Krevende å bake spelt-brød


Oppdatertdato: 2003-11-17 Tema: Spelt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Matforsk


Hans Helge Raae Olsen og John Tore Syversen, baker- og konditormestre på Matforsk, gir innføring i hvordan spelt-brødet bør bakes:

Skal man bake med spelt er det viktig å tilsette aksorbinsyre i deigen for å gi melet økt bakekraft (hvetemel som kjøpes i butikken inneholder aksorbinsyre). Hvis man ikke ønsker å bruke aksorbinsyre, kan man tilsette 25 g appelsinjuice pr. kg mel, som vil gi nesten samme effekt. Uten en slik tilsetting blir brødet flatt og kompakt.

Spelt inneholder normalt mer protein enn vanlig hvetemel, men proteinet i spelt tåler ikke kraftig elting. Deigen bløtner for mye når den eltes hardt. En deig laget av spelt skal eltes forsiktig og skal være løs for å gi et godt bakeresultat; derfor kan man ikke uten videre bytte ut vanlig hvetemel i en oppskrift og erstatte hvetemelet med spelt.

Det er viktig å merke seg at deigen skal holdes så løs som mulig. Da får man et brød med bra volum og en fast/saftig krumme (innmat) som ikke smuler.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:83
Norsk mat.Kylling.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.