Kostholdsråd for fiskelever


Oppdatertdato: 2004-02-09 Tema: Kostråd Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Mattilsynet


På grunn av miljøforurensning inneholder fiskelever høye nivåer av miljøgiftene dioksiner og PCB - stoffer som over tid kan gi endringer i kroppens immunforsvar, forplantningsevne og hormonbalanse. Stoffene kan også være kreftfremkallende. Dioksiner og PCB i de konsentrasjoner som finnes i mat har ingen umiddelbar (akutt) effekt på helsa. Et høyt inntak over tid kan derimot gi helseskader. Fostre og spedbarn er mest følsomme for dioksiner og PCB. SNT gir kostholdsrådet på bakgrunn av nye risikovurderinger.

Barn, kvinner i fruktbar alder og gravide bør ikke spise fiskelever eller pålegg laget av fiskelever. Andre grupper i befolkningen bør begrense inntaket av fiskelever og pålegg laget av fiskelever. Konsum av fiskelever fra spesielt forurensede havner og fjorder og ferskvann frarådes helt.

Fiskelever
Fire - fem fiskemåltider med lever i året vil på sikt øke kroppskonsentrasjonen av dioksiner og PCB med hele 35 prosent i forhold til gjennomsnittlig kroppskonsentrasjon, ifølge beregninger gjort av eksperter i SNTs vitenskapelige komité. Utregningen er basert på eksisterende gjennomsnittsnivåer av dioksiner og PCB i fiskelever, og på at man spiser 30 gram fiskelever per måned i 20 år.

Pålegg
Påleggstypene "Lofotpostei" og "Svolværpostei" inneholder rundt 50 prosent lever fra torsk. SNT (Mattilsynet fra 01.01.2004) har målt innholdet av dioksiner og PCB i Svolværpostei og Lofotpostei. Resultatene viser at fire-fem brødskiver per uke med slikt pålegg i løpet av 20 år kan tredoble kroppskonsentrasjonen av dioksiner og PCB i forhold til gjennomsnittlig kroppskonsentrasjon. Produsentene av disse påleggene har etter disse målingene redusert innholdet av dioksiner og PCB i løpet av 2003.

Norsk kosthold
"Tolerabelt ukentlig inntak" er en betegnelse som viser den mengden av et stoff en person kan spise hver uke gjennom hele livet uten at det gir helseskader. Samme betegnelse og mengdeangivelse for dioksiner og PCB brukes også i EU. Et normalt norsk kosthold vil gi et inntak av dioksiner og PCB som allerede ligger litt over det tolerable ukentlige inntaket. Dette innebærer at grupper i den norske befolkningen som spiser mer mat med dioksiner og PCB enn gjennomsnittet, vil redusere de sikkerhetsmarginene som er innarbeidet i "tolerabelt ukentlig inntak".

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:143Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.