Kvæfjordkake/Verdens beste


Oppdatertdato: 2010-11-14 Tema: Kaker Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: Baker og Konditor nr 8-2010, melk.no Kilder: Baker og Konditor nr 8-2010


Kvæfjordkake er i utgangspunktet en kakebunn der marengs og mandler er viktige ingredienser. Den kalles også ofte for Verdens beste. Lørdag 7. september 2002 ble Norges nasjonalkake kåret i Nitimen. Kvæfjordkaken fikk 69 prosent av stemmene og kunne dermed smykke seg med tittelen nasjonalkake.

I kåringen deltok også marsipankake, gulrotkake, kransekake og sjokoladekake. Det var musikeren og bakersønnen Jan Eggum som stod for selve offentliggjøringen av nasjonalkaken. Han avslørte samtidig at han er voldsomt glad i søtsaker, men hans favoritt er egentlig sjokoladekake, fortalte han rett før resultatet ble klart.
– Dette er verdens beste, utbrøt den britiske TV-kokken Jamie Oliver da Ingrid Espelid Hovig introduserte ham for Kvæfjordkaken året etter. Men det er på ingen måte han som er opphavet til navnet Verdens Beste – det navnet har kaken hatt i lange tider før Oliver selv gjorde sin oppdagelse.

Kvæfjordingen Hulda Ottestad startet sammen med sin søster Café Alliance i Harstad på 1920-tallet. Noen år senere kjøpte hun to danske kakeoppskrifter for 200 kroner. Det var mye penger den gangen, og den ene oppskriften gikk under navnet kongekake. Hulda endret oppskriften en del, blant annet med færre mandler, siden det var en dyr ingrediens. Deretter ga hun kaken navnet Kvæfjordkake.
Da søstrene senere la ned kaféen offentliggjorde de også oppskriften slik at alle kunne glede seg over den.

Kaken har en egen forening kalt Kvæfjordkakens venner. Foreningen arbeider for å promotere kaken, men også for å sette fokus på verdiskapning i distriktene.
– Kvæfjordkaken er en vinner, mener Turid Hammerø. Hun sitter i styret i foreningen sammen med Synnøve Solsem Olsen og Tor Egil Lund. Å sitte i styret i Kvæfjordkakens venner er en ærefull oppgave de ikke tar lett på.
– Vi jobber for at Kvæfjordkaken skal spre glede og velbehag over hele verden. Derfor har vi sørget for at kaken nå har egne ambassadører, blant annet i Bangkok, Berlin, Tokyo og Seattle, opplyser Solsem Olsen til VG.

Det fins noen variasjoner på denne kaka og her er 3 av dem som får best karakter hos oss på nettsidene.

Kvæfjordkaka

100 gr smør/margarin
120 gr sukker
4 stk eggeplommer
3 ss melk
160 gr hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vaniljesukker - må være med. Det gir kaka en særegen smak

Marengs:
4 stk eggehviter
200 gr sukker
100 gr mandelspon

Fyll:
3 dl kremfløte
3 dl Vaniljekrem eller romfyll (etter smak)

Rør smør og sukker hvitt, ha i eggeplommer og melk. Sikt sammen mel, bakepulver og vaniljesukker og rør det godt inn i deigen. Kle en stor langpanne med bakepapir og fordel deigen utover i et tynt lag. Stivpisk eggehvitene og ha i sukkeret.
Pisk videre til alt sukkeret er oppløst. Hell marengsen over røren i langpannen. Strø om lag 100 g mandelspon (hakkede mandler) over det hele. Stek kaka ved 180 grader til marengsen får er stiv og har fått lett gyllen farge.

Avkjøl. Piske fløten stiv og land med vaniljekrem. Del kaka i to og legg kremen mellom bunnene.

Kvæfjordkake

Bunn:
150 gr meierismør
150 gr sukker
5 stk eggeplommer
4 ss melk
150 gr hvetemel
1 ts bakepulver

Marengs:
5 stk eggehviter
200 gr sukker
100 gr mandler

Fyll:
1 dl kremfløte
1 pakke ferdig rom- eller vaniljekrem smakt til med romessens

Langpanne, ca. 30x40 cm
I stekeovnen: 160 grader C, ca. 40 minutter

Rør smør og sukker hvitt og porøst. Bland i eggeplommer, melk, mel og bakepulver. Smør langpannen og dekk bunnen med bakepapir. Bre røren jevnt ut i formen.

Visp eggehvitene stive. Tilsett sukker og visp videre til massen er blank og stiv. Bre marengsmassen over kakerøren, dryss på mandler og stek kaken. Avkjøl kaken i formen. Del den i to like store deler. Visp fløten til stiv krem. Bland kremen med romkremen. Legg den ene delen på serveringsfat. Fordel fyllet jevnt over kaken og legg den andre delen på toppen.

Kvæfjordkake

100 gr margarin eller smør
100 gr sukker
4 stk eggeplommer
100 gr hvetemel
1,5 ts bakepulver
1,5 ts vaniljesukker
4 ss melk

Marengs:
4 stk eggehviter
175 gr sukker
Ca 75 gr grovhakkede mandler

Fyll:
1 pose(r) vaniljesauspulver
2 ss sukker
3 dl melk
2 plate(r) gelatin
0,25 dl kokende vann
1,5 dl kremfløte

Navnet er modernisert etter som kaken har fått stadig større utbredelse. I våre dager er den presentert i media mest som VERDENS BESTE. Det er ambisiøst, men så er også Kvæfjordkaken er perle i munnen.

Smør en liten langpanne, 20 x 30 cm, og kle den med bakepapir. La papiret gå litt ovenfor kanten av langpannen, for kaken hever seg ganske mye.
Smør ogå papiret lett. Rør smøret eller margarinen og sukkeret hvitt.
Bland eggeplommene i. Bland bakepulveret og vaniljesukkeret i melet, og tilsett melet og melken vekselvis i røren. Stryk røren jevnt utover i langpannen.
Visp eggehvitene til marengsen godt stive. Visp så i sukkeret, litt om gangen, til det blir en stiv masse. Stryk massen på toppen av kakerøren, og dryss grovhakkede mandler over.

Steking:
Ovnstemperatur: 175 ºC. Stek kaken midt i ovnen i ca 25 minutter.

Avkjøl kaken litt i formen, og trekk den så på papiret over på rist. Kaken skal ikke hvelves. Bland vaniljesauspulveret med sukkeret og melken i en kjele. Rør til det koker opp. Bløt gelatinplatene i kaldt vann i 10 minutter. Klem dem opp av vannet, legg dem i en liten bolle og hell litt kokende vann over. Rør til gelatinen er oppløst. Bland gelatinoppløsningen i vaniljekremen. Avkjøl kremen. Visp fløten stiv. Bland den med vaniljekremen.
Del kaken i to like store deler. Legg kremen på den ene delen, og legg den andre delen av kaken over. Kremen kan også serveres ved siden av kaken.
Kvæfjordkake kan dypfryses, både med og uten fyll.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2019
Grillmat.Kjøttdeig.
Kjøttkaker.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.