Kostnadene ved benskjørhet


Oppdatertdato: 2007-02-22 Tema: Melkemat Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: melk.no


Nå har man for første gang klart å beregne hvor mye det koster at folk brekker armer og ben på grunn av osteoporose (benskjørhet).

Vet du hvor dyrt benskjørhet er?

På verdensbasis brekker omtrent annenhver kvinne og hver femte mann over femti år minst et ben som følge av osteoporose. Osteoporose er også en viktig bidragsfaktor til for tidlig død og mye lidelse blant eldre. Osteoporose er i stor grad invalidiserende for de som rammes og setter store begrensniger på grad av fysisk aktivitet. Osteoporose er en lidelse som først og fremst rammer kvinner og sykdommen har tidligere vært kalt for den tause epidemien. Hvis man ser på hvor store kostnader osteoporose påfører samfunnet, er det mulig at denne sykdommen ville fått en høyere status og at flere ressurser ville bli satt inn på forebyggende arbeid.

Ny rapport har beregenet kostnadene ved osteoporose.

I tidsskriftet "Osteoporosis International" er det nå publisert en artikkel som har estimert kostnadene ved alle osteoporotiske brudd, det vil si alle brudd som er forårsaket av benskjørhet på verdensbasis. Man har også sammenlignet dette med hva andre ikke-smittsomme sykdommer betyr for verdensøkonomien. For kvinner overstiger sykehuskostnadene ved osteoporose kostnadene for brystkreft, dette til tross for at brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner.
I Europa er osteoporose så hyppig at det forekommer to slik brudd hvert minutt. Med en så høy rate har man beregent at kostnadene kommer opp 30 milliarder euro per år. I vår del av verden der en stadig større andel av befolkningen blir eldre vil kostnadene til behandling av osteoporose antas å fordobles i løpet av de kommende tiårene.

Den nye rapporten har estimert kostnadene ved alle typer brudd forårsaket av osteoporose, ikke bare hoftebrudd som man har fokusert på tidligere. Man har her beregnet antall år som er tapt eller som leves med redusert livskvalitet. Dette er metoden som WHO anbefaler brukt i slike beregninger.
Resultatene viste for det første at hele 34,8 % av alle osteoporotiske brudd finner sted i Europa og dette er mye hvis vi tenker på hvilken relativt liten andel av jordas befolkning vi europeere utgjør. I Europa finner man også at osteoporose medfører tap av langt flere år i form av dårlig livskvalitet eller sågar død enn det de fleste vanlige kreftformer representerer. Det er bare lungekreft som "stjeler" flere år. Sammenligner man osteoporose med andre vanlige sykdommer som astma, migrene eller høyt blodtrykk så kommer også her osteoporose dårligere ut.
Vi skjønner med andre ord at benskjørhet medfører mye lidelse for veldig mange mennesker og at sykdommen og følger av den også tar livet av veldig mange eldre mennesker.
Vi vet at noe av det alvorligste et eldre menneske som bor alene kan komme ut for er å brekke lårbenet.
Dette krever operasjon med et langt sykehusopphold og omfattende opptrening. Mange kommer seg aldri på fote igjen og blir mer eller mindre invalidisert noe som for manges vedkommende dessverre innebærer resten av livet på institusjon eller hjemme i isoloasjon med små muligheter til å kunne komme seg ut.
Vi vet at dette også henger sammen med underernæring og vekttap fordi mange eldre med nedsatt funksjonsevne får store problemer med innkjøp av mat og tilberedning av mat. Mange blir også deprimerte og mister matlysten.

Flere konsekvener av benbrudd

Fordi mange eldre som har hatt brudd i større eller mindre grad invalidiseres, vil mange i denne situasjonen ikke komme seg noe særlig utendørs. Dette lett medføre mangel på vitamin D fordi sollys er en kilde for dette vitaminet. Vitamin D er nødvendig for at kalsium skal kunne suges opp i tarmen, og med for lite vitamin D vil de eldres skjelett svekkes ytterligere og sjansen for flere brudd øker.

Hvordan kan osteoporose forebygges?

Osteoporose forebygges ved tre hovedprinsipper; et tilstrekkelig inntak av kalsium, nok vitamin D og tilstrekkelig med fysisk aktivitet. Kalsium får du gjennom meieriprodukter, grønne bladgrønnsaker, brokkoli, noe også gjennom skalldyr, mandler og kornprodukter.

Vitamin D finnes i fet fisk og i tran, spor av vitaminet også i egg. En del produkter er også beriket med vitamin D - det gjelder smør, margarin og enkelte melketyper som for eksempel ekstra lett melk. Som nevnt dannes også vitamin D i huden når vi eksponeres for sollys av en viss intensitet. Kostundersøkelser har vist at mange av oss får i oss altfor lite vitamin D - både voksne og barn. Det er derfor svært lurt å ta tran daglig for å sikre inntaket.

Fysisk akitivitet styrker skjelettet. Såkalt vektbærende aktivitet som for eksempel aerobic, hopping, styrketrening er bra for skjelettet. Det er også spesielt viktig at barn og unge sørger for at disse forholdene ved kost og livsstil er på plass fordi skjelettet utvikler seg frem til ca 25 års alder. Etter denne tid er det først og fremst viktig å vedlikeholde skjelettet.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1040Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.