Kosemat med middelhavssmak


Oppdatertdato: 2008-07-30 Tema: Fest Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Alf Børjesson


Spekemat og rømmegrøt er norsk tradisjon. Spekemat med ferskpoteter, rømme, nykål, eggerøre, flatbrød og godt smør er norsk sommer! Men i middelhavslandene er det også spekeskinker og de spises gjerne på en litt annen måte. Her er forslag til kosemat inspirert av middelhavslandene til for eksempel klubb, til romantisk kveld eller til venninnebesøk.

Middelhavskosten er ofte preget av et mangfold i råvarer, smaker og tilbehør. Her har du noen tilbehør som kan brukes på mange forskjellige måter. Nydelig til spekemat eller grillmat, med godt brød sammen et glass vin i steden for chips/nøtter, i sandwicher, til oster, tapasretter, kanapeer eller kanskje på en litt annerledes lunsjbuffet?

Noe av dette kan du gjerne lage opp i litt større mengder enn det du trenger akkurat til dagen du lager det for, for det tåler godt å stå litt i kjøleskap. Med alle deres bruksområder kan du enkelt lett trylle fram en fornemmelse av en deilig ferie…..

Spekeskinke (ca 150 g per pers)
Brie (ca 100 g per pers)
Jordbær (hvis du får tak i )
Asparges

Tapenade
Rød pesto
Hummus
Aïoli
Godt brød
Oppskriftene finner du under.

Ønsker du noe søtt til osten utover, eller isteden for jordbær så er Fiken eller mangokompott/chutney gode tips.

Hummus

Hummus er en kremet puré laget av kikerter. Den blir veldig mye brukt i de arabiske landene, enten som tilbehør til middagen i stedet for potet, eller som dip til grønnsaker eller brød. Prøv også hummus til tapas.
Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett
Ingredienser:

1 boks hermetiske kikerter à 240 g
Saften av 1 stk. sitron
2 båt hvitløk
½ ts salt
½ dl olje
2 stilk bladpersille

Fremgangsmåte:

1. Ha kikertene i en foodprocessor sammen med ferskpresset sitronsaft, hvitløk, salt og olje.
2. Tilsett persille helt på slutten så ikke massen blir lysegrønn. Hummusen skal ha en myk konsistens og den serveres ofte på en flat tallerken.

Tomatpesto

Pesto er en italiensk kald saus. Den er kjent i ulike former siden romertiden, og kommer sannsynligvis fra Nord-Afrika. I Norge kjenner vi nok mest til den grønne pestoen laget på basilikum, men den røde pestoen er vel så god. Den er laget med soltørkede tomater som basis.

Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett

Ingredienser:

150 g soltørkede tomater i olje
50 g parmesan
50 g pinjekjerner
2 båt hvitløk
½ potte frisk basilikum
1 ½ dl olivenolje

Fremgangsmåte:

1. Rist pinjekjernene lett i en tørr stekepanne.
2. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor utenom olivenoljen.
3. Tilsett oljen litt etter litt og kjør til den får en fin konsistens

Aïoli med sting!

Kjempegodt til brød alene eller under kjøttpålegg/spekeskinke.
Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett

Ingredienser:

1 pk. majones
2 båt hvitløk , finhakket
1 ss dijonsennep
3 ss sitronsaft
2 dråpe tabasco
1 ts worcestershire-saus
½ ts salt
½ ts pepper

Fremgangsmåte:
Bland alt godt sammen. La det gjerne stå å trekke smak en liten stund før servering.

Tapenade

Tapenade er en puré som brukes mye i Frankrike. Tapenade kan kjøpes i enkelte butikker. Du kan også prøve å lage den selv. Smaker kjempegodt til spekemat!

Tidsforbruk: under 20 min
Vanskelighetsgrad: lett
Porsjoner: 4

Ingredienser:

200 g sorte oliven uten sten
½ glass kapers uten lake
8 stk. ansjosfileter
2 båt hvitløk
1 dl extra virgin olivenolje
½ ts nykvernet pepper

Fremgangsmåte:

1. Bland alle ingrediensene til en jevn røre i en hurtigmixer.

PSST: Kan oppbevares på glass i kjøleskapet inntil 2 uker.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1370
Norsk mat.Lam.
Brownies.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.