Krydderurter kan redusere saltet i maten


Oppdatertdato: 2013-03-14 Tema: Mathelse Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Frukt.no, Knut Pettersen Kilder: Frukt.no


Det er et faktum, vi bruker altfor mye salt i maten vår. Ved å smaksette med friske krydderurter, kan vi redusere bruken av salt betraktelig. Friske krydderurter inneholder antioksidanter. Og attpåtil gir de vidunderlige smaker. Kan det bli bedre?

Bruken av friske krydderurter øker år for år her i landet. I løpet av de siste 6 årene har forbruket økt med hele 60 %. Det står det respekt av! Det var først på 80-tallet at den spede produksjonen av friske krydderurter startet opp i Norge. Basilikum og sitronmelisse var de første som ble produsert. De mest kjente kokkene presset på, og sakte men sikkert ble de tilgjengelige i dagligvarehandelen. I dag er det en selvfølge å kunne velge blant mange sorter i enhver frukt- og grøntavdeling. Det har vært en smakelig utvikling. Norske produsenter dyrker nå ca. 17 forskjellige sorter. Kruspersille, dill, gressløk og basilikum er de største hva forbruk angår, men sitronmelisse og koriander ligger hakk i hæl. Til påske selges det mye rosmarin, som er spesielt godt til lammeretter.

Det produseres 7 millioner potter krydderurter årlig i Norge

Det produseres ca. 7 millioner potter krydderurter årlig i Norge i dag, og flere skal det bli! Forbruket er i stadig vekst, sier produsent Rolf Ingvar Fuglerud. Han produserer krydderurter på 5.000 m2 i Lier i Buskerud. Det er inspirerende å produsere varer som folk er fornøyde med og vil ha mere av, sier Fuglerud. Vi er opptatt av at kvaliteten skal være på topp for hver eneste plante som går ut. Men folk må forstå at en frisk krydderurt er en ferskvare. De tåler ikke kulde og ikke trekk, de skal ikke stå i vinduskarmen i direkte sol og ikke like ved varme kokeplater. De skal vannes litt på skålen daglig, men ikke stå i vann hele tiden. Da kan de holde seg i rundt 2 uker, sier Fuglerud.

Krydderurter har et stort spenn i matlagingen. De passer til kjøtt-, fiske- og skalldyrretter, i salater, supper og wokretter, i desserter, i kaker og i drikker. Smoothie smakt til med friske krydderurter er herlig. Og en vannkaraffel blir mange ganger mer fristende med et par stilker krydderurter i.

Krydderurter på kjøkkenbordet og på benken kan være hverdagens frodige og sunne blomster. Ved å bruke noen stilker daglig i maten og plassere saltbøssa lengre inn i skapet, blir kostholdet, på en enkel måte, et hakk sunnere.

Prøv gjerne denne:

Kjørvelsuppe

4 porsjoner

2 ss smør
2 ss hvetemel
2 stk finhakkede sjalottløk
7 dl grønnsakbuljong (utblandet)
1 potte(r) frisk kjørvel
2 dl kremfløte
salt og pepper

Smelt smør og surr løk til den er blank og myk. Rør inn mel. Spe med grønnsakbuljong under omrøring og kok opp. Hakk kjørvel og ha i suppen. Tilsett fløte og smak suppen til med salt og pepper. Server suppen f.eks. som forrett, gjerne med brød til (f.eks. grissini).

Næringsinnhold for 100 gram
Kcal 116,24 Kcal
Protein 1,40 gram
Fett 10,53 gram
Karbohydrater 3,97 gram
Pris pr 100 gr 4,65 kr

Utregnet energiprosent av totalt kcal
Karbohydrater 13,58 prosent
Protein 4,78 prosent
Fett 81,04 prosent
Kostfiber 0,58 prosent

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2635
Slanking.Wok.
Rask mat.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.