Kongeøsterssopp - gourmetsopp i særklasse


Oppdatertdato: 2007-09-23 Tema: Sopp Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Den Blinde Ku


Kongeøsterssoppen går under betegnelsen gourmetsopp pga. den behagelige smaken og fine konsistensen. Lær mer om denne flotte soppen som nå dyrkes i Norge. Prøv deg på disse oppskriftene også, og bli overbevist.

Kjent barn har mange navn, og så også med Kongeøsterssoppen. I Europa, USA og i Østen er soppen kjent ved navn som Kong Oyster Mushroom, Eryngii, Kong Trumpet, Golden Trumpet, French Horn og Argoanane, for å nevne noen.

Kongeøsterssopp har sin naturlige utbredelse i Sør-Europa, Kina, Nord-Afrika, Sentral-Asia og rundt Svartehavet. Den trives i sandjord og i klima med små forskjeller på dag- og nattemperatur. Den vokser langsomt, og er derfor også langt vanskeligere å dyrke enn annen sopp.

Formen, smaken og konsistensen stiller denne soppen i en særklasse. Konsistensen er fast uten å være fibret, og hele soppen kan brukes. Den har en meget behagelig nøtteaktig smak og holder formen og konsistensen veldig godt når den stekes. Den kan best sammenliknes med steinsopp i den norske flora.

Bruk hele soppen og kutt den gjerne på langs for å få fram profilen. Soppen kan stekes, grilles eller stues. Om soppen stekes, bruk olivenolje eller meierismør. Stek ved middels varme med salt og pepper til den er lett gyllen. Soppen skal ikke vaskes først.

Kongeøsterssopp har i mange år blitt importert fra Nederland, men nå finnes det flere produsenter i Norge som absolutt kan konkurrere på ferskhet og kort-reist mat.
Kongeøsterssopp bl.a. er rik på antioksidanter, proteiner og diverse mineraler.

Her er et par smakebiter som varmt kan anbefales:

Pastasaus med kongeøsterssopp

4 porsjoner

500 g tagliatelle
3 stk. hønsebuljongterning
3 dl vann
200 g kongeøsterssopp
1 stk. sjalottløk
1 ss smør
3 dl matfløte
1 beger crème fraîche
salt og pepper etter smak
2 stilk bladpersille

Løs opp hønsebuljongen i ca. 3 dl vann.
Skjær soppen i biter og finhakk sjalottløken, og stek løk i smør i en panne. Ta av noen små, hele sopp til pynt. Tilsett fløte og crème frâiche og la det koke til en fyldig saus. Spe med hønsebuljong.

Smak sausen til med salt og pepper.
Kok pasta etter anvisning på pakken og la den renne godt av. Bland sausen i pastaen og pynt med noen små sopp og en dusk bladpersille eller to.

Kyllingwok med kongeøsterssopp

4 porsjoner

4 stk. kyllingfilet
1 ss maisennamel
½ ts salt
0,2 ts malt hvit pepper
3 ss østerssaus (oyster sauce)
1 ss vann
½ ts sukker
1 ss olje
1 båt hvitløk
1 dl sukkererter
100 g kongeøsterssopp
¾ dl kyllingkraft
2 stk. vårløk

Skjær kyllingfiletene i strimler og vend dem i en blanding av maisennamel, salt og pepper.
Bland østersaus og vann, sukker og det som blir igjen av maisenna-blandingen i en bolle.
Varm oljen i en panne, stek kyllingstrimlene og den finhakkede hvitløken i ca. 3 minutter. Ha i sukkererter og skivet sopp og stek videre et par minutter. Tilsett kyllingkraften og la det koke opp. Hell over østerssausblandingen og rør til det tykner. Ta pannen vekk fra varmen og rør inn hakket vårløk.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1176
Julekaker.Kaker.
Reker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.