Kun to av fem i niende spiser nok fisk


Oppdatertdato: 2016-09-02 Tema: Fisk Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Emil Breistein, NIFES


Niendeklassinger i Bergen spiser mindre fisk enn myndighetene anbefaler. Forskere undersøker nå hva det har å si for blant annet konsentrasjon og ernæringsstatus hos elevene.
Som en del av FHF-prosjektet Spiseforsøk med fisk (Fish Intervention Studies = FINS), undersøker forskere hvilken effekt fet fisk har på læringsevnen hos norske skolebarn. De har kartlagt spisevanene til nærmere 500 elever i 9. klasse ved åtte skoler i Bergen.

Næringsstoffer unge trenger

Forsker Lisbeth Dahl ved NIFES forklarer at færre enn ønskelig av skoleelevene følger myndighetenes anbefalinger for ukentlig inntak av sjømat. Anbefalingen er 2-3 fiskemiddager hver uke.
– Bare 39 prosent av niendeklassingene i Bergen følger anbefalingen, 61 prosent av elevene spiser fisk til middag sjeldnere enn to ganger i uka, sier Dahl.
Forskeren påpeker at ungdommer i denne alderen trenger et sunt, godt og variert kosthold. Sjømat inneholder mange av viktige næringsstoffer vi trenger til vekst og utvikling i tenårene, blant annet omega-3, jod, D-vitamin og proteiner.

– Det er bekymringsfullt at andelen som spiser lite fisk til middag, er såpass høy. Bedre blir det ikke av at kun 11 prosent av niendeklassingene ukentlig spiser fiskepålegg, som tunfisk, kaviar, makrell i tomat eller sild. De alle fleste elevene (78 prosent) spiser fiskepålegg sjeldnere enn 1-3 ganger i måneden, rapporterer Dahl.

Betydning for læringsevnen?

Forskerne undersøker nå hvilken betydning sjømatinntak har for konsentrasjon og læringsevnen hos elevene.
Over en periode på 12 uker har elevene blitt servert skolelunsj med sjømat, kjøttmat eller omega 3-kapsler. Alle elevene ble på forhånd kartlagt gjennom konsentrasjonstester, spørreskjema om kostholdsvaner og blodprøver. Hvilken diettgruppe de havnet i, ble avgjort ved tilfeldig trekking.

– I perioden forsøket varte, fikk de servert ferdig tilberedt lunsj på sine skoler. Fisken ble servert på mange forskjellige måter, både i pitabrød og baguetter, med nudler og salat. Ikke uventet har målgruppen vært vanskelig å tilfredsstille i matveien. Derfor har vi hele tiden vært til stede for å registrere hvor mye hver enkelt har spist, forklarer Dahl.

Resultatene av det omfattende spiseforsøket er nå gjenstand for grundige analyser i regi av NIFES, Uni Research Helse og UiT – Norges arktiske universitet, se omtale på NIFES-sidene: Bergensungdommer spiser for lite grønnsaker og fisk.

Presenterer resultatene

Prosjektet er ett av flere som blir presentert på konferansen Sjømat og helse i Bergen 14.–15. september. Forskningsrådet og Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfond (FHF) står bak konferansen, hvor både helse- og omsorgsminister Bent Høie og fiskeriminister Per Sandberg deltar.

Annonse












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3028
Norsk mat.Kjøttdeig.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.