Baker- og konditorbransjen har lang erfaring med å håndterere potet som råvare og har gjennom årene produsert tonnevis av potetkaker/lomper/lefser til glede for norske forbrukere, opplyser daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn Torunn Nordbø.
– Dertil kommer et antall gulrot- og potetkaker, potetkaker med epler og krem, kuriøse eksempler på rasjoneringskaker under krigen der poteter erstattet mandler i fyrstekaken. Og vi finner krem- og marsipankaker som er inspirert av potetens form, men ikke inneholder et gram potet.
Kjært barn har mange navn og lange tradisjoner i norsk kosthold. Opplysningskontoret for brød og korn vil bidra til å spre opplysning om potetkaker i alle varianter, flate og høye, med og uten smør og krem.
Potetlefse med brunost
4 stk. Potetlefse
4 ss smør
12 skive brunost
Smør lefsene med smør og brunost. Rull sammen og skjær i passe lengder til små munnfuller.
Brød og korns potetkaker
150 g smør
150 g hvetemel
50 g sukker
1 stk. Eggeplomme
1 ss kaldt vann
200 g kokt potet
100 g malte mandler
100 g sukker
Smuldre smør og mel. Rør i eggeplomme og vann. Sett deigen i kjøleskapet ca. 1 time.
Ha moste poteter, malte mandler og sukker i en bolle og bland godt sammen.
Trykk ut deigen i sandkakeformer. Kjevle resten av deigen og skjær den i tynne strimler. Legg to og to i kors over hver kake.
Stek kakene nederst i ovnen ved 200 grader i ca. 20 minutter. Avkjøles i rist.
Det kan være vanskelig å få kakene ut av formene, så la kakene bli helt kalde før du prøver å få dem ut.
Potetterte
150 g kokt potet
150 g hvetemel
150 g smør
5 dl eplemos
2 ½ dl kremfløte
Mos potetene. Elt inn mel og smør. La deigen stå kaldt en times tid.
Kjevle deigen tynn. Skjær ut tre store runde kaker eller trykk ut 12 små med et glass eller lignende. Legg dem på en stekeplate med bakepapir.
Prikk kakene med en gaffel og stek dem midt i ovnen ved 225 grader i ca. 10 minutter. Avkjøles på rist.
Legg kakebunnene i tre lag med eplemos og vispet kremfløte mellom lagene.
Kilde: tine.no
Poteter
100 g sukker
200 g smør
300 g hvetemel
1 stk. egg
Ha trefjerdedel av melet og sukkeret i en stor bolle. Del smøret opp i små terninger og smuldre det i melblandingen. Tilsett et sammenvispet egg og elt alt til en smidig deig. La deigen ligge et par timer i kjøleskap før steking.
Kjevle deigen ut og kle små paiformer(7 cm i diameter) eller sandkakeformer med deigen.
Stek kakene på 180°C i 12-15 minutter til de er lys gylne. Avkjøl og plasser dem i passende papirformer for muffins.
Fyll til en porsjonskake:
1 ss vaniljekrem
1/4 dl pisket kremfløte
marsipanlokk
litt kakao
Ta 1 ss vaniljekrem nederst i bunnen på mørdeigsformen. Sprøyt pisket kremfløte på toppen slik at kaken får en soppaktig fasong og en høyde på ca 3,5 cm.
Kjevle marsipanen ut til 1,5 mm tykkelse og stans ut med en rund utstikker med diameter på 14 cm. Legg på marsipanlokket over hele mørdeigsformen og kremen. Sikt litt kakao på toppen.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.
Intern:1410