Kostholdsråd til gravide


Oppdatertdato: 2003-11-04 Tema: Kostråd Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Knut Pettersen


Noen få matvarer kan inneholde mikroorganismer eller stoffer som kan være skadelig for fosteret, selv om de ikke er farlige for deg som voksen. Barnet er mer følsomt for disse stoffene i fosterstadiet enn det vil være noen gang senere i livet. Mange av matvarene som nevnes nedenfor er lite brukt i et normalt norsk kosthold, og vil derfor bare gjelde en liten gruppe gravide. Sannsynligheten for at fosteret tar skade av at moren spiser disse matvarene er liten, men SNT anbefaler likevel gravide å følge rådene nedenfor.

Når du er gravid er det viktig å spise variert, slik at du får i deg alle næringsstoffene du trenger. De viktige næringsstoffene kan du lese om i brosjyren "Ernæring i svangerskapet", som deles ut på helsestasjonen. Brosjyren kan du også få tilsendt gratis fra Sosial- og helsedirektoratet, avdeling for ernæring. Bestillingsskjema

Kjøtt
Kjøtt er en viktig kilde til flere næringsstoffer. Gravide kan spise alle typer kjøtt dersom det er gjennomstekt eller gjennomkokt. Unngå rått kjøtt av alle typer, som for eksempel speket kjøtt, gravet kjøtt eller tartar. Skadelige bakterier og parasitter kan gi deg infeksjoner som påvirker barnet ditt. Følg de generelle rådene for matlaging lenger ned.

Reinsdyrkjøtt fra enkelte områder kan fortsatt inneholde noe radioaktiv forurensning etter Tsjernobyl-ulykken. Gravide bør derfor ikke spise reinsdyrkjøtt fra høyfjellsområdene i Hedmark, Oppland og Nordland sør for Saltfjellet oftere enn én gang i uka.

Gravide bør ikke spise hvalkjøtt fordi det kan inneholde høye mengder kvikksølv. Av samme årsak frarådes gravide å spise selkjøtt fra Vestisen.

Bearbeidede kjøttprodukter
Du som er gravid bør spise oppskåret kjøttpålegg ferskest mulig for å redusere risikoen for å få i deg skadelige bakterier. Sjekk holdbarhetsdatoen.

Fisk og skalldyr
Fisk er en viktig kilde til flere næringsstoffer for deg som er gravid. Oppdrettsfisk kan trygt spises, uansett type og størrelse. Skalldyr, fiskelever og noen spesielle fiskearter kan imidlertid være forurenset med miljøgifter. Du bør dessuten huske å varmebehandle fisk og skalldyr godt før de spises. Følg de generelle rådene for matlaging lenger ned.

Gravide kan spise alle typer fisk og skalldyr, bortsett fra
  • ferskvannsfisk av typen: gjedde, abbor over 25 cm, ørret over én kilo, røye over én kilo.
  • fiskelever. Gravide bør heller ikke spise påleggene Svolværpostei og Lofotpostei, som inneholder 50 prosent fiskelever.
  • krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus kan trygt spises).
  • eksotisk fisk: hai, sverdfisk, skater, fersk tunfisk (tunfisk på boks er derimot helt trygt).
En del havner og fjorder langs norskekysten er spesielt forurenset. I disse områdene gir SNT egne kostholdsråd og legger ned omsetningsforbud for fisk og skalldyr. Disse særskilte rådene - som alltid er oppdaterte - er spesielt viktig å følge for gravide.

Bearbeidede fiskeprodukter
Også bearbeidede fiskeprodukter er en viktig kilde til flere næringsstoffer. Varmebehandlede fiskeprodukter bør serveres rykende varme. Følg de generelle rådene for matlaging lenger ned.

Fisk som ikke skal varmebehandles kan også spises av gravide, men unngå raket fisk. Gravet eller røkt fisk, for eksempel røkelaks, bør inntas ferskest mulig.

Melk og ost
Melk og melkeprodukter er også viktig deg som er gravid. Noen produkter kan inneholde uønskede mikrober. Følg de generelle rådene for matlaging lenger ned i teksten.

Bruk melk og ost under graviditeten, men ikke
  • upasteurisert melk
  • ost av upasteurisert melk. (Nesten alt av melk og melkeprodukter som du finner i butikkene i Norge er pasteurisert (varmebehandlet), og du kan innta dem trygt.)
  • myke og halvmyke oster - som for eksempel Brie og Camembert - og muggoster som Gorgonzola, bør inntas ferskest mulig.
Kaffe, te og cola
Noen næringsmidler inneholder relativt mye koffein. Det gjelder særlig kaffe, te, cola og såkalte energidrikker. Undersøkelser har vist at inntak av store mengder koffein hos gravide kan øke faren for spontanabort.

