Krutt for norske ganer


Oppdatertdato: 2005-06-23 Tema: Marinade Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Gilde, Knut Pettersen


Nordmenn er blitt glad i kraftige smaker, og salget av marinert kjøtt øker sterkt. Forbruket av enkelte produkter er doblet på ett år.
Hittil i grillsesongen har Gilde solgt 22 000 kilo urtemarinert indrefilet av svin. Det er en økning på 120 prosent fra samme periode i 2004.
– Det er et uvanlig kraftig utslag, men tendensen er den samme for marinerte produkter som helhet. De øker markedsandelene i forhold til tradisjonelle grillprodukter, sier marketingdirektør Ingunn Haugen Hegdal i Gilde til Newswire.
Marinert entrecôte har økt med 63 prosent fra 2004 til 2005. Så langt i år har Gilde solgte 15000 kilo.

Bred trend

– Mat er styrt av trender, og interessen for mer eksotisk mat har økt sterkt de siste årene. Det er stor etterspørsel etter varianter inspirert av fremmede kulturer, med ingredienser som ikke tidligere har vært i vanlig bruk i Norge, sier markedsansvarlig Carsten Johansen i Nobel Catering, som leverer mat til selskaper og arrangementer i østlandsområdet.
Han tror mer reisevirksomhet, en åpnere innstilling og påvirkning gjennom mediene er de viktigste årsakene til endringene.
– Stor oppblomstring av etniske restauranter har vært en kjærkommen utfordring for slappe, norske ganer som er forhåndsprogrammert for fiskeboller, sier Reidar Dieserud i Lucullus Matgleder AS, et firma som blant annet arrangerer det årlige Norgesmesterskap for hobbykokker.
For matlagingen på hjemmekjøkkenet har innvandrerbutikkene bidratt med viktige impulser og et rikt utvalg smaksforsterkere, mener Dieserud. Han forbereder nå kryddermarked på Stortorvet i Oslo, med smaker fra India, Thailand og Tyrkia. Arrangementet blir en del av Oslo Høstfestival.

Smaksrik pølsefest

Jakten på mer smak har også nådd pølsemarkedet. Den tradisjonelle grillpølsa har fått hard konkurranse fra nye, sterkere varianter. Hittil i sommer har Gilde solgt nær 500 000 løk- og krydderpølser til hjemmegrillen, og det er 10 prosent opp fra sommeren i fjor.
– Bacongrill med ost, som er et nytt produkt av året, har solgt 77 000 kilo så langt. Det blir over en million pølser av denne typen, og det er over prognosen for sommeren totalt. Hittil i grillsesongen har vi solgt nesten fire millioner pølser av de sterke variantene, sier Ingunn Haugen Hegdal i Gilde.
Også kjøttpålegg tilsatt krydder og smak viser økt salg, selv om markedsandelen i forhold til de ordinære påleggvariantene fortsatt er lav.

Prøv evt disse marinerte rettene på grillen:

Helgrillet svinefilet

ca. 800 g svinefilet

MARINADE:
4 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
1 1/2 dl hvitvin
2 grovknuste pepperkorn
2 ss finhakket persille
1 ts sterk sennep
2 ts soyasaus

Bland sammen ingrediensene til marinaden. La det stå et par timer før kjøttet legges i.
Det er enkelt å ha marinade og kjøtt i en kraftig plastpose og knytte godt igjen.

I ROMTEMPERATUR:
Kjøttet marineres f.eks. fra morgenen (før du går på jobb) til det skal spises om kvelden/ettermiddagen.

I KJØLESKAP:
Kjøttet bør ligge minst et døgn i marinaden.
Vær klar over at kjøttet virker blassere
etter marinering. Tørk godt av kjøttet før det legges på varm grill. Først ca. 4 minutter på hver side på rist nær varmen, så flyttes risten opp og fileten får 3-4 minutter på hver side. Salt kjøttet og la det hvile noen minutter før du skjærer i det.

Serveres med rykvarm pasta, grønn salat og rømmedressing

Biff på argentinsk vis

4 porsjoner

4 biffer á 200 g av
ytrefilet, entrecôte av storfe eller kalv
2 ts salt

Marinade av:
1 dl rødvin
1 dl rødvinseddik
4 ss olivenolje
1 ts frisk hakket rosmarin
1/2 ts nykvernet sort pepper

Vent med å salte til biffene skal legges på grillen.

Bland sammen ingrediensene til marinaden. La biffene ligge i marinaden ved romtemperatur 2-3 timer.

La grillen bli god og varm. Pensle risten. Ta biffene opp av marinaden, tørk dem og strø på salt. Grill biffene på sterk varme først, flytt dem eller skru ned varmen til medium og grill videre i 6-8 minutter, snu biffene. La biffene hvile 2-3 minutter, og skjær dem i ca 2 cm tykke serveringsstykker på tvers av biffen.

Pølsefest på grillen

Pølser du kan velge mellom:
Løkpølser
Bratwurst/Bratwurstgrill
Hvitløkspølser
Ostepølser
Pepperpølser
Frankfurter
Chilipølser
Grillpølser
Pølser med baconskiver

Beregn 2-3 pølser per person

Praktisk talt alle typer pølser egner seg til grilling. Men med en varm grill kan det lett skje at pølsene sprekker. Det kan du unngå ved å lage et par, tre snitt i hver langside av pølsene før du legger dem på grillen. Helt sikker mot sprekk er du hvis du velger grillpølser - de er nemlig skinnfrie. Uansett pølsetype, så er det viktig at du snur pølsene ofte. Både for å unngå sprekk og at pølsene blir svidd.

Tips til tilbehør:
agurk, ananas, bacon, baguetter, bakt potet, chilisaus, fransk dressing, hvitløk, italiensk salat, ketchup, kinakål, loff, lomper, løk, mais, olliven, paprika, pommes frites, potetsalat, purre, pølsebrød, rekesalat, revet ost, rødbeter, rømme, salat, sennep, sjampinjong, sommersalat, sylteagurk, thousand island, tomater, vestkystsalat.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:622
Norsk mat.Produkttester.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.