salt og pepper.

Rødløkskompott
La sukkeret smelte i panne, ha i smøret og balsamicoedikken, før du har i rødløk og neper. La dette surre litt i pannen, 5-10 minutter.

Sviss lett blomkål og sopp sammen. Legg opp som vist på tallerkenen.

Pannacotta med syltet kumquat

4 porsjoner

2 ½ dl helmelk
3 ss sukker
3 stk. gelatinplater
3 dl vaniljekesam ( 1 beger)

Syltet kumquat
8 stk. kumquat
2 dl vann
½ dl sukker
1 stk. vaniljestang

Kok melk og sukker uten lokk i 3-4 minutter. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i ca 5 minutter. Klem vannet godt ut og smelt gelatinen i den kokende melken. Avkjøl melken til romtemperatur. Fjern eventuell snerk og rør inn vaniljekesam. Fordel blandingen i små porsjonsformer og sett dem kaldt så pannacottaen stivner.

Skyll og tørk kumquatene og skjær dem i skiver. Fjern alle kjerner. Kok opp vann og sukker med oppsplittet vaniljestang, tilsett kumquatene og la dem koke uten lokk i 5-6 minutter til de er glasert av sukkerlaken.

Hvelv pannacottaene ut på porsjonstallerkener og legg kumquat rundt. Pynt med sesongens bær.

Får du ikke tak i kumquat, kan du bruke en annen sitrusfrukt.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1039



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.