Kostholdsråd på reise utenlands


Oppdatertdato: 2010-07-23 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Nasjonalt folkehelseinstitutt


Nordmenn reiser mer og mer. Men stadig flere får ferieturen spolert av sykdom. Øk sjansene for en problemfri tur ved å følge Folkehelseinstituttets kostholdsråd på reise utenlands.
Hvert år får flere tusen norske turister ferien sin ødelagt av matforgiftninger. Ved å følge noen enkle råd, kan du redusere faren for at det skjer med deg.

Mange smittes utenlands

Campylobacteriose og salmonellose står for langt de fleste av tilfellene av de mage- og tarminfeksjoner som er meldingspliktige i Norge. Og nordmenns reiselyst er årsaken til mange av sykdomstilfellene. Over halvparten av alle som får campylobacteriose blir smittet i utlandet, mens tilsvarende tall for salmonellose er 75-80 prosent. I tillegg er det en rekke virus og andre bakterier som kan gi diareplager ved utenlandsreiser.

Folkehelseinstituttets kostholdsråd

Forurenset mat og vann kan gi infeksjoner, vanligvis i form av diaré og oppkast. De fleste smittestoffer/toksiner drepes ved koking og steking. Vær imidlertid oppmerksom på at dersom maten blir stående lunken over lengre tid etter koking/steking, kan den bli skjemt.

Unngå:
  • ikke-desinfisert drikkevann
Vær på vakt mot:
  • kalde sauser
  • upasteuriserte melkeprodukter
  • mat tilberedt av rå egg (majones, desserter)
  • salat
  • rå skalldyr
  • halvstekt eller rått kjøtt
  • mat som serveres lunken
Du kan trygt spise:
  • varm, kokt og stekt mat
  • frukt og grønnsaker som du skreller selv

Du kan drikke nykokt, varm te og kaffe, (mineral-)vann fra flasker du åpner selv. Vann fra springen anbefales vanligvis ikke. Unngå isbiter! Isbiter av forurenset vann er velkjent som smittekilde.
Det er i tillegg svært viktig at man er nøye med vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
Glem ikke andre forebyggende tiltak før reisen, for eksempel vaksinering. Legen din kan hjelpe deg med informasjon på dette området.

Pilene peker opp

Antall meldte tilfeller av de to vanlige sykdommene har skutt i været de siste tjue årene. Det er grunn til å tro at det reelle tallet er langt høyere fordi mange tilfeller aldri blir meldt inn til registeret.
Tabellene under viser antall meldte tilfeller de siste fordelt på antatt smittested.


Campylobacteriose meldt Folkehelseinstituttet, MSIS.

Salmonellose meldt Folkehelseinstituttet, MSIS.Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1140


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.