Hans Helge Raae Olsen og John Tore Syversen, baker- og konditormestre på Matforsk, gir innføring i hvordan spelt-brødet bør bakes:
Skal man bake med spelt er det viktig å tilsette aksorbinsyre i deigen for å gi melet økt bakekraft (hvetemel som kjøpes i butikken inneholder aksorbinsyre). Hvis man ikke ønsker å bruke aksorbinsyre, kan man tilsette 25 g appelsinjuice pr. kg mel, som vil gi nesten samme effekt. Uten en slik tilsetting blir brødet flatt og kompakt.
Spelt inneholder normalt mer protein enn vanlig hvetemel, men proteinet i spelt tåler ikke kraftig elting. Deigen bløtner for mye når den eltes hardt. En deig laget av spelt skal eltes forsiktig og skal være løs for å gi et godt bakeresultat; derfor kan man ikke uten videre bytte ut vanlig hvetemel i en oppskrift og erstatte hvetemelet med spelt.
Det er viktig å merke seg at deigen skal holdes så løs som mulig. Da får man et brød med bra volum og en fast/saftig krumme (innmat) som ikke smuler.
Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.