Kurv frå Valdres er den første spekepølsa som beskyttes i Norge


Oppdatertdato: 2011-06-26 Tema: Tradisjoner Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Matmerk


Å tørke kurv har lange tradisjoner i Valdres. Nå beskyttes metodene gjennom merkeordningen Beskyttede betegnelser. Ingen skal kunne selge lettvinte etterligninger av det tradisjonsrike spekematproduktet lenger.
Kurv frå Valdres er blitt vedtatt som en beskyttet geografisk betegnelse av Mattilsynet. Sammenslutningen får overrakt den offisielle plaketten lørdag 11. juni på et arrangement på Valdres Folkemuseum. Produsentene må heretter produsere etter en vedtatt produktforskrift for å kunne bruke betegnelser Kurv frå Valdres. Denne statusen gir også et juridisk vern mot kopiering.

Naturtørking

Særpreget til Kurv frå Valdres kommer fra de naturgitte forutsetningene i Valdres og den tradisjonelle foredlingsmetoden uten bruk av startkultur. Klimaet i Valdres i foredlingsperioden frå 1. november til 1. april er tørt og kjølig, noe som er gunstig for naturtørking.

- Vi har fått bekrefta at Kurv frå Valdres er et kvalitetsprodukt, sier Harald Lund som er leder for sammenslutningen av 12 produsenter som har søkt om å beskytte Kurv frå Valdres. Han tror at beskyttelsen vil gi et økt salg av ekte Kurv frå Valdres.

- Et matmangfold som er basert på sterke lokale tradisjoner og særegne kvaliteter gir grobunn for lokal verdiskaping. Mat som viser en forskjell, har en egenart, har et konkurransefortrinn i en standardisert matverden, uttaler Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk i forbindelse med overrekkelsen.

Matregion

- Vi tror det er viktig for utviklingen av Valdres som matregion at de på denne måten tar eierskap til egne produkter og forhindrer at useriøse aktører kopierer og utnytter omdømmet til både Kurv og Rakfisk fra Valdres, sier adm.dir Ola Hedstein i KSL Matmerk.

- Valdres har sterke og levende mattradisjoner, og ikke minst lange tradisjoner for å lage gode spekepølser og det er derfor ekstra hyggelig at Kurv frå Valdres nå blir det 19. produktet som er godkjent som en beskyttet betegnelse, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk som gleder seg over at antallet beskyttede betegnelser er stadig økende.

Fakta om Kurv frå Valdres:

  • Kan lages av kjøtt fra storfe, småfe og vilt.
  • Finnes i et mangfold av størrelser og former
  • Skal ha en mørk ytterkant og en rødfarget kjerne og kjennetegnes med en søtlig smak og variabel konsistens. Kurven kan både være finhakket og grovhakket.

Fakta om Beskyttede betegnelser:

  • En betegnelse som beskyttes er enten et bevis på at produktets særegne kvalitet og/eller omdømme stammer fra det bestemte området det er laget i eller at produktet er laget etter en bestemt tradisjon.
  • Gjennom å sikre rettslig vern mot kopiering, gis både produsenter og forbrukere trygghet.
  • I dag er nitten betegnelser beskyttet, blant dem Ishavsrøye Vesterålen, Tørrfisk fra Lofoten, Hardangereple og Gamalost frå Vik.
  • Europeiske produkter som er tilsvarende beskyttet i EU: Parmigiano Reggiano, Edamer Holland, Blue Stilton Cheese, Camembert de Normandie, Shetland lamb og Hereford Cider.
  • Landbruks- og matdepartemenetet eier merkeordningen. KSL Matmerk er tildelt ansvaret for veiledning og informasjon, samt søknadsbehandling. Mattilsynet godkjenner søknadene


Se også www.beskyttedebetegnelser.no for mer informasjon

KSL Matmerk er en stiftelse opprettet av Landbruks- og matdepartementet. Stiftelsens hovedoppgave er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduk­sjon gjennom kvalitetssystemer, merkeordninger og markedsføring. Stiftelsen eier merkeordningene Nyt Norge og Spesialitet samt bidrar til lovbeskyttelse av norske matskatter gjennom merkeordningen Beskyttede betegnelser. I tillegg ivaretar stiftelsen kvalitetssikring av norsk landbruk gjennom kvalitetssystem i landbruket (KSL). Organisasjonen forvalter også Kompetanseutviklingsprogrammet i landbruket (KIL) og er ansvarlig for den generelle markedsføringen av økologisk mat.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2180
Slanking.Kjøttkaker.
Torsk.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.