Gravide kan drikke kaffe, te og cola, men ikke mer enn
  • 1 - 2 kopper kaffe per dag, eller
  • 3 - 4 kopper te per dag, eller
  • 1 liter cola, energidrikk eller annen koffeinholdig drikke per dag.
Hver av disse mengdene tilsvarer mellom 100 og 200 mg koffein per dag. Det betyr at gravide som drikker kaffe bør redusere inntaket av te og brus med koffein - og motsatt.

Vær også oppmerksom på at såkalte anti-cellulittkremer kan inneholde forholdsvis store mengder koffein som tas opp i kroppen. En innsmøring av halve hudoverflaten kan tilsvare 100 mg koffein. Ved bruk av slik hudkrem bør derfor inntaket av kaffe, te og cola reduseres.

Måseegg
I enkelte deler av i Nord-Norge er det populært å spise måseegg i løpet våren/sommeren. Måseegg kan være forurenset med miljøgifter. Gravide bør derfor ikke spise måseegg.

Sopp
Gravide bør ikke spise sopp fra høyfjellsområdene i Hedmark, Oppland og Nordland sør for Saltfjellet, som alle var spesielt utsatt for radioaktivt nedfall etter Tsjernobyl-ulykken.

Viktig å tenke på
Følgende råd gjelder matlaging generelt, men som gravid bør du være ekstra opptatt av god hygiene:
Vask hendene før du lager mat, før du spiser mat og mellom håndtering av ulike råvarer. Gravide bør være spesielt nøye med å vaske hendene etter å ha vært i kontakt med jord, sand eller katter. Skyll alltid frukt, grønnsaker og bær. Jordbakterier kan gi alvorlige infeksjoner.

Bruk rene redskaper
Bakterier kan vokse i lunken mat. Varm mat skal derfor være rykende varm. Ved 70° C drepes de fleste bakterier. Er det lenge til maten skal serveres, er det bedre å kjøle maten raskt ned og varme den opp igjen. Når du bruker mikrobølgeovn til å lage mat, bør du røre om eller la retten stå noen minutter så varmen fordeler seg jevnt. Hold rå og tillaget mat fra hverandre. Matforgiftningsbakterier kan overføres fra en råvare til en ferdig rett.
Allergi Når du er gravid er det viktig å spise variert, slik at du får i deg alle næringsstoffene du trenger. Gravide behøver ikke å ta noen forholdsregler for å forebygge allergi hos barnet.

Medisiner og helsekostprodukter
Medisiner bør kun tas i samråd med helsepersonell.
Du bør også være forsiktig med enkelte helsekostprodukter når du er gravid. Ofte brukes urter og nye, ukjente stoffer i produktene, og forskningen på hvordan slike ingredienser påvirker fosteret er mangelfull. Ta kontakt med helsepersonell hvis du vil ha mer detaljerte råd.

I utlandet
Mange land har en høyere forekomst av skadelige bakterier og parasitter enn vi har i Norge Det er derfor klokt av deg som gravid å være ekstra forsiktig med mat i utlandet. De hygienereglene du praktiserer i Norge, må praktiseres enda strengere i utlandet. Unngå spesielt rått kjøtt, uvaskede grønnsaker, frukt og bær. Ha rådene i bakhodet også når du er på restaurant. Snakk med helsepersonell før du reiser.

Alkohol og tobakk
Alle rusmidler moren får i seg, går over til barnet via morkaken. Særlig i første del av svangerskapet, mens indre organer dannes, er barnet følsomt for rusmidler. Kjente skader er misdannelser av hjernen og andre indre organer. For alkohol er det ikke kjent noen minstemengde for hva som kan være skadelig for fosteret. Derfor anbefales totalavhold fra alkohol gjennom hele svangerskapet.

Giftige stoffer i tobakk går over til fosteret. Røyking reduserer også blodforsyningen til fosteret ved sammentrekning av blodårene i morkaken og ved lavere oksygeninnhold i morens blod. Røykende mødre føder i snitt barn som veier 200 gram mindre enn barn av ikke-røykende mødre. En lang rekke komplikasjoner før og etter fødsel er mer utbredt hos barn av røykende mødre.

Honning
Gravide kan trygt spise honning. Når barnet kommer, må du imidlertid huske at spedbarn ikke må få honning. Honning kan inneholde en bakterie som er særlig farlig for barn under 12 måneder.

Kalkproduktet "Calabash chalk"
Gravide bør ikke spise "Calabash chalk". Kalkproduktet er tradisjonelt brukt av gravide kvinner fra Nigeria og andre vestafrikanske land - for blant annet å lindre morgenkvalme under graviditeten. Produktet - som også kalles "La Craie", "Argile Nzu", "Mabele" eller "Calabar stone" - inneholder tungmetallet bly.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:62
Grillmat.Kjøttdeig.
Kaffekos.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.