Kvinner mest glad i kjøtt


Oppdatertdato: 2005-04-27 Tema: Kjøtt Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Først Utgitt: Fotograf: matprat.no


Oslo (NW): Norske kvinner spiser oftere kjøtt til middag enn menn. For noen år siden var det omvendt.

Andelen kvinner som spiser kjøtt til middag minst tre ganger i uken har økt fra 48 prosent til 57 prosent siden 1997. For mennene er tallet uendret på 52 prosent, viser en rapport fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).
– Størst er økningen blant enslige kvinner uten barn. I denne gruppen har andelen som spiser kjøtt til middag tre ganger i uken eller mer, økt fra 52 prosent i 1997 til 66 prosent i 2004, sier forsker Randi Lavik i SIFO.
Rapporten ’’Kjøtt, holdninger og endringer 1997-2004’’ er laget på oppdrag av Opplysingskontoret for kjøtt og ble presentert på et seminar på Matforsk tirsdag.

Økt trygghet

Ifølge SIFO er det flere forklaringer på at kjøttets posisjon i Norge blitt sterkere på disse årene og at forbruket er på vei opp.
– Etter flere dyreskandaler i Europa på slutten av 1990-tallet, var tilliten til kjøtt svært lav. Men etter en tid glemmer folk. Samtidig har myndighetene, kjøttbransjen og dagligvarehandelen arbeidet aktivt med økt mattrygghet og forbedringer i dyrehelsen, sier Lavik.
I 1997 svarte 96 prosent av den norske befolkningen at de spiste kjøtt minst én gang i uken. I 2004 svarte 98 prosent det samme.
– Salget av kylling og kalkun øker mest, trolig som et resultat av kostholdsdebatten, større velstand og et bredere utvalg av fjørfeprodukter i butikkene, sier hun.

Debatt påvirker

Norske kvinner blir i større grad enn menn påvirket av kostholdsdebatten i mediene. 32 prosent svarer at de har endret spisevaner på grunn av denne debatten. Blant mennene svarer 21 prosent at de har endret spisevanene.
– Det ser ut til at mange kvinner følger Fedon Lindbergs råd. De spiser mindre brød, poteter, pasta og bearbeidet kjøtt. I stedet spiser de mer frukt, grønnsaker, kylling, rent kjøtt og fisk. Menn påvirkes i sterkere grad av de etablerte kostholdsekspertene, sier Lavik.

Annonse
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:578
Norsk mat.Kaffekos.
Gryteretter.

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.