Kunder spør om emballasje


Oppdatertdato: 2008-10-04 Tema: Frukt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Bama


Oslo (NW): Mange kunder spør hvorfor det brukes mer emballasje på frukt og grønt nå enn før. – Emballasje er mer miljøvennlig enn folk tror, svarer fruktgrossisten Bama. Og får støtte av Bellona.
I de senere årene har stadig mer frukt og grønnsaker kommet ferdig pakket og emballert i butikkhyllene.

– Vi får mange henvendelser fra folk, de lurer på hvorfor. Og vi forteller at det er flere grunner til at frukt og grønt pakkes inn. En av dem er faktisk hensynet til miljøet. Emballering holder frukten fersk lengre. Og mindre svinn betyr mindre frakt av avfall, som igjen betyr mindre utslipp av CO2, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Mindre transport

Frukt og grønnsaker er ferske produkter og inneholder 75-95 prosent vann. Riktig emballasje er derfor med på å bevare kvaliteten under transport og ved oppbevaring.
Før ble for eksempel druer bare solgt i løsvekt. Da lå svinnet på 10-15 prosent, ifølge Bama.

– Dagens ferdig innpakkete druer har et svinn på cirka én prosent. Det er dessuten en illusjon at frukt ikke ble pakket inn før, siden alt som selges i løsvekt uansett må pakkes inn i poser før man tar det med til kassen, sier Linnert.
Moreller er et annet eksempel. Med poser på 250 gram er svinnet redusert til nesten ingenting. Den nederste delen av kassene på ti kilo, som morellene kom i før, var ikke særlig salgbar.
Nykomlinger som spisemoden avokado og mango er ekstra avhengig av støtsikker emballasje for at frukten ikke skal bli ødelagt og svinnet stort.

Bruker Bellona

Emballasjen får ros fra et litt uventet hold.

– Riktig emballasje bevarer frukt og grønt på en god måte og reduserer svinnet betraktelig. Det betyr at mindre mat kastes, at mindre energi brukes, næringsstoffene ivaretas og maten beholder sin gode smak, sier Olaf Brastad i Bellona.
Bama bruker Bellona som sparringspartner for å bli mer miljøvennlige. Produsentansvar, leverandørkrav, transport, og emballasje- og avfallshåndtering blir nå satt under lupen.

– Vi er kompromissløse på at emballasjen må kunne gjenvinnes. Det er langt mer konstruktivt enn at den bare er nedbrytbar. Den nedbrytbare er uanvendelig, sier Brastad.
Bama har bare emballasje som kan gjenvinnes.
Det eksperimenteres i dag med såkalt bioplast, som er laget av fornybare ressurser som stivelse fra mais, sukkerrør og poteter. Den brukes til enkelte økologiske produkter. Utfordringen med plasten er at den ikke må blandes med oljebasert plast. Da vil den ødelegge kvaliteten på råvaren fra resirkulert plast.

Kan ikke ta på frukten

Det ligger også andre praktiske årsaker bak økt bruk av emballasje.

– De siste fem årene har sortimentet av frukt og grønnsaker økt kraftig. For eksempel tomater økt fra 2-3 sorter til cirka 20 i dag. Innpakningen sikrer at du som kunde betaler riktig pris for riktig kvalitet, sier Hanne Linnert i Bama.
Den sørger også for bedre hygiene. Det blir vanskeligere å ta på frukten når de ligger i en plastpose eller i en kurv.

– Utfasingen av kassene med moreller i løs vekt illustrerer kanskje denne forbedringen best. Hygienen var ikke den aller beste når mange hender forsynte seg av disse kassene, sier Linnert.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1408
Grillmat.Lapskaus.
Wok.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.